שתף קטע נבחר

מהפכה בישראל: המלצה לפונדקאות גם להומואים

ועדה ציבורית לבחינת החקיקה בנושא פריון והולדה בישראל הגישה היום המלצות מפתיעות: לאפשר לגברים יחידים להוליד ילדים באמצעות פונדקאית, במסלול שבו לא תקבל תמורה כספית. ל-ynet נודע כי סגן השר ליצמן לא יעסוק באישור התקנות, אלא יותיר זאת בידי הגורמים המקצועיים

האם אנו לקראת מהפך בישראל? לאחר שנתיים של עיכובים ודחיות, ממליצה לראשונה הוועדה הציבורית לבחינת נושא הפריון וההולדה, שמינה ביולי 2010 מנכ"ל משרד הבריאות, לאפשר לגברים רווקים או חד מיניים להביא לעולם ילדים באמצעות אם פונדקאית

 

עם זאת, מסקנות הוועדה קובעות כי יש לאפשר לגבר או אישה יחידים רק מסלול פונדקאות אלטרואיסטי, שבו לפונדקאית לא מוצעת כל תמורה כספית.

 

המאבק למען פונדקאות להומואים :

 

בהמלצות הוועדה, שבראשונה עמד פרופ' שלמה מור-יוסף, תשעה סעיפים המסדירים את סוגיית הפונדקאות בישראל, טיפולי הפוריות, שימוש בזרע או ביצית שהוקפאו לפני המוות לטובת הולדת דור ההמשך ועוד. הוועדה ממליצה לאפשר גם לנשים נשואות לשמש כפונדקאיות. עד כה, רק נשים פנויות עם ילדים הורשו לשמש כפונדקאיות.

 

גם נשים יחידות הסובלות מבעיות רפואיות המונעות מהן להביא ילדים לעולם יוכלו להשתמש בשירותי פונדקאות בישראל, ללא הסייג כאמור של מסלול אלטרואיסטי.

 

הפונדקאית - קרובת משפחה או "קרובה רגשית"

בהמלצות הוועדה יש הסתייגויות והגבלות באשר לפונדקאות אלטרואיסטית: כאם פונדקאית תוכל לשמש קרובה רגשית, ידידת הגבר שעוברת את התהליך בהתנדבות, או קרובת משפחה למעט אם, בת, סבתא או נכדה. אחות לא תוכל לשמש פונדקאית לביצית שהופרתה מזרעו של אחיה.

 

פונדקאות תתאפשר רק לבני זוג שאין להם יותר מילד אחד קודם להליך, וליחיד שאין לו ילדים בכלל. הגיל המקסימלי של ההורה המיועד - 54 בעת החתימה על ההסכם. הגיל המקסימלי של האם פונדקאית יעמוד על 38. 

 

לא יתאפשר הליך פונדקאות שבו אין להורה המיועד קשר גנטי יילוד, כלומר, התורמת חייבת לשמש כתורמת הביצית או כאם הפונדקאית, ולא יכולה לשמש בשני ההליכים יחד.

  

הוועדה הוקמה בעקבות בג"צ שהגישו יואב ארד פנקס ובן זוגו איתי פנקס, שבו ביקשו מבית המשפט להורות לוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים במשרד הבריאות להכיר בהם כהורים על פי חוק הפונדקאות. בעתירה טענו השניים כי אף שבידם היו כל האישורים הרפואיים, סירבה הוועדה להכיר בהם, מאחר שחוק הפונדקאות קובע שהורים הם בני זוג - איש ואישה.

 

ארד ופנקס ניאותו לבקשת בית המשפט להמתין לתוצאות הוועדה שהקים משרד הבריאות בנושא. "זהו יום חג לקהילה", אומר איתי פנקס ל-ynet. "אנחנו מרגישים שההמתנה השתלמה. הוועדה שהקים משרד הבריאות עשתה עבודה מאוד יסודית, רצינית ומסודרת ולכן הסכמנו לחכות עם העתירה שלנו. התחום הזה היה צריך הסדרה ואני שמח שזה קורה. אני מאוד מקווה שההמלצות המהפכניות האלו אכן יאושרו על ידי משרד הבריאות במהרה ויגובשו לכדי חקיקה".

  

ליצמן לא יעסוק באישור התקנות

ההמלצות, כאמור, טעונות אישור של משרד הבריאות. "מדובר בנושא רגיש מבחינה הלכתית", אומרים גורמים בכירים במשרד, "וסגן שר הבריאות יעקב ליצמן אינו מתכוון לעסוק בסוגיה. המלצות הוועדה יעברו לאישור אנשי המקצוע במשרד, והם שיכריעו אם לקבל את ההמלצות".

 

גורם חרדי בכיר אומר ל-ynet כי "זאת הסיבה שבגללה מעדיפים ביהדות התורה שלא להחזיק בתפקידי שרים, בשל המורכבות בנושאים רגישים הלכתית. הם מעדיפים שלא לקחת אחריות אישית מיניסטריאלית בתחומים המנוגדים לאורח החיים החרדי ולעמדת ההלכה, אך עם זאת לא מעוניינים לקבוע לכולם כיצד לנהל את חייהם". 

