שתף קטע נבחר

למה גברים ונשים בוחרים במקצועות שונים?

הקריירה בה אנו בוחרים מושפעת מהמסרים שאנו מקבלים החל מילדותנו. העידוד לאופקים מסוימים משפיע רבות על הכיוון בו נבחר. באם אנו רוצים לראות בנים שבוחרים במקצועות המתאימים יותר לאוות ליבם - גם אם זה עקר בית או אח בבית חולים, חשוב להבין שאנו כחברה חייבים לעשות דרך

כאשר מסתכלים על תחומי עיסוק ניתן למצוא הרבה יותר נשים מגברים במקצועות כמו אחיות, עובדות סוציאליות, מורות, גננות, מזכירות ועוד קשת רחבה של תחומים. להבדיל, נמצא הרבה יותר בנים בתפקידים הקשורים בניהול, ביטחון, מדענים מובילים ועוד.

 

 

למערכת החינוך מחד ולחינוך בבית ובחברה בכלל יש השפעה אדירה על בנים ובנות ועל עיצוב הקריירה העתידית שלהם.

ההסללה - הכוונה למסלול מסוים, שאנו נוקטים בה במודע ולא במודע, הן במערכת החינוך, הן בחינוך הרחב במשפחה ובחברה, מכניסה בנים ובנות למשבצות מסוימות אשר רבות מהן יוצרות עוול לבני שני המינים.

 

לפני זמן מה הייתי צריכה להיפגש עם מכרה שלי - מזכיר חברה. מזכיר חברה היא דרגה בכירה מאד בהנהלת חברה ובידה סמכויות רבות. כששאלתי את השומר בכניסה היכן יושבת מזכירת החברה, הוא אמר שיש בבניין מזכירות רבות.. ... כדי להבדיל את התפקידים, קוראים למזכיר/ת חברה בשם- "מזכיר חברה", להבדיל מהתפקיד שלצערי מזוהה יותר עם נשים - מזכירה.

 

גם בימינו, ספרה של בטי פרידן "המיסטיקה הנשית", שבו היא זיהתה בקרב המעמד הבינוני המתגורר בפרברים בארה"ב שלאחר מלחמת העולם השנייה, "מיסטיקה נשית" - אידיאל נשיות הדורש מנשים למצוא את זהותן ואת משמעות חייהן דרך חייהם של בעליהן וילדיהן, נכון בחלקו. לגרסתה של פרידן, נשים "חונכו" ועודדו להגביל את עצמן לתפקידים צרים של עקרות בית ואמהות, מה שמנע מהן את ההזדמנות והסיפוק לפתח זהות משל עצמן.

 

המסרים הללו קיימים בתקשורת גם כיום - ראו פרסום על אלמנתו של האמן רפי לביא, שהגדירה עצמה כ"פאטמה" שלו מרצון.

 

זה מתחיל בגן

ההסללה של בנות לכיוונים מסויימים ושל בנים לקריירה מסויימת מתחילה כבר בגן ובתוכנית שיזמתי לקידום שיוויון בין המינים בגני ילדים ואשר הוכנסה לעיריית תל אביב בהצלחה רבה, שמנו דגש על התפקידים השונים במשחקים הדרמטיים ובעיצוב הפיזי של סביבת הגן כמשפיעים על האופק המקצועי שיבחרו בעתיד ילדי הגן.

 

לדוגמה, האם ניתן לבת להיות הנוסעת ולבן להיות הנהג, או שנקפיד על החלפת תפקידים? האם נבקש מבנות לעזור להרים ספסלים או ציוד "כבד" או רק מהבנים? מה מופיע על התמונות התלויות בגן- אמא מבשלת, אחות סיעודית ושוטר? או להבדיל שוטרת וטבח?

  

אנו אומרים שחשוב גם וגם - ישנם בנים שמחוברים יותר לצדדים הרכים באישיותם, בדיוק כפי שישנן בנות שמזוהות יותר עם צדדים "קשים" יותר באישיותן וחשוב לתת גם לבנים וגם לבנות להתחבר לצדדים השונים באישיותם.

 

גם בפורים, לדוגמה, פעמים רבות בנות מתחפשות לדמויות של - כלה, נסיכה, פיה וכיוב' ובנים- שוטר, טייס, גיבור על וכיוב'. ככלל, הנטייה של בנים היא להתחפש למקצועות שבהם אפשר להתפרנס בעתיד, לצד הנטייה של בנות להתחפש לתפקידים המושתתים על מראה חיצוני אך אינם מביאי פרנסה. חשוב לא לבטל את רצון הילדים , אך אפשר להדגיש מה המשמעות של הבחירה שלהם, להעלות את נושא התפקיד שבחרו להתחפש אליו ולדון במשמעויות הנובעות מכך ולהרחיב את היריעה לאפשרויות נוספות.

 

ספרות הילדים גם היא מחזקת את אי השיוויון פעמים רבות. לרוב, אנו קוראים ספר ילדים ולא תמיד מודעים למסרים ולתמונות. אחת המשתלמות בקורס שנערך בעיריית תל אביב הודתה ששנים היא קוראת ספר לילדיה ורק כעת שמה לב שהאשה מופיעה בפיג'מה מוכתמת ובן זוגה בחליפה מעונבת.

 

שוב, אנו לא באים להשליך ספרים, אך כאשר קוראים את הסיפורים חשוב לדון עם הילדים ולהציף שאלות ולאתגר את הרעיונות והציורים המובאים בספרות. לדוגמה- ניתן להפוך את הציור ואמא יכולה להיות לבושה בחליפת עסקים ואבא מטפל בילדים.

 

חשוב להבין שהקריירה שבה אנו בוחרים מושפעת מהמסרים שאנו מקבלים החל מילדותנו. העידוד בחברה, במשפחה לאופקים מסוימים משפיע רבות על הכיוון בו נבחר. באם אנו רוצים לראות בנים שבוחרים במקצועות המתאימים יותר לאוות ליבם - גם אם זה עקר בית או אח בבית חולים, ולהבדיל בנות אשר מתחברות יותר לרצונן להיות רמטכ"לית או מפכ"לית, חשוב להבין שאנו כחברה חייבים לעשות דרך.

 

חשוב להיפתח ולהבין שמהגברת השיוויון בין המינים כולנו מרוויחים כחברה , כולנו מרוויחים בנים אשר מכבדים יותר את גופן של בנות ותקשורת טובה יותר ופחות אלימה בין בנים ובנות, כולנו מרוויחים אנשים אשר בוחרים בקריירה מתוך בחירה ואהבה למקצוע ולא מתוך המחשבה שאין ברירה ושמישהו, בדרך כלל מישהי, חייב לוותר על הגשמת מאוויו באם הוא רוצה לגדל משפחה.

 

הכותבת היא מנכ"ל התמרה - תהליכים בעיצוב חיים. ניתן לפנות אליה בדוא"ל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
גלית תגורי משה
צילום: צדוק משה
מומלצים