שתף קטע נבחר

שנתיים לפני הרצח: תלונות על הפארק בבאר שבע

גדי ויכמן נרצח על-ידי נערים שהרעישו ליד ביתו. הכתובת, כך מתברר, הייתה שנתיים על קיר המשטרה ולשכת ראש העיר. כבר ביוני 2010 פנה שכן לעירייה והתלונן: נערים מתפרעים בפארק מדי לילה והמשטרה לא מסייעת. העירייה הבטיחה לטפל. תושבת אחרת פנתה למשטרה: "מדוע אתם לא מטפלים בבני הנוער בפארקים?". היא מחכה לתשובה

האם טיפול הולם של משטרת באר שבע והעירייה בתופעת בני נוער המתפרעים בלילות היה מונע את רצח גדי ויכמן ? הרצח בגינה ברחוב בר ניסן בבאר שבע זעזע רבים, אך מתברר שכבר כשנתיים שוכבות תלונות של תושבי האזור על הנעשה בפארק. לידי ynet הגיעה התכתבות דוא"ל בין דייר הרחוב, אלכס (השם המלא שמור במערכת), לבין לשכת ראש העירייה, רוביק דנילוביץ', שבמסגרתה סיפר על הנעשה מתחת לביתו ועל התעלמות המשטרה מפניותיו.

 

ב-14 ביוני לפני שנתיים כתב: "שלום רב, אני מתגורר ברחוב בר ניסן. ממול ביתי יש גן משחקים שבמהלך הלילה הופך מקום לאיסוף של בני נוער שמשחקים קלפים, משתכרים, שוברים בקבוקי זכוכית (וודקה/בירה), מעשנים נרגילה ומשחקים כדורגל על דשא... כל הפניות למשטרה לא עוזרות והתופעה חוזרת כמעט מדי לילה".

 

הפנייה ככל הנראה לא הועילה, כי פחות משבוע לאחר מכן, ב-20 ביוני, פנה אלכס שוב ללשכת ראש העירייה: "כרגע השעה היא 4:16 והרעש מהגן מול ביתי לא פוסק. כבר מחצות בלילה אנחנו לא ישנים. כמה פעמים התקשרנו למשטרה אך ללא הועיל. בגן משחקים ברחוב בר ניסן מדי לילה יושבים נערים ומשחקים פוקר, שותים וודקה, צועקים, הולכים מכות וכו'. כל הפניות למשטרה לא עוזרות. מתקרב החופש הגדול ונראה שהמצב רק יחמיר. אני מאוד מבקש את עזרתכם!!!".

 

בבוקר שלאחר מכן זכה אלכס לתשובה ממחלקת פניות הציבור בעיריית באר שבע: "אלכס בוקר טוב. מאשרת בתודה קבלת פנייתך. הנושא הועבר להמשך טיפולם של הגורמים הרלוונטיים ועם קבלת התייחסותם אנו נשיבך. אני מודה לך בשנית על פנייתך ואשמח לעמוד לרשותך בכל עת ושאלה". אחר כך נשלחה לו תשובה נוספת בזו הלשון: "באשר לנושא הוונדליזם והרעש בגן המשחקים הסמוך לבית מגוריך, ניתנה הנחיה לאגף הפיקוח לביצוע סיורים יזומים במקום והגברת האכיפה (אציין כי הסיורים ייערכו מדי לילה)".

 

זה לא עזר וארבעה חודשים אחר כך פנה אלכס שוב ללשכת ראש העיר: "הרעש נגרם על-ידי כשישה נערים שמתכנסים מדי ערב (גם לאחר ששנת הלימודים החלה) בסביבות שעה 22:00 ועד 4 לפנות בוקר. הם משחקים קלפים. כמובן שהמשחק מנוהל בצעקות, קללות, שבירת בקבוקי וודקה/בירה, צפירה ממכוניות וכו'. אני מאוד מבקש שתעזרו לנו להעביר את הלילות בשקט בלי שנצטרך לסבול מהרעש והוונדליזם כי לפחות אני צריך לקום לעבודה כל יום בשעה 4 ועם הרעש שהנערים יוצרים קשה מאוד להירדם".

 

הוא ציין שפקחי העירייה "לא סילקו את הילדים בפעמים הקודמות ורק הזהירו אותם". גם הפעם קיבל השכן מכתב לקוני מלשכת ראש העיר: "אלכס שלום רב, מאשרת בתודה קבלת פנייתך. הנושא הועבר להמשך טיפולם של הגורמים הרלוונטיים ועם קבלת התייחסותם אנו נשיבך".

 

מעיריית באר שבע נמסר בתגובה, כי תלונתו של אלכס טופלה בצורה מיטבית וכי בסיום הטיפול הוא אף שלח מכתב תודה ללשכת ראש העיר, לפיו "כעת הוא יכול סוף סוף לישון בשקט".

 

לפני חודש: תושבת העיר פנתה למשטרה

שנתיים חלפו, אבל נדמה שהרבה לא השתנה. ל', דוקטורנטית באוניברסיטת בן גוריון ותושבת שכונה ב' בעיר, החליטה גם היא להתלונן על התנהגות בני הנוער בלילות. לפני כחודש היא שלחה מכתב בעניין למשטרת באר שבע, ולדבריה גם וידאה שמכתבה התקבל שם. היא תיארה כיצד מנוחת שכניה ושלה מופרעת כמעט מדי לילה על ידי צעירים. בשיחה עם ynet היום טוענת שעד כה לא זכתה למענה, ומן הסתם גם בשטח לא נעשה דבר כדי למגר את התופעה.

 

 

 

במכתבה שאלה ל' מדוע המשטרה לא מפזרת את הנערים, או עוצרת אותם, או לכל הפחות עורכת חיפוש אחר סמים ואלכוהול. בעיקר, היא תהתה, מדוע לא מחלקים קנסות על רעש לאחר 23:00, כפי שמתבקש על פי החוק.

 

ויכמן, בן 36 במותו ואב לבן (9) ולפעוטה (שנתיים), נרצח לאחר שהעיר לקבוצת נערים על רעש שעשו בגן סמוך לביתו. פרמדיקים ביצעו בו פעולות החייאה, אך נאלצו לקבוע את מותו. בני משפחתו הסתגרו בביתם שבמרחק מטרים ספורים מהגן, ונאלצו לראות מהדירה שבקומה הרביעית את גופת יקירם. המשטרה עדיין לא עצרה חשודים במעשה, ומוסיפה לחקור את האירוע במטרה ללכוד במהירות את הדוקרים.

 

על רקע אירועי הלילה, אומרת ל': "קמתי בבוקר ושמעתי על הרצח. מדובר בתופעה חוצת שכונות בעיר שהמשטרה לא נוקפת אצבע כדי לטפל בה. זה קורה במהלך כל השבוע ובמיוחד בחופשים. זה מתחיל ב-23:00 ונמשך עד השעות הקטנות של הבוקר. יש הרבה מקרי אלימות, השתכרויות וצרחות אבל אי אפשר לרדת ולהעיר להם. אני מפחדת אפילו לפתוח את החלון ולומר להם שישתקו כדי שלא יידעו איפה אני גרה ויעשו לי משהו אחר כך".

  

דנינו: להביא את הרוצח לדין בהקדם

ומה קורה כשמזמינים משטרה? ל' טוענת שלפעמים כלל לא מגיעה ניידת, ובמקרים אחרים היא מגיעה רק אחרי יותר מחצי שעה. "בתור מישהי ששירתה במג"ב ועבדה לאחר מכן עם הבילוש בבאר שבע, אני מכירה את הכסת"ח במשטרה", היא ממשיכה. "הם אומרים שיש להם אירוע אחר גם כשאין כזה. הם פשוט מתעצלים להגיע. מתפתחת כאן תופעה שאם לא יטפלו בה היא תהפוך למגיפה. את הרצח הזה היה ניתן למנוע".

 

את המכתב ששלחה למשטרה העבירה ל' גם לראש העיר רוביק דנילוביץ'. "אני רוצה לגדל את ילדי בבאר שבע, אבל איאלץ לעזוב אותה אם האלימות תימשך", היא מסכמת. "אני לא מוכנה לחיות במצב הזה, וההרגשה שלי משקפת את מורת רוחם של אזרחים רבים בעיר".

 

בתגובה לטענותיה של ל' נמסר ממשטרת המחוז הדרומי כי "בתקופת הקיץ, כשבני הנוער בחופשה, ישנה עלייה דרמטית בכמות האירועים המדווחים. מדובר לעיתים במאות קריאות המתקבלות במוקד מאה ביממה. המשטרה, בשיתוף עם הרשות המקומית, מנסה לתת מענה הולם לאירועים אלה בזמן אמת. חשוב לזכור שבמרבית המקרים אירועים אלה מסתיימים ללא כל חריג וישנה חזרה לשגרה. במקרים שבהם יש דיווח חוזר על הקמות רעש או אירועי אלימות, ניתן טיפול משטרתי מיידי בהתאם לצורך".

 

במשטרה הדגישו כי הם נחושים להביא לדין את האחראים לרצח וכי המשטרה עושה את כל המאמצים כדי להביא ללכידתם. בינתיים חודדו הנחיות בכל הנוגע לטיפול בחודשי הקיץ בדגש על מוקדי הבילוי והמתחמים הציבוריים. המפכ"ל, רב ניצב יוחנן דנינו: "הנחיתי את מפקד המחוז הדרומי להשקיע את כל המשאבים ולא לחסוך במאום על מנת להביא את הרוצח לדין במהירות האפשרית".  

 

רצח גדי ויכמן - כתבות נוספות ב-ynet:

 

הורים בב"ש מתלוננים: המשטרה צמצמה פעילות

רצח גדי ויכמן יעמוד היום בראש סדר היום של מערכת החינוך בבאר שבע. בשיתוף ועד ההורים העירוני וצוותי המורים בבתי הספר, יתקיימו שיחות עם התלמידים בכיתות, ובמסגרתן ידונו במקרה האלים, בנסיבות שהביאו אליו ובהשלכותיו. "לא נתייחס לאירוע כזה כלאחר יד", אמר היום יו"ר ועד ההורים העירוני, אבנר כהן.

 

כהן עצמו הסתובב אמש ברחובות העיר, בפארקים ובמוקדי הבילוי במסגרת פעילות המתנדבים בסיירת ההורים העירונית. לדבריו, בשלב מסוים הוא אף עבר ברחוב בר ניסן, שם אירע הרצח, כשהוריד את אחת המתנדבות בביתה. "עברנו שם בסביבות 1:30, היינו שם אבל לא שמענו רעשים", הוא סיפר ל-ynet. "במסגרת סיירת הורים התפקיד שלנו הוא לשמור על הילדים, אבל אנחנו לא משטרה ואנו לא פועלים נגד תופעת שתיית האלכוהול".

 

זירת הרצח. "צריכים מערכת אכיפה חזקה יותר" (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
זירת הרצח. "צריכים מערכת אכיפה חזקה יותר"(צילום: הרצל יוסף)

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

   

"אנחנו משתדלים לחנך את ילדינו ולתת להם את כל הכלים שיסייעו להם", ממשיך כהן. "אירוע מסוג זה גורם לנו לחשוב איפה טעינו. אנחנו צריכים מערכת אכיפה חזקה יותר, אולי להציב מצלמות בכל פארק בבאר שבע. צריך לעשות כל מעשה שיקטין את האלימות. הזילות בחיי אדם ממש כואבת".

 

ראש סיירת ההורים בבאר שבע, שלמה (מומי) בן שושן, קושר את אירועי הלילה למקרה שבו נרצח לפני כשנה הנער פיליפ גלר, תושב העיר. "מצער מאוד שאנחנו מתעוררים לאירוע שכזה, אבל הכתובת הייתה על הקיר עוד מהאירוע שבו גלר נדקר למוות", אמר בן שושן. "הפארקים המרכזיים מכוסים במצלמות ובני הנוער בורחים פנימה לשכונות. התחלנו בניסיון להקים משמר שכונה כי לצערי אנחנו רואים ירידה בנפח הפעילות של המשטרה בנושא שפיכת אלכוהול. בחודש האחרון אנחנו חווים התגברות מקרים של אלכוהול ברחובות. אני מקווה שהאירוע הזה יעורר את הרשויות להגביר האכיפה".

 

דובר העירייה מסר בתגובה על תלונות התושבים על הנעשה בפארקים: "באר שבע היא חלק ממדינת ישראל, והתופעה הזו פוקדת את כל המדינה. המקרה המצער הזה שם את באר שבע באור הזרקורים. כל ימות השנה אנו פועלים בנושא הקמת רעש, בהסברה בקרב בני נוער, בטיפול מונע - סיורים משותפים לעירייה ולמשטרה, וכמובן באכיפה". באשר לתעסוקת בני הנוער בסופי שבוע, אמר: "ישנה בעיר פעילות ענפה מאוד לבני הנוער בכל המישורים, ותרבות הפנאי כאן היא מהטובות ביותר, אבל אי אפשר למצוא תעסוקה לילדים שמגיעים לפארקים בחצות". הוא הוסיף כי העירייה רושמת קנסות לבתי עסק שבעליהם מוכרים אלכוהול לילדים מתחת לגיל 18, ועושה הכול על מנת למגר את התופעה.

 

תושבי באר שבע פנו למערכת ynet באמצעות האימייל האדום

 

בהכנת הידיעה השתתפו אילנה קוריאל, שחר חי ובועז פיילר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ויכמן ובתו. "אירע מסוג זה גורם לחשוב איפה טעינו"
צילום רפרודוקציה: הרצל יוסף
נשקיע את כל המשאבים. המפכ"ל דנינו
צילום: עופר עמרם
מומלצים