שתף קטע נבחר

מכת שמש: בגלל הפנטהאוז אסור להציב דוד בגג

חשבתם שהשילוב של השמש הישראלית ועלויות ייצור החשמל הגבוהות יקלו על כל מי שחושק בדוד שמש? מתברר שיש בתים משותפים שבהם לדיירים אין אפשרות להתקין דוד בגג הבניין כי הוא נמצא בבעלות הדייר שבנה שם פנטהאוז. אז מה עושים?

רוצים לחסוך בחשמל? אם אתם גרים בבית משותף, ייתכן שתהיה לכם בעיה. לפני כחודש רכש תושב מרכז הארץ דירה בצפון העיר וקיבל חשבון חשמל בסך למעלה מ-600 שקל. הסיבה לכך, מסביר הדייר, נעוצה בעיקר בצריכת החשמל הגבוהה של דוד החשמל. בעקבות זאת ביקש אותו דייר להתקין בבניין דוד שמש - אלא שאז גילה כי אין באפשרותו לעשות זאת.

 

"מבירור שעשיתי עולה כי אין אפשרות להתקין דוד שמש בבניין מכיוון שרק שטח זעום נחשב לגג משותף - ושאר שטח הגג שייך לדייר שבנה עליו דירת פנטהאוז", מספר הדייר ל-ynet. "מבקשים ממני לחסוך חשמל, לשמור על אנרגיה סולארית, אבל מסתבר שאני מוגבל".

 

על פי החוק, קיימת אפשרות ששטחים בגג הבניין יהיו שייכים לדירה מסוימת, על ידי הצמדת השטח לדירה במסמכי הטאבו. בדרך כלל שטח הגג, או חלקים ממנו, מוצמדים לדירות גג, כאשר אלו קיימות בבניין. עם זאת, במרבית המקרים יש שטח משותף לכלל הדיירים שמאפשר את הנחת דודי השמש ליתר הדיירים.

 

עשרות מקרים דומים

עוד קובע החוק כי כאשר אין דודי שמש לכל הדיירים בבניין, ואחד הדיירים מעוניין בכך, הוא ייאלץ לעבור מספר משוכות כדי ליהנות ממים חמים בלי חשבון חשמל מנופח. ראשית, יהיה עליו להזמין את שירותיו של מהנדס, שיקבע אם יש מקום להצבת דודי שמש לכל הדיירים. כאשר המהנדס יקבע שאין די מקום, ייאלץ הדייר לעבור דלת-דלת בבניין ולבקש את הסכמתם המלאה של כל הדיירים להתקנת דוד שמש.

 

שיעורי הסכמה אלו לא מעמידים את המחוקק הישראלי כ"ירוק וסביבתי" במיוחד. לשם השוואה, התקנת מעלית בבניין דורשת הסכמה של 66% מדיירי הבניין והרחבת דירה דורשת הסכמת 75% ממנו.

 

עו"ד סמי ישראל, יועץ משפטי באגודה לתרבות הדיור, אינו מופתע מהמקרה. "יש עשרות בניינים כאלה בתל-אביב, שם הגג שייך לפנטהאוזים, או מוצמד לדירות אחרות, אך מדובר במקרים חריגים יחסית", מסביר עו"ד ישראל. "בדרך כלל יש אפשרות להתקין דוד שמש על הגג. יש בניינים בהם חלק מהגג המשותף אינו מוצמד לדירה מסוימת, וישנם בניינים שגם אם יש הצמדה מלאה של הגג לדירה - אז קבוע בתקנון כי קיימת אפשרות התקנת דודים לשאר הדיירים".

 

לדבריו, הוא נתקל במקרה דומה בבניין מגורים ברמת גן, שם הגג היה משותף אך קטן. הדייר ביקש להתקין דוד שמש וגם שם הוא קיבל את אותה התשובה: צריך לוודא שלכל הדיירים יש מקום להתקין דודים - ולכן והתקנת הדוד לא התאפשרה. "חשוב מאוד שכאשר אדם רוכש דירה, הוא יבדוק אם יש דוד שמש בדירה אותה הוא רוכש. בכל חוזה מכר חותם הרוכש כי בדק את הדירה ומצא אותה לשביעות רצונו. גם אם לא ידע שאין דוד, היה עליו לבדוק שאין דוד בדירה", אומר עו"ד ישראל.

 

מנסים להרחיב את החובה להתקנת דודי שמש

גם ערכאות שיפוטיות לא התגמשו לטובת החיסכון באנרגיה. מפקחי המקרקעין, השקולים לשופטי בית משפט השלום, קבעו שעצם רכישה במצב בו אין דוד בבניין היא הסכמה למצב הקיים.

 

החוק הקיים, שחוקק בשנת 1976, מחייב את הקבלנים להציב דודי שמש בבניינים הנמוכים מגובה 27 מטרים, כלומר בני תשע קומות. לאחרונה, וברוח המאמץ הלאומי להפחית את עומס החשמל, הציע ח"כ זאב ביילסקי (קדימה) הצעת חוק שתרחיב את החובה להתקין דודי שמש, כך שהם יותקנו גם בבניינים הגבוהים מתשע קומות.

 

הממשלה אימצה את הצעת החוק, אך המועצה הארצית לתכנון ובנייה הגבילה את ההצעה וקבעה כי החובה להתקנת דודי שמש תחול רק על דירות הממוקמות בשבע הקומות העליונות בבניין בשל בעיות חוסר יעילות ואסתטיקה. משרדי ממשלה אחרים העלו מסקנות הפוכותף שלפיהן אין כל בעיות אסתטיקה או יעילות. בינתיים מקדם משרד האנרגיה והמים הרחבה נוספת להתקנת מערכות שמש בכל המבנים (לפחות ב-15 הקומות מתחת לגג), זאת במסגרת קוד הבנייה שמטופל במשרד השיכון. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צריך לעבור מספר משוכות כדי ליהנות ממים חמים בזול
צילום: אבישי זיגמן
מומלצים