שתף קטע נבחר

התפרק באוויר: צפון קוריאה כשלה בשיגור הטיל

בניגוד לאזהרות, המדינה הקומוניסטית ניסתה לשגר לחלל את הטיל ארוך הטווח, שלדבריה נשא לוויין מחקר. בארה"ב סבורים כי זהו טיל בליסטי ודיווחו כי הוא התפרק במעופו ונפל לים. צפון קוריאה אישרה: נכשלנו. מועצת הביטחון תדון היום בצעדי תגובה

למרות אזהרות העולם שיגרה הלילה (יום ו') צפון קוריאה את הטיל ארוך הטווח לחלל, שלפיה אמור לשאת לוויין מטאורולוגי לחלל, אך בפיונגיאנג לא ימהרו לפתוח את בקבוקי השמפניה. שכנותיה וארצות הברית דיווחו כי הטיל התפרק לחלקים כמה דקות לאחר השיגור בעודו באוויר ונפל לים, במה שנראה כמכה צורבת ליוקרתו של המנהיג החדש של המשטר הקומוניסטי, קים ג'ונג און. גם בצפון קוריאה אישרו מאוחר יותר: נכשלנו.

 

שר ההגנה של יפן, נאיקי טנאקה, מסר: "וידאנו כי עצם מסוים שוגר ונפל לאחר שהיה במעופו מעט מעל דקה". הוא לא התייחס לטיבו של אותו ה"עצם". מאוחר יותר אמרו בטוקיו כי הטיל עף 120 קילומטר, בטרם התפרק לארבעה חלקים. בסיאול מסרו כי אחד החלקים נחת כ-200 קילומטר בים מול העיר קונסאן, שבחופה המערבי של המדינה.

 

צפון קוריאה נגד העולם - הדיווחים האחרונים:

 

פיקוד ההגנה האווירית של צפון אמריקה (NORAD) דיווח כי הטיל ששיגרו הקוריאנים הוא טיל בליסטי בין-יבשתי מדגם "טייפודונג 2", שהטווח שלו נע בין 6,000 ל-9,000 קילומטר.

 

הטיל ששוגר ב-2009 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הטיל ששוגר ב-2009(צילום: EPA)

 

הטיל ששיגורו כשל, בתחילת השבוע (צילום: AP) (צילום: AP)
הטיל ששיגורו כשל, בתחילת השבוע(צילום: AP)

 

בדרום קוריאה מביטים בהדמיית השיגור הכושל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בדרום קוריאה מביטים בהדמיית השיגור הכושל(צילום: AFP)

 

בפיונגיאנג כלל לא דיווחו בתחילה על השיגור, והטלוויזיה הממלכתית המשיכה לשדר שירי עם מוכרים. כתבים זרים בעיר הבירה של צפון קוריאה דיווחו כי נציג עצבני של המשטר הקומוניסטי אמר שייצאו בהכרזה לגבי השיגור "בקרוב". כשעתיים לאחר הדיווח הראשוני על השיגור, בסוכנות החלל של הצפון אמרו כי אין להם מידע למסור על השיגור.

 

רק לקראת בוקר הודתה צפון קוריאה בכישלון. בדיווח בסוכנות הידיעות הרשמית של פיונגיאנג נאמר כי הלוויין שנשא הטיל לא נכנס למסלול מסביב לכדור הארץ. "המדענים, הטכנאים והמומחים מנסים לברר כעת מהי הסיבה לכישלון", אמר גורם רשמי במשטר הקומוניסטי. לפי הדיווחים במערב, הטיל התפרק כמה דקות לאחר שיגורו, ושבריו נפלו לים.

 

המדינה הקומוניסטית הודיעה לפני כחודש על כוונתה לשגר לוויין מחקר לחלל, בניגוד להתחייבויותיה בהסכם שחתמה עם ארצות הברית. כמו כן, נאמר כי השיגור נערך לציון 100 שנה להולדתו של קים איל סונג, מייסד המדינה וסבו של המנהיג הנוכחי, קים ג'ונג און.

 

מרכז השליטה בבסיס השיגור שבצפון מערב המדינה הקומוניסטית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מרכז השליטה בבסיס השיגור שבצפון מערב המדינה הקומוניסטית(צילום: רויטרס)

בסיאול מעלים באש את קים ג'ונג און (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בסיאול מעלים באש את קים ג'ונג און(צילום: AFP)

 

הפגנה נגד צפון קוריאה, גם בפיליפינים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה נגד צפון קוריאה, גם בפיליפינים(צילום: AFP)

 

כלי התקשורת בדרום קוריאה היו הראשונים לדווח על השיגור, וכעבור כמה דקות התקבל אישור לדיווחים מהממשלה בסיאול ומגורמים אמריקניים, ונאמר כי השיגור התרחש בשעה 07:39 שעון מקומי. בהודעה ראשונית מסיאול נאמר כי הם בודקים אם השיגור הוכתר בהצלחה - שאלה שכעבור פחות משעה נענתה בשלילה.

