שתף קטע נבחר

האוצר בוחן: העלאת המע"מ כבר ב-1 ביולי

מסתמן כי הגזרות ינתחו כבר בחודשים הקרובים - במשרד בוחנים את האפשרות לנקוט כבר ב‭1-‬ ביולי כמה צעדי חירום לקיצוץ הגירעון החמור בתקציב המדינה. הגזרות המתוכננות בקרוב: העלאת המע"מ ל-‭17%‬, העלאת המס על סיגריות ואלכוהול וקיצוץ בתקציבי כל משרדי הממשלה

הקיצוצים לא יחכו ל-2013: האוצר בוחן את האפשרות ליזום צעדים כלכליים ראשונים לחילוץ קופת המדינה מהגירעון החמור שנוצר בה כבר בשבועות הקרובים, מקצתם כבר ב‭1-‬ ביולי, וצעדים נוספים בחודשים אוגוסט וספטמבר. הוראות להכין בחשאי כמה צעדים לביצוע מיידי כבר ניתנו לראשי האגפים הקשורים במהלכים הללו במשרד האוצר, רשות המסים ואגף התקציבים.

 

 

בקופת המדינה חסרים כבר עכשיו, על פי הערכות, כ‭20-‬ מיליארד שקל, רובם מגידול ממשי ולא צפוי בהוצאות הממשלה בחודשים האחרונים ומירידה גדולה בגביית המסים.

 

ואולם, אם עד לימים האחרונים ההוראה מהדרגים הבכירים במשרדי ראש הממשלה והאוצר הייתה להכין צעדים כלכליים במסגרת גיבוש תקציב המדינה והמדיניות הכלכלית לשנת 2013 - הרי שבדרגים הבכירים הוחלט לבחון את ביצועם של כמה צעדים עיקריים, שיצמצמו את הגירעון בתקציב ואת הגידול בהוצאות הממשלה עוד בשנת התקציב הנוכחית, ורצוי במחציתה, כלומר ב‭1-‬ ביולי הקרוב, ממש בעוד קצת יותר מחודש.

 

"נראה שלא תהיה ברירה. המצב בתקציב המדינה מדאיג, ואי אפשר יהיה להמתין עם חלק מהצעדים עד לחודש ינואר הבא",‬ הסביר אתמול (א') ל"ממון" גורם בכיר במשרד האוצר.

 

על כן, באגף התקציבים וברשות המסים מכינים כמה צעדים בסיסיים, אם כי משמעותיים מאוד לקופת המדינה, כבר בקיץ הקרוב, ביולי או באוגוסט. ייתכן שיהיה צורך לדחות את מקצת הצעדים הללו גם עד לספטמבר, אם אי אפשר יהיה להשלים את הליכי האישור בממשלה והחקיקה הפורמלית בכנסת בתוך השבועות המעטים שנותרו עד למחצית שנת התקציב ‭.2012‬

 

ואלה המהלכים שמתוכננים להתבצע עוד במשך השנה הנוכחית, כאמור כנראה בקיץ הקרוב:

 

• העלאת שיעור מס ערך מוסף באחוז אחד – מ‭16%-‬ ל‭.17%-‬ המשמעות היא גידול בהכנסות המדינה ממסים ב‭4.2-‬ מיליארד שקל בשנה, שהם ‭2.1‬ מיליארד שקל בחצי שנת התקציב שנותרה. עצם פרסום המהלך הצפוי כאן עלול יהיה לגרום בשבועות הקרובים לזירוז רכישות יקרות, כמו קניית דירות ומכוניות, כדי להימנע מהוצאה של עוד ‭1%‬ בזמן הקנייה.

 

• העלאת מס הבלו על סיגריות והמס על אלכוהול – תוספת הכנסה שנתית של 400 מיליון שקל, חצי שנתית של 200 מיליון שקל. מהלך כזה יכול להתבצע בחצות הלילה באחד הימים כדי למנוע אגירה. מהלך מהסוג הזה מותר על פי החוק להביא לידי אישור ועדת הכספים של הכנסת גם לאחר ביצועו, רטרואקטיבית.

 

• קיצוץ של כ‭2-‬ מיליארד שקל בתקציבי כל משרדי הממשלה, ככל הנראה כמעט ללא חריגים, בכלל זה בתקציב הביטחון. למהלך כזה עלולות להיות התנגדויות רבות בממשלה, וייתכן שיהיה צורך לבצע קיצוץ קטן יותר ולהחריג, בניגוד לדעת משרד האוצר, את תקציבי החינוך והרווחה.

 

• דחיית כמה פרויקטים בתחום התשתיות, בעיקר עיכוב בסלילת כבישים ובהנחת מסילות ברזל חדשות, המתוכננים להתבצע בהמשך השנה. מדובר בחיסכון של כמיליארד שקל.

 

בסך הכל יושגו כך חיסכון בתקציב וגידול בהכנסות ממסים של יותר מ‭5-‬ מיליארד שקל עוד בשנת התקציב הנוכחית. כמו שנודע, לשנת התקציב ‭,2013‬ שתחל ב‭1-‬ בינואר ושתהיה שנת בחירות בסיומה, יכינו באגפי התקציבים והמסים במשרד האוצר תוכניות לקיצוצים נוספים בתקציב ולהעלאת ההכנסות ממסים בהיקף של עוד כ‭12-‬ עד 15 מיליארד שקל, כדי למנוע את גידול הגירעון מעבר לשיעור של ‭3%‬ בשנה הבאה.

 

גירעון גבוה יותר עלול יהיה לגרום להורדת דירוג האשראי של ישראל ולייקור גדול בריבית על ההלוואות שנוטלת המדינה בשוקי הכספים בעולם. במשרדי ראש הממשלה והאוצר סבורים שבמבנה הקואליציוני הרחב החדש לא תהיה בעיה להעביר החלטות כואבות כבר בתוך שבועות אחדים. 

 

הידיעה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר יובל שטייניץ
צילום: אלכס קולמויסקי "ידיעות אחרונות"
מומלצים