שתף קטע נבחר

יוון: מיד אחרי הבחירות, איומים על תוכנית החילוץ

אירופה מתבוננת בדאגה: אזרחי יוון הענישו את המפלגות שתמכו בתוכנית החילוץ שהביאה עליהם גזירות. אף מפלגה לא יכולה להקים ממשלה, ומנהיגי המפלגות המובילות כבר קוראים לפתיחת הסדרי הסיוע או לביטולם. איך יושפע גוש האירו?

הבוחרים ביוון שיגרו מסר ברור וכואב למפלגות שתמכו בתוכנית החילוץ האירופית שהביאה לגזירות כלכליות. כבר אמש (יום א'), עם היוודע תוצאות הבחירות, קראו מנהיגי המפלגות המובילות לשנות את תנאי התוכנית, לפתוח במו"מ מחודש עליהם או לבטלם כליל.

 

עוד חדשות מהעולם:

צרפת בחרה הולנד: "אני אהיה הנשיא של כולם"

מחאה לפני ההשבעה: "פוטין חושב שהוא מוכתר"

צפו: הפרסומת מאיי פוקלנד שמרגיזה את לונדון

 

על פי העדכונים האחרונים, המפלגה השמרנית "הדמוקרטיה החדשה" בראשות אנטוניס סמאראס, מובילה עם 18.9% מקולות הבוחרים ו-108 מושבים בפרלמנט שבו 300 מושבים ולפיכך לא תצליח ליצור ממשלה.

 

ציפראס. לבטל את ההסכמים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ציפראס. לבטל את ההסכמים(צילום: AFP)

 

קואליציית מפלגות השמאל, "סיריזה", שבראשה אלכסיס ציפראס, הגיעה למקום השני עם 16.8% ו-51 מושבים. הקואליציה התנגדה מלכתחילה לגזירות שנגזרו מתוכנית האיחוד האירופי. במקום השלישי נמצאת המפלגה הסוציאליסטית PASOK, בראשות שר האוצר לשעבר אוונג'לוס וניזלוס, עם 13.4% ו-41 מושבים. מדובר בהתרסקות כואבת למפלגה שזכתה לפני שלוש שנים ליותר מ-40 אחוזי תמיכה.

 

סמאראס השמרן מיהר וקרא להקים ממשלת קואליציה בעלת שתי מטרות: השארת יוון בגוש האירו ושינוי תנאי תוכנית החילוץ העולמית. לעומת זאת, ציפראס השמאלני קרא לביטול החילוץ. ואילו וניזלוס הביע תמיכה בהקמת קואליציה רחבה של מפלגות פרו-אירופיות.

 

"לממשלת קואליציה של שתי מפלגות, לפי השיטה הישנה, לא תהיה די לגיטימציה והיא לא תיהנה מאמינות מפנים ומחוץ אם יהיה לה רק רוב דחוק", הסביר וניזלוס. "תהיה משמעות לממשלת אחדות לאומית שבה ישתתפו

כל המפלגות התומכות במסלול האירופי, בלי קשר לעמדתן בנוגע להלוואות החילוץ".

 

יוון התמודדה בשנתיים האחרונות עם סבבים חוזרים ונשנים של העלאות מסים והפחתה במשכורות ובדמי הפנסיה. היא נמצאת במיתון זו השנה החמישית, ושיעור האבטלה הגיע ליותר מ-21%. אישור עוד ועוד גזירות כלכליות בידי הפרלמנט הובילה אלפי יוונים לרחובות, ושורה של עימותים אלימים בינם לבין המשטרה הביאו לאלפי פצועים במשך התקופה הזו. לטענת גורמי רווחה ביוון, המצב הכלכלי הביא גם לגל של בעיות נפשיות והתאבדויות בקרב אזרחי יוון.

 

לתוצאות עשויה להיות השפעה גדולה לא רק על גורל תוכנית הצנע, אלא גם על עתיד גוש האירו. אירופה התגייסה בשנתיים האחרונות לעזרת יוון כדי למנוע את קריסתה הכלכלית המוחלטת - קריסה שהייתה גוררת אחריה מדינות אחרות בגוש. יוון תלויה באופן מוחלט במיליארדי אירו של חבילות הסיוע שאישרו לה מדינות אירופה וקרן המטבע הבינלאומית, ועליה לנקוט צעדי צנע נוספים בחודש הבא אם ברצונה לראות את הכסף ממשיך לזרום אליה ולמנוע יציאה הרסנית מגוש האירו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים נגד תוכנית החילוץ האירופית (ארכיון)
צילום: EPA
עימותים מול הפרלנט (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים