שתף קטע נבחר

שבס: עמיר היה צריך לצאת מהכלא רק בארון מתים

מנכ"ל משרד רה"מ בתקופת רצח רבין התבטא בחריפות בעקבות שחרורו של חגי עמיר, שלדבריו היה צריך להישאר בכלא "עד שגופתו תסריח מאחורי סורג ובריח". עמיר הגיע לשבי שומרון מאלעד, למרות שתושבים בהתנחלות תלו שלטים נגד בואו

שחרורו היום (ו') של חגי עמיר גרם לזעם גדול בקרב חבריו לדרך של ראש הממשלה המנוח, יצחק רבין, שמדברים על כשל חברתי. "איש כזה היה צריך לשבת בבית סוהר עד סוף ימיו. הדרך היחידה שהוא היה צריך לצאת מבית סוהר זה בארון מתים", אומר שמעון שבס, מי שכיהן כמנכ"ל משרד ראש הממשלה, בזמן ממשלת רבין.

 

עמיר בן ה-44 השתחרר הבוקר אחרי 16.5 שנה, שנגזרו עליו בשל קשירת קשר לרצח, איומים והחזקת נשק. בצאתו הוא לא הביע חרטה על מעשיו ואף אמר כי הוא גאה בהם. אחר כך סימן "וי" באצבעותיו, ושלח אצבע משולשת לעבר הצלמים. הוא הגיע בצהריים לאלעד ומשם המשיך לבית קרוביו בהתנחלות שבי שומרון, שם הוא מעביר את השבת.

 

"אני מרגיש חרא", אמר שבס. "אני מרגיש שבא לי לצעוק שמבחינה מוסרית וערכית, ואני לא מדבר משפטית כי השופטים קבעו - האנשים האלה היו צריכים לשבת בכלא עד סוף ימיהם. כל מי שקשור לרצח ראש הממשלה, ואני בכוונה אומר ראש הממשלה ולא רבין, כי זה רצח של ראש ממשלה".

 

שבס הוסיף כי כל מי שקשור לרצח "בא לפגוע פגיעה אנושה במדינת ישראל, בערכיה, בדמוקרטיה, בדברים הכי חשובים והכי קדושים למדינת ישראל ולעם ישראל. המדינה לא השכילה להפריד בין רצח ראש הממשלה ובין רצח יצחק רבין. בתי המשפט גם לא הצליחו. האיש הזה לא ירה, אך הוא הכין את הכדורים לאקדח, ולכן מקומו בכלא עד שגופתו מסריחה מאחורי סורג ובריח. בית המשפט נהג בדרך אחרת, שנוגדת את הערכים ואת המוסר. אני מצר צער גדול".

 

עוד בחדשות ynet על סערת עמיר:

 

לדברי שבס, הוא בטוח כי לתחושות שלו שותפים רבים במדינה כולה. "הפצע המוגלתי עדיין לא הגליד. יש חלק בעם הזה ששמח ביום הזה, כי יש אנשים שהיו שותפים להסתה שהובילו לרצח, והם חשים תחושות אחרות. זה אלה ששמחים ליד בית הסוהר, ולא רק שם", הוא אומר.

 

"אני חושב שהזמן לא השפיע על עומק ההרגשה, ויש חלק גדול בחברה הישראלית שפשוט לא יכול להתמודד עם זה, לא יודע איך להתמודד עם זה", ממשיך שבס. "זה באמת קשה. זה פצע שלא עבר. יש חלק לא קטן בחברה הישראלית שגם לא נפלו מהכסא כשהאירוע קרה לפני 16 וחצי שנים. הם לא הצטערו צער גדול מדי כשהנבל רצח. יש בתוכם כאלה שהיו שותפים מרכזיים להסתה שגרמה לרצח. לכן היום הזה הוא יום שמחה ולא יום אבל. היום בשבילי זה יום אבל נוסף".

 

חגי עמיר, הבוקר. שבס: "זה פצע שלא עובר" (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
חגי עמיר, הבוקר. שבס: "זה פצע שלא עובר"(צילום: אבי מועלם)

 

לביקורת הצטרף גם יוסי שריד, ששימש כשר החינוך בממשלתו של רבין. הוא ציין כי לא טרח לראות את תמונות השחרור של עמיר, והביע צער על כך שלא נמצא דרך להשאירו בכלא. "השחרור שלו מעורר בי בחילה עמוקה, בא לי להקיא, אמר שריד ל-ynet. "זו עוד דוגמא טובה לכך שמה שמחייב החוק, אינו בהכרח הדבר הנכון. יש לצערי הרבה מאוד מעשי נבלה שנעשים בחסות החוק וזו עוד דוגמא אחת".

