שתף קטע נבחר

טרור, חתונות וטלוויזיה: החיים של משוחררי שליט

חצי שנה אחרי, החיבוק החם למחבלים התחלף עבור חלקם בכתף קרה בצל המאבק בין חמאס לפתח. יש שבחרו בזירה הפוליטית, יש שחזרו לסורם ויש גם כוכבת טלוויזיה. הם בטורקיה, בקטאר, בירדן, בעזה ובגדה - וגם שוב בכלא. סיכום ביניים

איפה גלעד שליט? קשה לפספס. בים, בטיול אופניים, בארמון האליזה, באולסטאר של ה-NBA, במשחק טניס, אצל ראש הממשלה, במשחק של מכבי תל אביב, בפאב בתל אביב. עוד מעט גם בחתונה של אחיו. אבל איפה הם 1,027 המחבלים ששוחררו תמורתו בעסקה חסרת התקדים?

 

חצי שנה חלפה מאז עסקת שליט, והמשוחררים, בהם רוצחים רבים, מנסים למצוא את דרכם: חלקם בשיבה לדרך הטרור, אחרים בניסיונות לשוב לחיים נורמטיביים. חלק משתמשים בשנות הכלא כמקפצה לדרך פוליטית ויש גם מי שהפכה לכוכבת טלוויזיה.

 

חגיגות השחרור ברמאללה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
חגיגות השחרור ברמאללה(צילום: גיל יוחנן)
 

החגיגות במוקטעה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
החגיגות במוקטעה(צילום: רויטרס)

 

חודשים אחרי האופוריה, הטקסים והברכות שלהן זכו מכל עבר, נדמה שהמציאות טופחת על פניהם של רוב משוחררי עסקת שליט. מתוך האלף, 40 גורשו לחו"ל, 163 לרצועת עזה, שבעה נעצרו שוב מאז שחרורם לגדה המערבית. המגורשים לעזה למשל, התקבלו שם בכבוד מלכים - ממשלת חמאס ערכה לכבודם טקס קבלת פנים המוני, העניקה לכל אחד מהם 2,000 דולר, שיכנה אותם בבית מלון מפנק על חופי עזה כדי לאפשר להם נחיתה רכה והבטיחה סיוע במציאת מקום מגורים.

 

כיום מתלוננים האסירים המשוחררים ברצועה כי הם מתקשים להתראות עם בני משפחותיהם בגדה המערבית. כל בן משפחה של אסיר שגורש לרצועה, נאלץ לחצות את הגדה לירדן וממנה לעבור למצרים, ואז להיכנס לרצועה דרך מעבר רפיח. "הבידוד של האסירים המשוחררים ממשפחותיהם הוא עונש שממאיס עליהם את החיים ונותן להם תחושה של ניכור", אומר עבד אל-רחמן גנימאת, ראש ועדת האסירים המשוחררים של חמאס. לטענתו 25 אסירים שגורשו לעזה עדיין לא פגשו את בני משפחותיהם עד היום.

 

למרות החיבוק החם שלו זכו האסירים המשוחררים, נראה שבחמאס מתייחסים גם בחשדנות מסוימת לחלקם. לאחרונה נפוצו שמועות בגדה וברצועה על כך שמנגנוני הביטחון של חמאס בודקים חשד ולפיו השב"כ הצליח לגייס חלק מהאסירים עוד במהלך שהותם בכלא בישראל, כדי שישמשו סוכנים שלה. החשד של מנגנוני הביטחון של חמאס מופנה בעיקר אל עבר האסירים אשר הורשו לחזור לבתיהם בגדה המערבית ולא גורשו לעזה. 

 

יחס מועדף לאסירי החמאס

אך הכעס של האסירים בעזה לא מופנה רק לישראל, אלא גם לרשות הפלסטינית - והמאבק הפנים-פלסטיני מתבטא גם ביחס ל"גיבורים" מהכלא הישראלי. גנימאת טוען כי הרשות מפלה בין האסירים שמשתייכים לחמאס ולג'יהאד האיסלאמי לבין אסירים המשתייכים לתנועות בתוך אש"ף. לטענתו, הרשות מסרבת לגייס לעבודה במוסדות שלה אסירים מהקבוצה הראשונה, וכן מסייעת לאסירים שמזוהים עם אש"ף בשכר דירה בסכום חודשי של 500 דולר. הוא גם הלין על כך שהרשות קיצצה בחצי את משכורתם של חלק מהאסירים שמומנו לאורך השנים בכלא. לכן לדבריו הם נתקלים בבעיות כלכליות.

 

משוחררי העסקה חוגגים. החתונה בקטאר ()
משוחררי העסקה חוגגים. החתונה בקטאר

 

ההמתנה במעבר רפיח למשוחררים בעסקת שליט (צילום: AP) (צילום: AP)
ההמתנה במעבר רפיח למשוחררים בעסקת שליט(צילום: AP)

 

ואכן, הרשות הפלסטינית לא מסתירה את העובדה כי היא דואגת יותר למשוחררים שמזוהים עם "הפלגים הנכונים". דוגמה אחת לכך היא מינויו של מחמוד דמרה, שהיה מפקד כוח 17 בתקופתו של יאסר ערפאת, לעוזר יועץ הנשיא לענייני מחוזות. דמרה נעצר בשנת 2006 בשל מעורבותו העמוקה בפיגועים ובהכוונת חוליות שרצחו ישראלים, ושוחרר בחלקה הראשון של עסקת שליט.

