שתף קטע נבחר

שיעים נגד אלכוהול: מי מפוצץ בתי עסק בלבנון?

שתיית אלכוהול אסורה לפי האיסלאם, אך לבנון תמיד נחשבה מעוז ערבי של מודרניות וביירות נודעה בפאבים שלה. סדרת פיצוצים שאירעו לאחרונה בבתי עסק בצור שמוכרים אלכוהול מאיימת להפר את האיזון. האם גם ידו של חיזבאללה במעל?

זאהי זיידאן מבטיח כי הוא לא ייכנע, בעודו עומד מול המסעדה מנופצת הזגוגיות שלו ומפקח על עובדים המפנים הריסות מחדרי האוכל, היכן שבלילות טובים יותר הלקוחות הקבועים נוהגים בדרך כלל לשתות ולרקוד. "הם פגעו בנו כי אנחנו מגישים אלכוהול", אומר זיידאן. "מכירת אלכוהול היא זכותי. זו המדינה שלי, ולא ארשה שאנשים יכתיבו לי את אופן עבודתי".

 

עוד חדשות מהעולם הגדול :

 

מסעדתו של זיידאן ספגה בשבוע שעבר פיצוץ של מטען חבלה אחרי שנסגרה. חמישה מעובדיה נפגעו, וחלק מהבניין ניזוק. הייתה זו התקיפה הרביעית באמצעות פצצות בחודשים האחרונים נגד מוסדות שמוכרים אלכוהול בעיר צור שבדרום לבנון.

 

התקפות כאלה נדירות והפיצוצים האחרונים שאירעו הם הראשונים מסוגם זה שנים בדרום לבנון. הדבר מעורר את החשש שחמושים איסלאמיים מנסים לערוך מפגן כוח, אבל השאלה מיהם אותם חמושים נותרת בגדר תעלומה. שום גורם לא נטל אחריות לפיצוצים, וחקירות המשטרה לא הובילו לגילויים משמעותיים עד כה.

 

ליד אחת המסעדות שפוצצו לאחרונה בצור (צילום: AP) (צילום: AP)
ליד אחת המסעדות שפוצצו לאחרונה בצור(צילום: AP)

 

באופן כללי, לבנון היא אולי המדינה הערבית הסובלנית ביותר בכל הקשור לאלכוהול. הבירה ביירות ידועה בפאבים ובמועדונים שלה, שאותם פוקדים מקומיים ותיירים זרים. מסיבות חוף שבהן רוקדים ושותים גברים ונשים בבגדי רחצה שכיחות אף הן בביירות ובערי החוף בצפון לבנון ובדרומה.

 

אבל חלקים אחרים בלבנון הם שמרניים יותר, כולל הדרום, מעוז הקהילה המוסלמית השיעית של לבנון. רוב האוכלוסייה שם נמנעת מצריכת אלכוהול, שאסורה על פי האיסלאם. בערים ובכפרים הדרומיים ביותר, החנויות באופן כללי אינן מוכרות אלכוהול ואנשים נמנעים משתייה בציבור כדי להימנע מענישה מצד קיצונים שיעים. ארגון חיזבאללה השיעי אוחז בשליטה ברוב אזור הדרום ואינו מתיר מכירת אלכוהול.

 

צור, עיר פופולרית בקרב תיירים על חוף הים התיכון, הייתה לאורך השנים חריגה. באופן היסטורי היא הייתה המעוז של ארגון אמל השיעי המחמיר פחות, והארגון נהג בעבר לעצום עיניים מול בתי עסק המוכרים אלכוהול. העיר הדרומית, שיש בה רוב שיעי אבל גם קהילות מוסלמיות סוניות ונוצריות, ידועה במסעדות הדגים שלה לאורך החוף, שם אנשים רבים אוהבים לשתות עארק ולצרוך מאכלי ים.

 

יש מי שלא נכנעים. צעירים מפצחים ושותים על חוף הים (צילום: AP) (צילום: AP)
יש מי שלא נכנעים. צעירים מפצחים ושותים על חוף הים(צילום: AP)

 

אל מול האיומים, יש מי שנחושים לשמור על הסובלנות בעיר. באחד הימים האחרונים, ישבו מישל בשוואתי וחברו רודי עליה, שניהם ילידי צור, במסעדה המשקיפה על הנמל ההיסטורי עם בבקבוק ג'וני ווקר בלאק לייבל, שתי כוסות ושתי צלחות עם פיצוחים. "אני לא מודאג כי כשאני שותה אני לא פוגע באף אחד", אומר עליה, צעיר בן 24 שמחזיק במסעדה משלו בליבריה שבאפריקה, בעודו ממלא את הכוס שלו בקרח ומוזג לעצמו סיבוב שני של וויסקי.