 

שיגור שביצעה צפון קוריאה באפריל 2009 התקבל בביקורת חריפה. אז שיגרה פיונגיאנג טיל ארוך-טווח למרות אזהרותיהן של ארה"ב ושל המדינות השכנות. אז עבר הטיל מעל יפן והתפוצץ באוקיינוס השקט. צפון קוריאה הודיעה אמנם בפברואר האחרון כי השעתה את תוכנית הגרעין שלה, בתמורה ככל הנראה לקבלת סיוע במזון, אבל רק השבוע העריכו במערב כי היא מתכננת ניסוי גרעיני שלישי.

 

ארה"ב: "מבזבזים כסף על נשק לתצוגה"

דיפלומטים במטה האו"ם בניו יורק מסרו כי מועצת הביטחון תתכנס במהלך היום כדי לדון בתגובה אפשרית להתגרות מצד הקוריאנים. ההערכה היא שסין תאפשר להצעת החלטה המגנה את פיונגיאנג לעבור, אך הסיכויים כי תאשר הטלת עיצומים נוספים עליה קלושים. רוסיה כבר אמרה כי שיגור הטיל נוגד את החלטת מועצת הביטחון.

 

קים ג'ונג און "משוגר" בדרום קוריאה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קים ג'ונג און "משוגר" בדרום קוריאה(צילום: AFP)

 

נחתים דרום-קוריאנים. המתיחות בחצי האי גוברת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נחתים דרום-קוריאנים. המתיחות בחצי האי גוברת(צילום: רויטרס)

 

הממשל האמריקני, שהודיע רק לפני פחות מחודשיים כי השיחות עם צפון קוריאה הביאו להשעיית תוכנית הגרעין שלה, הגיב בזעם על שיגור הטיל. "למרות הכישלון בניסיון שיגור הטיל, הפעולה המתגרה מאיימת על הביטחון האזורי, ומפרה את החוק הבינלאומי ואת ההתחייבות שנתנה לאחרונה", קבע דובר הבית הלבן, ג'יי קרני.

 

"גם אם הפעולה אינה מפתיעה בהתחשב בתבנית ההתנהגות התוקפנית, הרי שכל פעילות של צפון קוריאה מהווה מקור לדאגה לקהילה הבינלאומית", נאמר בהודעה שכללה גם איום, "ארה"ב נשארה עירנית לאור ההתגרויות של צפון קוריאה, והיא מחויבת לחלוטין לביטחון של בעלות בריתה באזור".

 

בהודעה נאמר כי הנשיא ברק אובמה הבהיר שהוא מוכן להידבר בצורה מועילה עם הצפון קוריאנים, אבל גם עמד על כך שהצפון קוריאנים יעמדו בהתחייבויות שלהם וינהגו בשכנותיהם בדרכי שלום. "צפון קוריאה מבודדת את עצמה עוד יותר, והיא מבזבזת את הכסף שלה על כלי נשק בתצוגה לצורכי תעמולה בעוד העם הצפון קוריאני רעב".

 

קרני סיכם את דבריו בקריאה לפיונגיאנג לשנות את דרכיה: "העמדה הצפון קוריאנית ארוכת השנים של טילים והשגת נשק גרעיני לא הביאה לה ביטחון ולעולם לא תביא לה ביטחון. צפון קוריאה תראה את עוצמתה ותשיג ביטחון אמיתי בציות לחוק הבינלאומי, אם תעמוד בהתחייבויותיה ותאכיל את אזרחיה, תחנך את ילדיה ותזכה באמון של שכניה".

 

שיגור הטיל הוביל גם לתגובה עוקצנית מצידו של מיט רומני, מי שצפוי להתמודד כמועמד הרפובליקני מול אובמה בבחירות לנשיאות ארה"ב. "במקום להתקרב לפיונגיאנג מעמדה של כוח, הנשיא אובמה ניסה לפייס את המשטר בעזרת סיוע במזון - מהלך שהוכח כנאיבי ונכשל תוך זמן קצר", אמר רומני. לדבריו, הדבר רק "עודד" את צפון קוריאה לשגר את הטיל.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השיגור שערכה צפון קוריאה ב-2009
צילום: EPA
צופים בהדמיית הטיל שכשל
צילום: AFP
קים ג'ונג און. רצה לחגוג 100 שנה לסבא
צילום: AP
אתר השיגור בצפון קוריאה
צילום: AP, DigitalGlobe
מרכז השליטה בפיונגיאנג
צילום: רויטרס
מומלצים