 

באווירת הניכור בין שתי התנועות, גם ממשלת חמאס אינה טומנת ידה בצלחת. "תנועת חמאס מתמקדת בסיוע לאסירים המשוחררים שלה ועוזרת להם, בעוד אסירים משוחררים מפתח אינם מקבלים רבע מתשומת הלב שניתנת להם", מאשים כריס אל-בנדק, פעיל לשעבר בגדודי חללי אל-אקצה מבית לחם שנכלא לאחר שירה לעבר שכונת גילה בירושלים במהלך האינתיפאדה השנייה וגורש לרצועת עזה.

 

עשרות עלולים להוציא פיגוע

בישראל ממשיכים במעקב רצוף, ככל הניתן. לאחרונה אמר גורם בכיר בפיקוד מרכז כי את צה"ל מטרידים עשרות ממשוחררי העסקה ברמה של חשש להוצאת פיגוע. מתוך 96 מחבלים ששוחררו ליהודה ושומרון בשלב הראשון וה"כבד" של העסקה, על 55 הוטלו תנאים מגבילים לפיהם כל עבירה שהם מבצעים, שהעונש עליה הקבוע בחוק הוא יותר משלושה חודשי מאסר, תביא להחזרתם לכלא. בנוסף, הם ייאלצו לרצות את כל תקופת העונש שנגזרה עליהם. 

 

ואכן, שבעה מהמשוחררים נעצרו בחודשים האחרונים. אחת מהן היא הנאא שלבי, פעילת ג'יהאד איסלאמי ששוחררה לביתה בכפר ליד ג'נין וכעבור זמן קצר נעצרה שוב בשל מידע שקשר אותה לפעילות טרור. היא התפרסמה כשחיקתה את העציר המנהלי חאדר עדנאן ושבתה רעב במשך 43 ימים, עד שהושגה פשרה לפיה תשוחרר ותגורש לעזה.

 

על פי הסטטיסטיקה של הצבא כ-40 אחוזים מהמשוחררים בעסקאות קודמות חזרו לדרך הטרור. הגורם הבכיר בפיקוד מרכז סיפר עוד כי עיקר ההתעוררות של ארגוני הטרור ביהודה ושומרון מאז ביצוע העסקה, מבוססת על כוונות לחטוף חיילים, ורק בתקופה האחרונה סיכלו מנגנוני הביטחון הפלסטיניים שני ניסיונות פיגוע ירי וחטיפה, שהיו אמורים להתבצע באזור שכם וקלקיליה.

 

הזדמנות להתברג בהנהגה הבכירה

בין האסירים הבכירים ששוחררו בעסקת שליט, יש גם כאלו שלוטשים עיניים לפוליטיקה. כך יחיא סנוואר ורוחי מושתהא, שניים ממייסדי הזרוע הצבאית של חמאס, גדודי עז א-דין אל-קסאם, שהיו מעורבים גם בחטיפתו של נחשון וקסמן. סנוואר ומושתהא, שסומנו על ידי הנהגת חמאס כמנהיגים פוליטיים פוטנציאליים בתנועה, זכו לכבוד גדול כאשר ראש ממשלת חמאס, איסמאעיל הנייה, צירף אותם לפמלייתו בביקור שערך בפברואר במדינות המפרץ ובאיראן.

 

בדרך למעבר רפיח. קשה לצאת מהרצועה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בדרך למעבר רפיח. קשה לצאת מהרצועה(צילום: EPA)
 

בחודש הקרוב צפויה חמאס לקיים בחירות חדשות למועצת השורא וללשכה המדינית שלה. התחרות בקרב ההנהגה ברצועת עזה עתידה להיות לא פשוטה בשל העובדה שרבים מקרב האסירים המשוחררים ישתתפו בבחירות. ההערכה היא שהם יגרפו תמיכה רבה ויזכו להיכנס לתוך מערכת קבלת ההחלטות של התנועה. סנוואר ומושתהא ינצלו כנראה את ההזדמנות הזאת כדי להתברג בהנהגה הבכירה וישפיעו על השינוי ביחסי הכוחות בתוכה.

 

כבוד בטורקיה

גם האסירים שנחשבים לסמלי השחרור, ולא חפצו בקריירה פוליטית, זכו לכבוד מסוג אחר. אולי המפורסמת שבהם היא אמנה מונא, האחראית לחטיפתו ורציחתו של הנער אופיר רחום ז"ל, ושסירבה להיכנס לרצועת עזה עם יתר האסירים. מונא, שהייתה "מנהיגת האסירות" בכלא, השליטה שם משטר טרור, ובישראל העריכו כי משפחות האסירות בעזה עלולות לנקום בה על מעשי ההתעללות. בסופו של דבר הוסכם שתעבור למצרים, ומשם גורשה עם אסירים נוספים לטורקיה.

 

אבו מאזן ואמנה מונא, מתוך הטלוויזיה הפלסטינית

 

לא הרבה ידוע על מעשיה של מונא בארצו של ארדואן, אך בדצמבר האחרון פגש אותה נשיא הרשות אבו מאזן בעצמו. הוא הקדיש לה פגישה בארבע עיניים, כחלק ממפגש עם 11 מהמשוחררים שגורשו לטורקיה, בצעד שעורר ביקורת קשה מצד ראש הממשלה נתניהו. גם ג'יהאד יעמור, אחד מחוטפיו של וקסמן, היה שם, ומצד הרשות גם חבר הוועד המרכזי של פתח, ג'יבריל רג'וב.

 

אצל מגורשים אחרים, נראה שהשנים הרבות בכלא הישראלי גרמו להם למהר ולהתחתן. לקטאר גורשו 15 מחבלים, ולא פחות מ-13 מהם התחתנו יחד בחודש שעבר בטקס באירוח ראש הלשכה המדינית של חמאס חאלד משעל, והשגריר הפלסטיני במדינה, מוניר גנאם. ביום החתונה זכו 13 האסירים ל"יום פינוק" בארגון משפחות פלסטיניות בקטאר. חלקם הגדול של האסירים שבו אחרי החתונה לחייהם הנוחים בניכר, שם הם לומדים באוניברסיטאות ונהנים מתמיכה פיננסית מלאה מהמדינה העשירה.

 

משעל עצמו משתדל בחודשים האחרונים לדאוג לרווחתם של האסירים המגורשים. לעתים נראה כי הוא אף עושה צעד אחד נוסף כדי להוכיח את רצונו לסייע. חבר הלשכה המדינית של חמאס עיזת א-רישק, שנחשב מקורב מאוד למשעל, סיפר כי ראש הלשכה המדינית החליט לקחת לו תפקיד נוסף של שדכן: הוא ביקש את ידה של צעירה פלסטינית ממשפחה מוכרת ומכובדת בעמאן, אך מוצאה במקור מירושלים, בעבור מאג'ד קטיש, רוצחו של שוטר מג"ב נסים טולדנו, שהיה שפוט לשלושה מאסרי עולם וגורש לטורקיה. הצעירה, אגב, הסכימה להצעת השדכן והשניים מתכננים כעת את מועד חתונתם.

 

רוצים עוד שליט

אחלאם תמימי, המחבלת אשר הסיעה את המתאבד שביצע את הפיגוע במסעדת סבארו בירושלים והביא לרציחתם של 15 בני אדם, פצחה בקריירה טלוויזיונית. תחנת הטלוויזיה "אל-קודס", המזוהה עם חמאס, גייסה אותה ממקום מושבה בירדן לתפקיד המגישה של תוכנית שבועית שאף זכתה לשם "נסים אל-אחראר" - בתרגום חופשי: "משב הרוח הקליל של בני החורין". התוכנית מוקדשת כצפוי לאסירים הפלסטינים שכלואים בישראל ולמשוחררים.

 

את תוכניתה הראשונה בערוץ פתחה תמימי בברכות לאסירים ששוחררו בעסקת שליט. באחת התוכניות התראיין סאלח עארורי, בכיר חמאס שהיה שותף למשא ומתן העקיף שניהלה התנועה עם ישראל בתיווכה של מצרים. עארורי הדגיש במהלך הראיון כי "הדרך היחידה לשחרר את האסירים והאסירות שלנו מתוך הכלא, היא באמצעות ההתנגדות, חטיפות וחילופי שבויים". הוא קרא במהלכה לפלגים הפלסטיניים לחטוף חיילים או קצינים ישראלים כדי להביא לשחרור אסירים.

  

דבריו של עארורי לא נזרקו רק כסיסמה בחלל ריק. בשבוע האחרון דרשו בכירים בחמאס מכלל הפלגים הפלסטיניים להרכיב ועדה משותפת, שתעסוק בתכנון חטיפות של חיילים ישראלים, שיוכלו להוות בסיס לשחרור אסירים נוספים.

 

ממלא מקום יו"ר הפרלמנט הפלסטיני בעזה, אחמד בחר, קרא למנגנוני הביטחון הפלסטיניים בגדה המערבית "לא למסור בחזרה חיילים ישראלים שנכנסו בטעות לתחומי הרשות הפלסטינית, ולשחרר את הרסן של פלגי ההתנגדות בגדה כדי להביא את הניצחון לאסירים ולירושלים". כזכור, את חטיפת שליט תכננו שלושה פלגים: חמאס, ועדות ההתנגדות העממית וצבא האיסלאם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התקבלו במאור פנים
צילום: גיל יוחנן
עוברים מהכלא לעזה
צילום: רויטרס
שמחת משוחררות
צילום: AFP
מומלצים