  

פרופ' שלמה מור יוסף, יו"ר הוועדה, מסר כי "עולם הפונדקאות הישראלי הוא בעל משאבים מוגבלים, ויש דעה לא מבוטלת שחושבת שצריך בכלל לבטל את הפונדקאות, כי יש בה אלמנט של ניצול נשים. דעת הוועדה היא שהתוצאות של 15 השנים שבהן יש פונדקאות הן סבירות. 

 

"הכנסת החד-מיניים כגורם ביקוש נוסף יעלה את הביקוש וגם את המחיר, לכן בחרנו ללכת על הכיוון שיש בתרומת האיברים, תרומה אלטרואיסטית שבה רק קרוב משפחה או קרוב רגשית יוכל לתרום. על ידי כך ניתן פתרון לחד-מיניים, שלא יתחרה בנשים בעלות הבעיות הרפואיות, שלמענן חוקק חוק הפונדקאות".

 

משה לניאדו, מיוזמי המאבק לפונדקאות חד-מינית בישראל, אומר ל-ynet כי הוא רואה בהמלצות הצלחה חד-משמעית של המאבק. "הקמפיין שלנו ביוטיוב ובפייסבוק הצית שרשרת של כתבות וסיקור עיתונאי שהציגו לציבור את המצב הקיים כיום, שבו מדינת ישראל מפלה ביודעין את ציבור הזוגות החד-מיניים ומאפשרת שירותי פונדקאות אך ורק לזוגות סטרייטים.

 

"המלצות הוועדה היום נותנות לגיטימיות מרגשת למשפחה החד-מינית וההכרה בה כתא משפחתי לכל דבר. אני מחזק את הוועדה בהמלצותיה ועל דרך חשיבתה הפתוחה והמתקדמת. ישראל היתה חריגה מאוד באפליה שלה. אנחנו עכשיו נכנסים סוף סוף למועדון המדינות הנאורות המכירות בנו כהורים ראויים לילדים".

  

יושב ראש האגודה למען הקהילה הגאה בישראל, שי דויטש, אמר למהדורת החדשות של ynet ברדיו האזורי: "במשך שנים סבלה הקהילה הגאה בישראל מאפלייה בחוק לישראלים שהותר רק לזוגות הטרוסקסואליים והקהילה אולצה לעשות את התהליך רק בחו"ל.

  

"אנו היום שמחים שהוועדה ממליצה למדינה לשנות את החוק. האגודה נאבקת לוויון בפני החוק, שהוא זכות בסיסית לכולם. זה יאפשר לזוגות לחסוך כספים ולבצע את תהליך הפונדקאות במדינה שבה הם אזרחים ולא לנסוע לחו"ל כדי לעשות זאת".

 

עו"ד אירית רוזנבלום, מנכ"לית ומייסדת ארגון משפחה חדשה, מסרה כי "המלצות הוועדה מאוד מורכבות. הן דנות בסוגית הפריון וההולדה כמעט בכל הפרטים. בהמלצות יש התייחסות חדשנית לטובת הילד. לראשונה, קובעת הוועדה הגבלה על שימוש בתרומת זרע מתורם אחד שיוכל להפרות עד שבע נשים.

 

"בנוסף, ממליצה הוועדה לכבד צוואות ביולוגיות TM, הוראה שלא היתה קיימת עד היום לגבי שימוש בחומר גנטי שהשאיר אדם, עוד בחייו, לגבי רצונו להמשכיות. אך לצערי, מגבילה את האפשרות לשאוב זרע מגופו של אדם שנפטר, רק ע"י בת זוגו. בכך, הוועדה לא מסייעת לקרובי משפחה שבנם נהרג ולא השאיר הנחיות להגיש בקשות לעשות שימוש בזרעו. היא נותנת מעמד טוטאלי רק לבת הזוג ומפלה לרעה רווקים שנפטרו. הוועדה קובעת את אותן ההוראות גם לגבי ביציות של נשים.

  

"המלצות הוועדה רצו לעזור, אך בחלקן הן פוגעניות. לגבי גברים יחידים הם פותחים את הדלת אך בה בעת, אומרים שהליך פונדקאות ייעשה ללא כל תמורה לאישה הפונדקאית. בסעיף זה הם קוברים את החוק שאישה זכאית לתמורה עבור פונדקאות. זהו סעיף שנותן לגבר רווק להפקיר את רחמה של האישה ("השכרת רחם בחינם"). המלצה זו היא "אחיזת עיניים" ועלולה לפגוע בחוק הפונדקאות. בנוסף, היא מונעת אפשרות של שתי נשים שחיות ביחד, להרות האחת עבור בת זוגה".

  



 

בהכנת הכתבה השתתף אלעזר בן לולו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא יתאפשר הליך פונדקאות שבו אין להורה המיועד קשר גנטי יילוד
צילום: shutterstock
בזכות הבג"צ שלהם. בני הזוג פנקס
צילום: גיל יוחנן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים