שתף קטע נבחר

פריחת הדובדבן: המחיר ירד, הסופר מוצף

בעוד שבתקופה המקבילה אשתקד, מחיר של 60 ש' ומעלה לק"ג הוליד לדובדבנים את הכינוי "סיירת דובדבן", השנה, בגלל שפע פרי, המחיר לצרכן ירד ל-40-25 ש' לק"ג. החקלאים מוכרים אותו לרשתות ב-14-6 שקל בלבד ונאלצים להשאיר פרי על העצים. "פער התיווך ברשתות מגיע ל-200%-300%"

בשבועות האחרונים, יש בסופר יותר דובדבנים מתפוחים. באחד מסניפיה של רשת מזון גדולה בת"א, ספרנו לא פחות מארבע עמדות גדושות בפרי: אחת באיזור הפירות, שנייה באיזור קידום המכירות של הפירות, שלישית בכניסה לחנות ורביעית ליד הקופות. ישראל מוצפת בדובדבנים ובניגוד לשנה שעברה, המחירים שלהם לא גורמים לכרטיס האשראי להחוויר.

 

 

הדובדבנים לא רק שופעים ורבים השנה, הם גם בשרניים ומתוקים מהרגיל. המחיר שלהם לא נמוך במיוחד, אך אבל נמוך מהרבה מהתקופה המקבילה אשתקד. לפי מחירון משרד החקלאות לשבוע 7-3 ביוני, בשבוע המקביל ב-2011, הרשתות שילמו לחקלאים 36.60-27.67 שקל לק"ג דובדבן ממותג, בעוד שהשנה הן משלמות 13-11.80 שקל. עבור ק"ג דובדבן סוג א' לא ממותג הן משלמות השנה 9-6.60 שקלים בלבד, לעומת בין 25.50 ל-19 שקל בשנה שעברה. לפי המחירון, היום, 11 ביוני, מחיר דובדבן בשוק הסיטונאי נע בין 6 ל-14 שקל לק"ג, בעוד שבשנה שעברה שילמו הרשתות 30-18 שקל לק"ג.

 

המחירים לצרכן בשנה שעברה, נעו בין 60 ל-80 שקל בתקופה המקבילה וירדו ל-25 שקל בסוף העונה, אז הדובדבנים התרבו. גם ב-2010 המחירים היו דומים. השנה – ק"ג דובדבן נמכר כרגע לצרכן ב-25-15 שקל, ואף ב-30 ו-40 שקל בסניפים שבתוך הערים לעומת כאמור 6-14 שקל שמשלמות הרשתות לחקלאים. כלומר, רווחי הרשתות עדיין גבוהים מאוד, לטענת החקלאים גבוהים מדי.  

צילום: אביהו שפירא

 

  

המחירים נמוכים ב-40%-50%

מאיפה כל השפע הזה? בזכות חורף גשום ומנות קור שהגיעו בזמן ובמינון הנכון, נוצרו עודפי יבול אדירים עד כדי כך ש-10%-20% מהפרי נקטף בכלל על-ידי הציבור ונאכל במקום במסגרת ימי קטיף שמארגנים המגדלים בייאושם. ברשתות ואצל הירקנים ניתן למצוא כעת אריזות של 300-350-400 גרם, אך בקרוב ישווקו גם אריזות 600 גרם.

 

"המחירים נמוכים לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה ב-40%-50%", אמר ל-ynet ירבעם שגב, מנכ"ל תאגיד השיווק בראשית שמאגד 25 מגדלים.

 

"יש יבולים רבים מאוד השנה, בעוד שבשנתיים האחרונות היו יבולים מועטים והמחירים - ירדו מאוד. אנחנו נמצאים כעת בחצי הראשון של העונה שהחלה בתחילת מאי ויימשך עד יולי, כשבאמצע יולי ייכנס לשוק פרי גדול ואיכותי יותר מהמטעים בצפון הגולן".  

מחיר ל-350 גרם בשופרסל שלי ()
מחיר ל-350 גרם בשופרסל שלי

 

"שהרשתות לא יוכלו למכור פרי מעבר ל-100% רווח"

דותן רון יו"ר שולחן הדובדבן במועצת הצמחים, טוען: "פער התיווך בין התמורה שהחקלאי מקבל מהרשתות, לבין מה שנמכר לצרכן על-די הרשתות, הוא ענק - 200% ל-300%. אולי הגיע הזמן לעשות חוק לפיו הרשתות לא יכולות למכור פרי מעבר ל-100% רווח.

 

"המחיר הממוצע שנקבל השנה מהרשתות יהיה 10-7 שקל לק"ג במקרה הטוב, כשלפני שנה, כשצעקו עלינו למה המחיר כל כך גבוה וכתבו סיירת דובדבן - קיבלנו 21 שקל לק"ג בגלל מיעוט פרי. גם בשנה שעברה, לקראת סוף העונה היה הרבה פרי במחיר נמוך, ולא נשאר הרבה רווח לחקלאי. השנה - החקלאים כלל לא ירוויחו כסף. מי שירוויח כסף זה הרשתות בלבד, והאזרחים שירוויחו מחיר נמוך".

 

אלכס קודיש חקלאי מעין זיוון מסביר: "חקלאי מקבל על תפוח 3-2.5 שקלים לק"ג, כשברשתות מוכרים תפוחים ב-10 שקלים מינימום. דובדבן אנחנו מוכרים כרגע לרשתות השיווק ב-13-7 שקל לק"ג, כשברשתות מוכרים לצרכן ק"ג דובדבן ב-25 שקל. יש פערי תיווך מטורפים זה לא פייר בכלל, פשוט שערורייה".

 

הקטיף יקר מדי

80% מגידולי הדובדבן בארץ מרוכזים ברמת הגולן ובגליל העליון. השאר, פרוסים באזור הרי ירושלים ודרום הר חברון, גוש עציון, הר יתיר וקיבוץ רמת רחל. שליש מהמגדלים הם דרוזים.

 

לזן המקדים קוראים בורלא וישנם גם בינג, סאם, צ'יינוק, סטלה, וואן, היידל, לאפיינס, סוויטהרט ורנייר - דובדבן צהוב עם לחיים אדמדמות כתומות – מתוק במיוחד. המגזר הרוסי, נוהה אחר דובדבן חמוץ, ש-80% ממנו מגודל ברמת רחל ומגדל עוז. בעוד כ-3 שבועות, תיגמר העונה בירושלים, כפר עציון ודרום רמת הגולן בעוד שהמגדלים בצפון רמת הגולן יסיימו לקטוף באוגוסט.

.

לפי החקלאים, קטיף הדובדבן יקר במיוחד, לעומת פירות אחרים לכן חלקם מתירים פרי רב שנרקב על העצים. יש לא מעט משקים שהפסיקו לקטוף את הפרי משום שאין בכך כדאיות כלכלית.

 

"הטיפול והקטיף יקר בטירוף", מסביר קודיש. "קוטפים את הדובדבנים אחד אחד, ואפשר לקטוף 50 ק"ג לפועל בלבד. רק הקטיף עולה בין 5 ל-4 שקלים לק"ג, כשלשם השוואה, קטיף תפוח עולה 30-32 אג' לק"ג. את הדובדבן אורזים באריזות יפהפיות כך שהטיפול, המיון, האריזה והשיווק עולים עוד 5 שקלים לפחות. אז יש חבר'ה שהשנה ישאירו קצת פרי על העצים, לא קרה כלום. איכויות הפרי הן מהטובות ביותר בשנים האחרונות, דובדבן זה שם דבר והמחיר שלו – בהתאם".

 

דותן רון: "עלות מיון קטיף ואריזה מגיעה ל-7 שקלים. ואלה רק ההוצאות הישירות. יש להוסיף לזה גם הוצאות גידול, שמחירן נע בין 3 ל-4 שקלים לק"ג. יש הרבה מדי פרי בשוק וברגע שמגדל מוכר לרשתות ק"ג דובדבן במחיר נמוך מ-10 שקלים – הוא מפסיד כסף ולא שווה לו לקטוף את הפרי מהעץ. חלק מהמגדלים מיואשים והפסיקו לקטוף את הפרי".

  

ירבעם שגב: "כיוון שהיבולים גבוהים – לצד הפרי האיכותי יש גם הרבה פרי קטן ופחות מתוק כי העץ עמוס. פירות כאלה לא כדאי לקטוף כי הם לא יכסו את עלות הקטיף הגבוהה מאוד. לכן, במטעים רבים מזמינים את הציבור לקטוף את הפרי הפחות טוב, אפילו במחיר מאוד נמוך, כדי לא לפגוע במחיר של הפרי האיכותי. זה ממזער את הנזק של עודפי הייבול".

 

הציבור מוזמן

ואכן ב"בוסתן בראשית" בקיבוץ עין זיוון שבגולן, נפתחה עונת קטיף הדובדבנים להמונים. כ-20 אלף איש כבר קטפו שם. "אנשים נהנים לקטוף יותר מאשר לקנות בסופר", מסביר אלכס קודיש. "בשנה הזאת זה עוזר מאוד לחסל את הפרי. משלמים 30 שקל למבוגר בכניסה ו-25 שקל לילד, והישראלים נכנסים 70 ק"ג ויוצאים 80".

 

מתוקף תפקידו כאחראי על מגדלי הדובדבנים בארץ, דותן רון ניסה לנתב את עודף הדובדבנים לאפיקים אחרים: "נסינו לפתוח את השוק לעזה, היתה לנו ישיבה עם הסיטונאים העזתיים, אך המחיר שהציעו היה מאוד נמוך לכן הסחורה שעוברת לעזה קטנה מאוד", הוא מספר. "רצינו להוציא את הפרי לירדן ומשם לנסיכויות המפרץ, אך לא הצלחנו למצוא שם איש קשר מתאים".

 

יש סיכוי שבגלל עודף הפרי יגיע פרי לא טוב לרשתות?

 

"יש סטנדרט מתחתיו אנחנו לא מוכנים שימכרו דובדבן ותגברנו לשם כך את הפקחים. זאת שנה מאוד קשה לחקלאים בגלל בעיית השפע: יש שפע של פרי, המחיר נמוך ועלויות העבודה והעלויות הקבועות נשארות אותו הדבר".

 

ובייצוא יש רווח?

 

"כן, בייצוא יש רווח. ברמת רחל מייצאים רנייר למרקס אנד ספנסר וטסקו בבריטניה ולדרום אפריקה. "יש לנו גם מטע אורגני ענק, בסדר גודל של 100 טון, וחלקו מיוצא לשווקים בחו"ל. אנחנו מוכרים דובדבן אדום ב-25-20 שקל לק"ג ודובדבן לבן רנייר ב-35-33 שקל לק"ג. לומר מאחל לכולם שיהיה לנו שנים יותר טובות והחקלאות תנצח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: רונן גלבוע
דובדבנים בעין זיוון
צילום: רונן גלבוע
צילום: אביהו שפירא
דובדבנים בשלים בקיבוץ מנרה
צילום: אביהו שפירא
צילום: רונן גלבוע
דובדבן. המחיר נחתך בחצי
צילום: רונן גלבוע
צילום: אביהו שפירא
קטיף דובדבנים במנרה. מזמינים את הציבור
צילום: אביהו שפירא
צילום: רונן גלבוע
דובדבנים. הקטיף עולה 4-3 שקל לק"ג לעומת תפוח: 32-30 אג'
צילום: רונן גלבוע
מומלצים