 

ויש מי שנכנע לאלימות: "רק שלא יפוצצו"

אבל ההתקפות מעלות את השאלה אם מיליטנטים שיעים מקומיים נוקטים קו קיצוני יותר ומנסים לאכוף אורח חיים נוקשה יותר בעיר. ההתקפות הגדולות האחרונות נגד בתי עסק המגישים אלכוהול אירעו לפני יותר מעשור, בצידון הנמצאת צפונה משם, ואז הואשמו קיצונים פלסטינים ממחנה פליטים סמוך באחריות לתקיפות.

 

בשנה שעברה נסגרו כמה חנויות המוכרות אלכוהול בשוק בעיירה הדרומית נבטייה, אחרי שתושבים מחו מחוצה להן. התקשורת הלבנונית דיווחה כי חלק מהבעלים קיבלו איומים מחברים במפלגה מקומית בלתי מזוהה, שבהם הוזהרו: "תסגרו את החנויות או שנשבור לכם את הראש".

 

בחנות של פטריק קטורה. מוכרים מאז שנות ה-80 (צילום: AP) (צילום: AP)
בחנות של פטריק קטורה. מוכרים מאז שנות ה-80(צילום: AP)

 

דובר חיזבאללה, איברהים מוסאווי, סירב להגיב על האירועים האחרונים, ואמר כי הארגון גינה התקפות כאלה בעבר. פדיה כיוואן, פרופסור למדעי המדינה מאוניברסיטת סנט ג'וזף בביירות, אמרה כי לא סביר להניח שאמל או חיזבאללה עומדים מאחורי הפיצוצים: "הם לא מפיקים תועלת מהתקפות כאלה, להפך, הן מביכות אותם ופוגעות בתדמיתם". לדברי כיוואן, היא מעריכה ש"גורמים חיצוניים", אולי מוסלמים קיצונים אחרים, מבצעים את ההתקפות כדי "ליצור עימות" ולשלהב סכסוכים בין מגזרים.

 

מבצעי ההתקפות על בתי עסק שמוכרים אלכוהול, שהחלו בנובמבר, ניסו כנראה להימנע מנפגעים בנפש. הפיצוץ במסעדת Nocean של זיידאן היה היחידי שבו נפגע מישהו, וחמשת עובדי הסגל שנפגעו שוחררו מבית החולים באותו הלילה. בהתקפה על המסעדה ב-22 באפריל, התגנב אדם כלשהו לבניין בלילה, תוך כדי שהוא מסיט כנראה מצלמת ביטחון שמצלמת את כל מי שעולה למסעדה.

 

Nocean ממוקמת בקומה השלישית של בניין עם כמה מסעדות, בהן מקדונלד'ס, שממוקם במזרח העיר. מצלמת הביטחון של סופרמרקט צמוד תיעדה גבר עוצר מכונית, נכנס לבניין, ואז חוזר למכוניתו דקות לפני הפיצוץ. זיידאן אמר כי הרשויות מנסות לזהות אותו. "אני אתקן את הנזק ואתחיל להגיש שוב אלכוהול גם אם פירוש הדבר שהם יפוצצו את המקום שוב", הבהיר.

 

השלט שעליו נכתב: "כאן לא מוכרים אלכוהול" (צילום: AP) (צילום: AP)
השלט שעליו נכתב: "כאן לא מוכרים אלכוהול"(צילום: AP)

 

מסעדת The Tyros, שנפגעה גם היא במתקפה כזו שלושה ימים לפני ערב השנה החדשה, שוקמה במהירות. מוחמד מחמוד שעובד שם סיפר כי הנזק תוקן בתוך שעות. "אנחנו עדיין מגישים אלכוהול, וזה לא ישתנה. הפיצוצים האלה הם התקפות על חירויות הפרט. אדם חופשי לבחור אם הוא רוצה לשתות או לא".

 

שני הפיצוצים הראשונים אירעו באותו הלילה בנובמבר. אחד מהם פגע בפאב בקומת הקרקע של מלון Queen Elissa

הסמוך לים. דקות לאחר מכן, חנות למכירת משקאות אלכוהוליים נפגעה וניזוקה קשות. פטריק קטורה, שמפעיל את החנות עבור אביו, אמר כי מוכרים בה אלכוהול מאז שנות ה-80, והיא מעולם לא קיבלה איומים. החנות נפתחה מחדש לאחר מכן, והיא ממשיכה למכור. "זכותי למכור מה שאני רוצה כל עוד אני לא מפר את חוקי לבנון", הוא אומר.

 

אבל הפיצוצים כן מדאיגים אנשים אחרים. אחרי ההתקפה ב-Queen Elissa תלה נאזיה ארנאוט, אחיו של הבעלים, כרזה גדולה מחוץ לחנות הדגים שלו עצמו, שנקראת Classic Tyros. "מצטער. אנחנו לא מוכרים משקאות אלכוהוליים", נכתב עליה. כשנשאל מדוע הפסיק למכור משקאות כאלה, השיב ברוגע: "כדי שהם לא יפוצצו אותנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרידי מסעדה שפוצצה בצור
צילום: AP
נסראללה. "גינינו בעבר"
צילום: EPA
מומלצים