שתף קטע נבחר

צילום: באדיבות Lowshot

ליכוד ב' מול ליכוד א': 'הח"כים בעד חוק ההסדרה'

האולפנה מפלגת את מפלגת השלטון: האגף הימני בליכוד הודיע כי יתמוך בחוק, למרות עמדת נתניהו. "7 מתוך 9 הח"כים של הליכוד תומכים", אמר בכיר בליכוד. סגנית השר גמליאל על האפשרות למשמעת סיעתית: מחויבת למשמעת מצפונית. השר בגין: חוק ההסדרה אינו פותר את סוגיית האולפנה

סערת גבעת האולפנה מחלקת את מפלגת השלטון לשתיים: חוק ההסדרה, שאמור לעלות מחר (יום ד') להצבעה במליאת הכנסת, מוביל למחלוקת גדולה בתוך הליכוד. חברי כנסת אמרו כי מאז ישיבת סיעת הליכוד אתמול נחשף העימות בין "ליכוד א'", שאותו מוביל ראש הממשלה בנימין נתניהו לבין האגף הימני, "ליכוד ב'", שבו חברים ח"כים כדני דנון וציפי חוטובלי. אליהם מצטרפים גם יו"ר הקואליציה זאב אלקין וסגנית השר גילה גמליאל, שאמרה כי היא מחויבת "רק למשמעת מצפונית", בניגוד למשמעת סיעתית.

 

גבעת האולפנה - דיווחים אחרונים בחדשות ynet:

ח"כ יעקב כ"ץ לבגין: אתה רע למתיישבים

בליץ על שרי הליכוד: "אל תבצעו את מדיניות מרצ"

תושבי האולפנה צועדים: "העם דורש צדק חברתי"

 

בכירים בליכוד אומרים כי בסיעה יש רוב מובהק בעד חוק ההסדרה, אלא שהטלת משמעת סיעתית על השרים ואיומים בפיטורים הם שגורמים לגמגום מצדם. "בסיעה יש רוב ברור בעד החוק. פרט לאופיר אקוניס וכרמל שאמה, שבעת הח"כים האחרים תומכים בו באופן מוצהר וגלוי. אליהם מתווספים גם סגני השרים גילה גמליאל, איוב קרא ולאה נס". למרות זאת, החוק לא צפוי לעבור, בגלל עמדת נתניהו והחשש מהסנקציות.

 

גם כמה מהשרים לא מתכוונים לשעות לדרישת ראש הממשלה נתניהו להתנגד לחוק. בליכוד אמרו כי "יולי אדלשטיין כבר הודיע שיתמוך וגם סילבן שלום וישראל כץ אמרו שהם בעדו. מה ששינה את התמונה מבחינת השרים זה החשש מסנקציות קשות. אם ראש הממשלה יביא להצבעה בסיעה את השאלה האם לתמוך בחוק - הוא יראה רוב ברור בעדו".

 

גבעת האולפנה. חמישה בתים במחלוקת (צילום: באדיבות Lowshot) (צילום: באדיבות Lowshot)
גבעת האולפנה. חמישה בתים במחלוקת(צילום: באדיבות Lowshot)
 

סגנית השר גמליאל הבהירה כי תתמוך בחוק ההסדרה. "אני מחויבת למשמעת מצפונית. אם לא יהיה פתרון שיניח את הדעת אצל הדיירים המיועדים לפינוי, אצביע בכל מקרה בעד החוק", אמרה סגנית השר.

 

לפי חוק ההסדרה, שכונה בתחילה "חוק מגרון", אם בעל קרקע ביהודה ושומרון לא פנה בתוך ארבע שנים מרגע הקמת שכונת המגורים על השטח שבבעלותו לבית המשפט, לא יפונו המבנים שנבנו עליו. הצעת החוק המתיימרת להגן על מחזיקים במקרקעין מתייחסת רק לבנייה בגדה ורק לשכונות שבהן לפחות 20 יחידות דיור.

