צילום: index open
בלי אורז בפנים: ממולאים צמחונים
בממולאים אנחנו כמעט תמיד מוצאים אורז, שיראל אורגד החליטה שלא עוד והכינה מטעמים ממולאים: תחתיות ארטישוק ממולאות בסויה ובצל, עגבניות שרי ממולאות בטופו וירק על מצע בורגול מלא עם בצל ירוק, פטריות ממולאות בטופו ובצל ופלפלים ממולאים בטופו

מי לא אוהב ממולאים? זו מנה נפלאה ויש לה מאות של וריאציות שונות. ממולאים תמיד מזכירים לי את סבתא שמכינה ממולאים מצוינים - היא ממלאה כרוב, עלי גפן, פלפלים, בצל, עגבניות וכו'.

 

עוד בערוץ האוכל:

חם-מתקרר-קר-קפוא: כלים להכנת גלידות

 

בלי אורז - עגבניות ממולאות (צילום: ראובן אילת)
בלי אורז - עגבניות ממולאות (צילום: ראובן אילת)

     

    בפעם הראשונה שהכנתי לבעלי היקר פלפלים ממולאים באורז בתוספת הרבה רוטב עגבניות, הוא הסתכל על המנה (שנראתה מעולה, אני חייבת לציין), ואמר לי: "אני לא מבין מה הקטע למלא ירקות באורז. אני לא אוהב את זה". אז החלטתי להיענות לאתגר והכנתי ממולאים, בלי אורז, בלי בשר ומסוגים שונים. התוצאה לפניכם:

     

    תחתיות ארטישוק ממולאות בסויה ובצל

    בכל פעם שאני מכינה את המנה הזו היא קוצרת מחמאות. עוד אחת ממנות הגורמה הטבעוניות. בטעמה היא קצת מזכירה בשר (כך אמרו לי, אבל אין לי מושג).

     

    אני משתמשת בתחתיות ארטישוק קפואות, כי אני עצלנית מדי כדי להכין אותן בעצמי. אני קונה את הסויה בצורה של פתיתים (יש הקוראים לסוג הזה "בונזו"),

    אבל  מעדיפה אותה קטנה יותר. פעם הייתי פשוט משתמשת במעבד מזון וטוחנת אותה, אבל אז היא הפכה לעיסתית מדי. ניסיתי לקצוץ אותה אחרי הבישול בסכין, אבל החלטתי שזה מסורבל מדי. אז פיתחתי שיטה חדשה: לפני הבישול, כשהסויה עדיין קשה, אני מכניסה אותה לשקית, קושרת אותה היטב, מכניסה לעוד שקית, כדי שהפירורים לא יתפזרו, ומתחילה להכות עליה בפטיש שניצלים. לא תאמינו איך הוא קוצץ נהדר. בצורה הזו אני מגיעה לתוצאה הרצויה.

     

    בנוסף, התחושה האישית שלי היא שבסויה יש משהו לא טעים, לכן לפני הבישול אני משרה אותה במים רותחים למשך 5-7 דקות, מוציאה, סוחטת היטב, משרה שוב ואז שוב סוחטת. כך הסויה מאבדת את כל הטעם הרע ונשאר רק הטעים והטוב.

     

    תחתיות ארטישוק ממולאות בסויה ובצל (צילום: ראובן אילת)
    תחתיות ארטישוק ממולאות בסויה ובצל (צילום: ראובן אילת)

     

    המרכיבים:

    חבילת תחתיות ארטישוק

    2 כוסות פתיתי סויה לא מבושלים

    בצל גדול, קצוץ לקוביות קטנות

    כפית מלח

    1/2 כפית פלפל שחור

    1/2 כוס פטרוזליה קצוצה

    1/2 1 כפות קורנפלור

    מעט שמן זית לטיגון

     

    אופן ההכנה:

    1. מבשלים את תחתיות הארטישוק שיהיו מוכנות לשימוש, 7 דקות במים רותחים, מסננים ומקררים.
    2. קוצצים את הסויה בעזרת פטיש שניצלים.
    3. משרים את הסויה ומסננים
    4. מטגנים את הבצל, מוסיפים את הסויה והתבלינים ומטגנים כ-10 דקות.
    5. מוסיפים את הפטרוזיליה, מערבבים ומכבים את האש.
    6. מערבבים כף קורנפלור במעט מים קרים- כדי שימס, מוסיפים אותו לסויה ומערבבים.
    7. ממלאים כל תחתית ארטישוק במלית הסויה ומשאירים בצד 3 כפות מהמילוי.
    8. מוסיפים למילוי שנשאר כוס מים רותחים ומביאים לרתיחה.
    9. מערבבים 1/2 כף קורנפלור עם מים קרים ומוסיפים לסיר.
    10. שופכים את הרוטב על תחתיות הארטישוק הממולאות ואופים בתנור 20 דקות בטמפ' של 180 מעלות.
    11. מגישים כמנת גורמה נהדרת!

     

    עגבניות שרי ממולאות בטופו וירק על מצע בורגול מלא עם בצל ירוק

    אני אוהבת את המנה הזו למרות שלוקח הרבה זמן להכין אותה, וה"אשמה" בכך היא פעולת הריקון של עגבניות השרי. אני אוהבת אותה כי היא מיוחדת, שונה, וכמובן, טעימה, ויש בה אלמנט של הפתעה כשטועמים את העגבנייה ומגלים את המילוי המיוחד.

     

    עגבניות שרי ממולאות בטופו וירק על מצע בורגול מלא עם בצל ירוק (צילום: ראובן אילת)
    עגבניות שרי ממולאות בטופו וירק על מצע בורגול מלא עם בצל ירוק (צילום: ראובן אילת)

     

    המרכיבים:

    לעגבניות הממולאות:

    30 עגבניות שרי- עדיף מהסוג הגדול

    1/4 חבילת טופו

    כוס פטרוזליה קצוצה

    מעט שמן לטיגון

    כפית מלח

    1/2 כפית פלפל לבן

     

    לבורגול:

    כוס בורגול מלא

    כפית מלח

    2 כוסות מים רותחים

    כף שמן קנולה

    מעט בצל ירוק קצוץ- לקישוט

     

    אופן ההכנה:

    1. מכינים את העגבניות:  מחממים את התנור לחום של 220 מעלות.
    2. חותכים את ראש העגבנייה (כמה שפחות יותר טוב), ובעזרת כפית קטנה מוציאים את המלית שלה. כך עושים עם כל העגבניות ומסדרים אותן על תבנית.
    3. מפוררים את הטופו עם הידיים.
    4. מטגנים את הטופו עם מעט שמן קנולה ומחצית מכמות המלח והפלפל.
    5. מערבבים את הטופו עם מחצית מהפטרוזיליה.
    6. ממלאים את העגבניות במלית הטופו והפטרוזיליה.
    7. למחבת עליה טיגנו את הטופו (בלי לשטוף אותה), מוסיפים את המילוי שהוצאנו מהעגבניות, המלח והפלפל שנותרו ומביאים לרתיחה.
    8. מוסיפים את הפטרוזיליה ומכבים את האש.
    9. שופכים את הרוטב מעל העגבניות ומכניסים לתנור ל-10 דקות.
    10. מכינים את הבורגול: מטגנים את הבורגול עם המלח בכף שמן קנולה.
    11. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה.
    12. מנמיכים את האש, סוגרים את הסיר ומבשלים 20 דקות.
    13. מכבים את האש ומשאירים את הסיר סגור לעוד 20 דקות.
    14. הרכבת המנה: מסדרים על הצלחת את מצע הבורגול, מוסיפים מעליו את העגבניות, מפזרים מעט בצל ירוק קצוץ ומגישים.

     

    פטריות ממולאות בטופו ובצל

    המנה הזו מאד קלה, אבל יש איתה בעיה, היא נגמרת לפני הארוחה. היא פשוט כ"כ טעימה שאני אוכלת אותה ברגע שהיא יוצאת מהתנור. גם אם בכל אופן הצלחתי להתאפק, לא משנה מה כמה אכין, היא יגמר.

     

    פטריות ממולאות בטופו ובצל (צילום: ראובן אילת)
    פטריות ממולאות בטופו ובצל (צילום: ראובן אילת)

     

    המרכיבים:

    2 חבילות של פטריות שמפיניון (כן, הן חייבות להיות טריות ולא משימורים)

    חבילת טופו

    בצל גדול

    3-4 רוטב סויה

    מעט שמן לטיגון

    חופן צנוברים

     

    אופן ההכנה:

    1. שוטפים את הפטריות היטב ושוברים להן את הגבעול- בזהירות שכיפת הפטרייה לא תישבר.
    2. קוצצים את הבצל ומטגנים.
    3. קוצצים את גבעולי הפטריות מוסיפים לבצל וממשיכים לטגן.
    4. מוסיפים את רוטב הסויה.
    5. מוסיפים את הטופו חתוך לקוביות קטנות.
    6. מוסיפים את הצנוברים ומכבים את האש.
    7. ממלאים כל כיפת פטרייה בכפית מהמילוי. (אם נשאר לכם מילוי בצד- פשוט תאכלו אותו בכפית).
    8. מכניסים לתנור בחום של 180 מעלות ל-10 דקות.
    9. מוציאים ומגישים מיד (אחרת זה נגמר).

     

    פלפלים ממולאים בטופו

    אני אוהבת פלפלים ממולאים, בגלל שאני לא אוכלת בשר טעמתי רק את את אתה הממולאים בגבינה. אבל גבינה חמה לא נשמעת לי, באופן אישי, כאופציה טעימה אז הלכתי על הטופו. אני מאד אוהבת להשתמש בטופו, בעיקר משום שאין לו טעם ולכן אפשר לעשות ממנו פשוט הכול. הוא חומר גלם נהדר ובמטבח הטבעוני הוא ממש מככב.

     

     

    פלפלים ממולאים בטופו ובצל (צילום: ראובן אילת)
    פלפלים ממולאים בטופו ובצל (צילום: ראובן אילת)

     

    המרכיבים:

    3 פלפלים אדומים או 5 פלפלים אדומים ארוכים

    חבילת טופו (אני מעדיפה את זה של משק וילר שהוא רך במיוחד)

    3 כפות של ממרח פסטו (אל תדאגו, מיד אני אתן מתכון)

    2 שיני שום

    1/4 כוס שמן זית

    1/2 כפית מלח

    חופן צנוברים (לא חובה)

    2 כוסות של רוטב עגבניות (מתכון בהמשך)

     

    אופן ההכנה:

    מכינים את הפלפלים כמצע למילוי: פלפלים ארוכים: חותכים אותם לאורכם ומוציאים את הגרעינים. פלפלים רגילים: חותכים אותם לאורכם ל3- כך שיווצרו 3 סירות למילוי.

    מסדרים את הפלפלים על תבנית עם מכסה, עדיף פיירקס.

    מכינים את המילוי: טוחנים במעבד מזון טופו, פסטו, שום, שמן זית, ומלח. עד שמתקבל ממרח כמעט במרקם של משחה. מוסיפים את הצנוברים ומערבבים.

    ממלאים את הפלפלים ושופכים מעל 2 כוסות של רוטב עגבניות.

    אופים בתנור עם תבנית סגורה כחצי שעה בחום של 200 מעלות.

     

    עכשיו, כמו שהבטחתי, מתכון לרוטב עגבניות ולפסטו:

    פסטו הוא מאד קל להכנה והוא יוצא נפלא. אני תמיד שומרת לי צנצנת פסטו במקרר ומוסיפה אותה להמון דברים. רטבים לסלט, רוטב פסטה, כממרח לסנדביץ' ואפילו למרקים.

     

    רוטב פסטו

    1/2 כוס צנוברים,

    1/2 כוס שמן זית

    4-5 שיני שום

    2 חבילות בזיליקום

    מלח, פלפל

    כ-1 כף מיץ לימון

     

    אופן ההכנה:

    1. מנקים היטב את הבזיליקום ומפרידים את העלים מהגבעולים (אנחנו נשתמש רק בעלים).
    2. מוסיפים אותו ואת כל יתר החומרים למעבד מזון וטוחנים עד שמתקבל מרקם חלק ומשחתי.
    3. אם לא יוצא מספיק חלק, מוסיפים עוד קצת שמן זית.

     

    רוטב עגבניות

    לוטב עגבניות יש מליון וריאציות. עדיין לא פגשתי שני אנשים שמכינים רוטב עגבניות זהה לחלוטין. זו אחת הגרסאות שלי. היא מאד מתאימה למתכון של הפלפלים, אבל כמובן אפשר להשתמש גם ברוטב אחר.

     

    המרכיבים:

    1 בצל גדול

    3 עגבניות בינוניות חתוכות לקוביות

    קופסה קטנה של רסק עגבניות (260 גרם)

    1/2 1 כוסות מים רותחים

    כף אורגנו (לא חובה, אבל מומלץ)

    כפית מלח

    כף סוכר

    1/4 כפית פלפל שחור

    מעט שמן קנולה לטיגון

     

    אופן ההכנה:

    מקלפים את הבצל וטוחנים אותו במעבד מזון עד שהוא קצוץ דק-דק.

    מטגנים את הבצל במעט שמן. מוסיפים את העגבניות ומטגנים. מוסיפים את הרסק, המים החמים והתבלינים ומבשלים על אש גבוהה עד שהרוטב מתחיל לבעבע.

    מנמיכים את האש ומבשלים עוד כ-5 דקות.

     

    תודו שזה היה קל. אגב, אם נשאר לי מהרוטב אני אוהבת להוסיף לו מעט שום חתוך לקוביות קטנות ולהגיש כסלט חריף. אצלי זה תמיד מתקבל כמעדן!

     

     

     

     

      קישורים ממומנים
       תגובה חדשה
      הצג:
      כל התגובות לכתבה בלי אורז בפנים: ממולאים צמחונים
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      שני צמחוני
      צילום: ראובן אילת
      תחתיות ארטישוק ממולאות בסויה ובצל
      צילום: ראובן אילת
      ynet ספיישל