שתף קטע נבחר

הבניין ריק - הארנונה גבוהה. מה עושים?

בעלי נכסים רבים משלמים תשלומי ארנונה גבוהים על נכסים ריקים שאינם בשימוש משום שטרם אוכלסו או נהרסו בעקבות פגעי טבע. אז איך אפשר בכל זאת לא לשלם ארנונה? בדקנו

כיום קיימים מצבים רבים שבהם ישנם בניינים, בתים, מחסנים או מבנים שונים הנשארים ריקים ולא נעשה בהם שימוש. רבים מבעלי הנכסים הריקים משלמים על מבנים מסוג זה תשלומי ארנונה גבוהים ביותר לרשויות.

 

כתבות נוספות בנושא ארנונה בערוץ הנדל"ן :

 

העלויות של הארנונה גבוהות ומודגשות יותר כאשר מדובר בבניינים מסחריים. במקרים כאלה, רבים מבעלי הנכסים מבקשים הקלות או אף פטור מתשלומי ארנונה מהרשויות המקומיות - אך נתקלים בסירוב. עו"ד מירי כהן, מומחית לענייני מקרקעין, מסבירה איך בכל זאת אפשר למנוע תשלום ארנונה במקרה של נכסים שלא בשימוש.

 

פטור מארנונה למבנה שאינו מאוכלס

לדברי עו"ד כהן, אחד מסוגי הפטור המרכזיים הוא פטור לבניינים חדשים שעדיין לא אוכלסו או שהדירות בבניין עדיין לא נקנו. במקרים כאלה הקבלנים או היזמים אינם מרווחים את סכום הכסף האידיאלי לו ציפו, ולכן תשלומי ארנונה נוספים על הדירות שלא נקנו מעיקים עוד יותר. "במקרים כאלה", היא אומרת, "רצוי להגיש בקשת פטור עבור בניינים חדשים שטרם אוכלסו לראשונה על ידי דיירים - לרשויות המקומיות".

 

את תקופת הפטור כאשר הנכס ריק ניתן לעתים לפצל, משום שפטור לנכס ריק ניתן לתקופה של שישה חודשים - ולכן ניתן לפצלו. כך, לדוגמא, ניתן לפצל את הפטור לשלושה חודשים מרכישת הנכס הלא מאוכלס, ולאחר כמה שנים ניתן לבקש את יתר חודשי הפטור, כך שינוצלו שישה חודשי פטור בסך הכול.

 

פטור מארנונה לנכס שנחרב על ידי איתני הטבע

במקרים שונים של הרס מבנים הנגרם על ידי פגעי מזג האוויר או איתני הטבע (כגון רעידות אדמה, שריפות, הצפות וכדומה), ובהם המבנה אינו מאוכלס עקב מקרים אלה - ניתן לבקש פטור מארנונה מהרשויות המקומיות.

 

עו"ד כהן מסבירה כי ישנם מקרים שונים שבהם הרשות לא תסכים להעניק את הפטור, מפני שתטען כי ניתן להשתמש בנכס לאחסון. במקרים מסוג זה רצוי להוכיח כי לא נעשה שימוש במבנה ואף לנסות לערער על ההחלטה.

 

פטור לנכס בשיפוץ

כאשר המבנה בשיפוץ, היא מוסיפה, ניתן להגיש בקשה לפטור לנכס הנמצא בשיפוץ. הטענה היא שכאשר הנכס נמצא בשיפוץ, לא נעשה בו כל שימוש - ולכן אין אנו זקוקים לשירותי הרשויות, ומכאן הפטור מארנונה. רצוי לבדוק כי הבקשה לפטור מארנונה הגיעה לכתובת הנכונה, משום שהפטור בארנונה לנכס בשיפוץ יחל ממתן ההודעה.

 

חשוב לדעת כי פטור למבנה שנעשה בו שיפוץ הוא פטור שאינו מוגבל בזמן, וניתן לנצלו בלי להשתמש בכל חודשי הפטור, כמו בתנאים של הפטור במקרה של נכס ריק. לכן רצוי לוודא כי הרשויות הפנימו שמדובר בפטור לנכס בשיפוצים ולא בפטור לנכס ריק - ולכן אין להגבילו לחצי שנה בלבד.

 

מה עושים אם הרשות מסרבת?

אם קרה שהרשות המקומית סירבה לבקשה שהגשתם לקבלת פטור, עו"ד כהן מבהירה כי יש להגיש ערר על החלטתה לוועדת הערר לענייני ארנונה. במקרים קיצוניים בהם נדחה גם הערר, יש להגיש ערעור מינהלי על החלטת ועדת הערר לבית המשפט לעניינים מנהליים.

 

חשוב להדגיש כי במסגרת אישור פרק הדיור בוועדת טרכטנברג, הממשלה מנסה להילחם בתופעת "דירות הרפאים" שעומדות ריקות. על פי ההחלטה, יוכפל גובה הארנונה על דירות שעומדות ריקות במשך למעלה משישה חודשים בשנה. בממשלה טוענים, כי צעד זה עשוי לשחרר לשוק הדיור למעלה מ-15 אלף דירות באזורי הביקוש.

 

בנוסף, קיים מספר רב של דירות ריקות אשר נהנות מפטור מלא מארנונה מכיוון שהן הוגדרו בלתי ראויות למגורים. על פי החלטת הממשלה, יוגבל משך הפטור לתשעה חודשים בלבד, ולאחר תקופה זאת, אם בהן לא ישופצו ויוכשרו למגורים, תוטל גם עליהן ארנונה כפולה.

 

כמו כן, ההחלטה באה גם למנוע את התופעה בה קבלנים זוכים במכרזים אך מתמהמהים בבנייה ובשיווק הדירות. על פי ההחלטה, יוטל היטל שיגיע עד ל-10% ממחיר הדירה, על כל קבלן שלא ישלים את בניית הפרויקט בתוך שנתיים מקבלת היתר הבנייה.

 

עו"ד כהן מדגישה כי הבקשות לפטורים מארנונה עבור נכסים ריקים הן עבור פטורים חלקיים בלבד (בזמן השיפוץ, למשל) - ואין בהם בכדי להמשיך את תופעת דירות הרפאים שלה מתנגדת הממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הארנונה גבוהה - אבל הבניין נטוש. יש פתרון?
צילום: הרצל יוסף
עו"ד מירי כהן
מומלצים