 

מלבד הכעס על השחרור, זועם שריד על כך שעמיר לא הביע כלל חרטה על מעשיו. "מה שקובע בעיני זה הנבל הזה לא הביע מעולם חרטה, אלא בדיוק להפך. הוא מתגאה במעשיו ולכן היו צריכים למצוא דרך להשאיר אותו במקום שהוא יכול להירקב בו", אומר שריד. "אני חושב שלאמירה שלו, שהוא גאה במעשיו, יש גם משמעויות משפטיות. אם אדם אומר שהוא גאה במעשיו, הוא ודאי היה שמח לחזור על מעשה כזה. יש פה אפילו איום לבאות. אחרי התרעה כזאת היה ראוי שמישהו יאמר לו 'אחורה פנה' ולהכניס אותו למקום שממנו הוא יצא".

 

יו"ר האופוזיציה שאול מופז הגיב על שחרור עמיר בעמוד הפייסבוק שלו ואמר כי הוא שילם את חובו המשפטי, אך לא המוסרי. "החברה הישראלית לא תמחל, לא תסלח ולא תשכח את מעורבותו ברצח ראש הממשלה יצחק רבין, שיהיה לעד אות קין על מצחו", כתב מופז. "אני קורא לשב"כ לעקוב מקרוב אחר כל צעד ושעל של חגי עמיר. שחרורו מהכלא מעלה את המחשבה המצמררת שבעוד מספר שנים, גם אחיו, רוצח ראש הממשלה, ישתחרר לחופשי. הבטן מתהפכת רק מהמחשבה על כך". 

 

לגינויים הצטרף גם הרב הראשי לישראל יונה מצגר, שהוקיע את דבריו של עמיר. "להתגאות בשותפות למעשה רצח זו בושה, חרפה וחוצפה. ככל הנראה 16 וחצי שנים לא הספיקו לו כדי להסיק מסקנות", אמר מצגר.

 

מאלעד לשבי שומרון: הסופ"ש של עמיר

עמיר מעביר את השבת בהתנחלות שבי שומרון, למרות שתושבים שם ביקשו ממנו לא להגיע ליישוב ואף הניפו שלטים: "לא תרצח". לפני כן הוא ביקר באלעד, שם מתגוררת אחותו. יחד איתו הגיעו כל בני המשפחה הקרובה בהם הוריו שלמה וגאולה, הגיסה לריסה טרימבובלר, ובנה, המשותף לה ולרוצח יגאל עמיר.

 

גם בעיר החרדית הביעו התנגדות לשהותו של עמיר, במיוחד כי האחות היא שכנתו רב העיר והדבר גרם למבוכה רבה, כך שהמשפחה התחייבה כי יעזוב עד כניסת השבת. מנחם שם טוב, מנציגי יחידת ה"אינטרפיס" של האו"ם במזרח התיכון, היה זה שתיווך בין המשפחה לתושבי העיר. הוא הודיע לשני הצדדים כי אם עמיר יעשה את השבת באלעד הדבר עלול לקלקל את שמחת השבת.

 

"אם היינו יודעים שהוא מגיע, אולי היינו צריכים פשוט לסגור את הש.ג.", אמר ל-ynet אחד התושבים,

 "כאן זו לא עיר מקלט", אמר תושב העיר. "תאר לעצמך שהפושע הזה יהיה פה בשבת - הוא בטח יגיע לתפילה בבית הכנסת של הרב, יכובד בעלייה לתורה, ויברך בגאון 'ברוך מתיר אסורים' וברכת הגומל על שחרורו. אפשר לסבול דבר כזה?! יותר מזה – לפעמים הרב מקיים מניין תפילה בביתו יחד עם תושבי הבניין. אם חגי יהיה כאן בשבת הוא ודאי ישתתף גם. איזה חילול ה' זה, איזו פגיעה בכבודו של הרב ושל כולנו!" לאמא גאולה היה ממש קשה לשמוע שהבן שלה לא רצוי פה והיא פרצה בבכי. אף אחד מאיתנו לא מקנא במצב שהו היא נמצאת ובהכרעה שהיא צריכה לקבל לגבי היחס לילדיה".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הכתבה השתתפו מורן אזולאי ואיתמר פליישמן, כתבנו לענייני מתנחלים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמיר. אצבע משולשת
צילום: אבי מועלם
שבס. "בא לי לצעוק"
צילום: אבי כהן
יצחק רבין ז"ל. "רצחו ראש ממשלה, לא את רבין"
צילום: יעקב סער, לע"מ
מומלצים