 

בגין: אל תפגעו בפרקליטות

השר בני בגין הבהיר בדיון של הוועדה לביקורת המדינה בעניין גבעת האולפנה, כי "חוק ההסדרה אינו פותר את סוגיית האולפנה. כל עוד החוק הישראלי לא חל על יהודה ושומרון, יש בעיה משפטית". לדבריו, האחריות היא על הממשלה, תמיד למעשה וגם למחדל". הוא הבהיר: "המדיניות לגבי ההתיישבות היא הרחבתה והעמקתה בתנאים מדיניים לא פשוטים. הממשלה הזו לא מבחינה בין יישובים שונים וגושי התיישבות שונים. אני מכיר שלושה גושים. גוש יהודה, שומרון ובקעת הירדן, מבחינת הצורך והמעשה של השרשה של היישובים שלנו בחלקים האלה של מולדת היהודים.

 

"העובדה שיש היום קרוב ל-360 אלף יהודים ביהודה ושומרון במידה רבה מבססת או מקורה בהחלטות של בית המשפט העליון ובעזרה לאורך שנים של פרקליטות המדינה. היה קשה מאוד אחרת. אולי גם יותר מכך". הוא הדגיש כי נחשף לשיתוף פעולה עם הפרקליטות, ולכן הצטער לשמוע הערות פוגעות כלפיה.

 

עוד אמר בגין: "בממשלה בישראל יש סמכויות נרחבות מאוד, היא רבת סמכויות ועוצמה כלפי כולם. אלא שהסמכויות שלה מוגבלות וחייבות להיות מוגבלות על ידי המסגרת החוקית. לדידי, היועץ המשפטי לממשלה מדריך את הממשלה ואותי בפרשנות לגבי גבולות סמכות הממשלה כדי שלא נחרוג מהם".

 

אתמול הודיע גם יו"ר הכנסת ראובן ריבלין כי יצביע בעד החוק: "זו סוגיה מצפונית מאוד, לא מתקנים עוולה אחת ביצירת עוולה אחרת". בשונה ממקרים קודמים, הפעם יצא בגלוי גם יו"ר הסיעה אלקין נגד עמדת נתניהו וכינה אותה טעות קשה. אליו מצטרפים גם חברי הכנסת דנון, חוטובלי, מירי רגב ויריב לוין. "נוצרו פה שתי מפלגות ליכוד", אמר אחד מחברי הכנסת. "החוק הזה חשף פערים גדולים מאוד בתפיסה בסיעה לגבי עמדות מפתח".

 

בדיון בוועדה לביקורת המדינה כדי לדון בפסיקת בג"ץ בנושא פינוי שכונת גבעת האולפנה בבית אל הותקף אחד משרי הליכוד, בני בגין. יוזם הדיון, ח"כ יעקב כ"ץ מהאיחוד הלאומי פנה בתחילתו לשר בגין ועקץ אותו: "באיזו רגישות אתה מטפל בבדואים ובאיזה זדוניות ורוע אתה מטפל במתיישבים. היית ידידי, לא נוכל להישאר ידידים יותר".

 

בג"ץ הורה למדינה לפנות חמישה מבתי השכונה, כיוון שנבנו על קרקע פלסטינית פרטית. אך במקביל להצעתו של ראש הממשלה להעתיק את המבנים שבמחלוקת לשטח צבאי בהתנחלות בית אל, ניסיונותיהם של ח"כים מהימין להביא לאישור של "חוק ההסדרה" לא תמו, ומחר הוא צפוי להגיע להצבעה במליאת הכנסת, כשברקע הקימו המתנחלים מאהל מחאה בבירה.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מרק ישראל סלם
נתניהו. ליכוד א'
צילום: מרק ישראל סלם
חוטובלי. ליכוד ב'
צילום: נועם מושקוביץ
בגין. החוק לא מסייע
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים