שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP

המפכ"ל ב"מצעד החיים" בפולין: נשבעים - לא עוד

אלפי צועדים מרחבי העולם יצאו ממחנה אושוויץ וציינו את זכר קורבנות הנאצים. במצעד השתתף גם הרב לאו: "עלינו להושיט יד ולדאוג שהאימה שהתרחשה כאן לא תחזור". הוא תקף את גינטר גראס: היה חבר באס.אס ונוהג לפי האינסטינקטים שלו

מצעדת המוות - למצעד החיים. אלפי צועדים שחזרו בצהריים (יום ה') בפולין את הדרך שעשו אסירי מחנה אושוויץ לעבר מחנה בירקנאו הסמוך. עשרות משלחות מרחבי העולם, בהן בני נוער יהודים לצד אזרחים פרטיים, יצאו לדרך במצעד, המתקיים זו הפעם ה-21, וציינו את זכרם של הנספים. בין הצועדים: מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב יוחנן דנינו, והרב ישראל מאיר לאו, ניצול שואה בעצמו.

 

עוד כתבות לרגל יום השואה:

מאושוויץ לניו-יורק ובחזרה - במצעד החיים

אלבום הנספים הוביל לדודן שמת ול"דודה" שחיה

נלחמו בגרמנים ונספו. חוזרים לאסון "ארינפורה"

 

המפכ"ל והרב לאו במצעד. "כולנו משפחה אחת" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המפכ"ל והרב לאו במצעד. "כולנו משפחה אחת"(צילום: EPA)

 

המפכ"ל דנינו, שעמד בראש משלחת "עדים במדים" של משטרת ישראל, סיפר: "לפני 67 שנים יצא ממחנה זה, מחנה אושוויץ, מפקדי, דוד קראוס, שאיבד כאן רבים מבני משפחתו, שרד את מכונת המוות הנאצית ועלה לישראל. זקופי קומה, במדי משטרת ישראל, אנו עומדים לרגע בנעליו ונשבעים - לא עוד".

 

בתום הצעדה אמר הרב לאו: "באנו לכאן כדי לראות ולהבין שלא יהיו יותר מצעדי מוות של אותם אנשים שלא חזרו הביתה. אנחנו נמצאים כאן מכמעט 50 מדינות. כולנו משפחה אחת, יהודים ולא יהודים, שבאו להצהיר ולהדגים את תשוקתנו לחיים, לידידות, להבנה, לדיאלוג ולכבוד אחד כלפי השני. עלינו להושיט יד זה לזה ולזכור את אשר קרה פה, לדאוג שהאימה שהתרחשה כאן לא תקרה בשום מקום אחר בעולם".

 

וטראנים מארה"ב ומקנדה עברו תחת השלט "העבודה משחררת" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
וטראנים מארה"ב ומקנדה עברו תחת השלט "העבודה משחררת"(צילום: EPA)

 

"אנו מדברים על שישה מיליון, מיליון וחצי ילדים. אלו מספרים גדולים שאנחנו כמעט לא יכולים לתאר לעצמנו", אמר עוד. "כשעברנו כאן, עברנו את הדרך שלצד הבלוק של ד"ר מנגלה והאזור שבו הוא ערך את הסלקציות שלו. כאשר מנגלה עמד מאה מטרים מאיפה שאנו עומדים היום, הוא פעל ברוח המנהיג שלו, של הפיהרר: בלי רוח, בלי מצפון, בלי הר סיני", קבע הרב לאו.

 

הוא התייחס גם לסערה סביב שירו של הסופר הגרמני גינטר גראס, ואמר: "הוא מאשים אותנו שישראל היא סכנה לשלום העולמי. גינטר גראס היה חבר בהיטלר יוגנד ולאחר מכן באס-אס והוא נוהג על פי האינסטינקטים שלו. האם אלו אינסטינקטים, של אדם, של בן-אנוש, או של חיה?".

 

"צורב בתודעה את החיוניות שבמדינה יהודית"

מישראל יצאה למצעד בפולין גם משלחת מטעם משרד המשפטים, בראשה עומדת עו"ד אסנת מנדל, מנהלת מחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה. מנדל, דור שלישי לשואה, סיפרה לחברי המשלחת את סיפורה האישי של אמה, שבגיל 14 נסעה לבדה למטה הגסטאפו הראשי בברלין, וביקשה לשחרר ממחנה בוכנוואלד את אביה, סבה של מנדל, שהיה בכיר בקרן היסוד.

 

למרבה הפתעתה של האם, אביה שוחרר באותו היום ואף שנפטר כעבור שלושה חודשים משחפת, זכה להיקבר בארץ ישראל. מנדל, שאיבדה בשואה את סבה וסבתה מצד אביה, אמרה בתום ביקור המשלחת במחנה אושוויץ-בירקנאו: "הסיור צורב בתודעה את החיוניות שבקיום מדינה לעם היהודי, מדינה בה יהיה שוויון מלא לכל האזרחים". 

 

משלחת משרד המשפטים למצעד בפולין (צילום: באדיבות דובר משרד המשפטים) (צילום: באדיבות דובר משרד המשפטים)
משלחת משרד המשפטים למצעד בפולין(צילום: באדיבות דובר משרד המשפטים)

 

לצד המשלחות מישראל, מאוסטרליה, מארצות הברית ומאירופה, השתתפו במצעד כמעט 2,000 צעירים פולנים. הם לוו על ידי וטראנים של מלחמת העולם השנייה מארה"ב ומקנדה ששחררו את אסירי המחנות.

 

בשעה 10:00 הבוקר נשמעה ברחבי הארץ צפירה בת שתי דקות לזכרם של קורבנות הנאצים, שפתחה שורת טקסים ואירועים ברחבי הארץ ובמקומות נוספים בעולם לציון יום השואה. בטקס "לכל איש יש שם" שהתקיים בכנסת נאם הנשיא שמעון פרס, שהתייחס לבני משפחתו שנספו בשואה: "המילים האחרונות של סבי אליי היו 'בכל אשר תלך - הישאר יהודי'".

 

גדעון סער: "הרעל של שנאת ישראל עדיין מפעפע"

בערב, יינעלו אירועי הזיכרון בעצרת בקיבוץ יד מרדכי בהשתתפות הרמטכ"ל בני גנץ, ובעצרת בבית לוחמי הגטאות, שתתקיים בסימן 70 שנה לגירוש הגדול מגטו ורשה. אתמול, בטקס שנערך בתל יצחק, אמר רא"ל גנץ כי צה"ל שואב כוח מנחישותם של ניצולי השואה, ועם ישראל לעולם לא יעמוד עוד חסר הגנה. "כל עוד מבקשים לקום עלינו ולהרגנו, כל עוד נשמעים איומים על מדינת ישראל והעם היהודי, נתייצב ערוכים ומוכנים להכריע כל אויב".

 

מוקדם יותר היום נשא שר החינוך, גדעון סער, דברים בטקס זיכרון

שנערך בחוות הנוער בירושלים, והתייחס לטבח היהודים בטולוז: "לפני חודש ימים קיבלנו שוב תזכורת מכאיבה שאין חדש תחת השמש. הרעל של שנאת ישראל עדיין מפעפע וזורם. רצח יהודים רק בשל יהדותם הוא שאיפה ויעד גם עבור האנטישמים החדשים".

 

באירוע, בו השתתף גם שגריר צרפת בישראל, כריסטוף ביגו, הוסיף סער: גם בחלוף 70 שנה מהדהדת השאלה איך בני אדם מסוגלים להפוך למכונות רצח אכזריות כאלו? איך אפשר לתפוס בשכל את התופעה של שנאת היהודים שעוצמתה וכוחה ההרסני הם כגדולת עמנו, העם המיוסר בעמי תבל".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתפה שירי הדר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משלחות מכמעט 50 מדינות. הצועדים, היום
צילום: EPA
הצועדים מישראל נושאים דגלים
צילום: באדיבות דובר משרד המשפטים
טקס הדלקת המשואות, אתמול
צילום: בן קלמר
מומלצים