שתף קטע נבחר

את מי עוצרים? את מי מגרשים? מורה נבוכים

למי מנפיקה רשות האוכלוסין צווי גירוש, ותוך כמה זמן יגורשו העצורים מישראל? ynet מספק תשובות לשאלות שמתעוררות עם תחילת מבצע הגירוש של משרד הפנים

מבצע המעצרים של זרים השוהים בישראל שלא כחוק הכה בתדהמה את קהילת העובדים הזרים, הפליטים והמסתננים. למי יש סמכות לעצור אותם? אלו אפשרויות מותיר להם החוק בישראל, ומה צפוי למי שנעצר?  

 

מעצר הזרים - סיקור נרחב בחדשות ynet:

זרים טוענים: לקחו ילדה ממוסד חינוכי בדרום

"חיכו לזרים ליד בנקים, כשפדו את המשכורות"

מבצע ענק: עשרות זרים עצורים באילת ובמרכז

נציג המשטרה בכנסת: הזרים לא מעלים הפשיעה

 

עו"ד עודד פלר מהאגודה לזכויות האזרח הבהיר ל-ynet כי לפי החוק כל אדם ששוהה שלא כדין בישראל יכול להיעצר לצורך גירוש. הוא מובא לשימוע בפני ממונה ביקורת הגבולות וזה מחליט אם לגרש אותו, לעצרו או לשחררו בתנאים מגבילים. לאותו ממונה יש למעשה סמכות משפטית.

 

את מי עצרו היום אנשי יחידת עוז?

"מבצע המעצרים היום מתנהל נגד אנשים שכבר נעצרו בעבר וניתנו להם צווי גירוש. מרגע שמשרד הפנים הכריז כי לא יספק עוד הגנה קבוצתית לדרום סודנים, הוא למעשה מחזיר אותם למעצר".  

 

תוך כמה זמן מגורש העצור מישראל?

"מרגע שניתן צו הגירוש, הוא מעוכב ל-72 שעות, על מנת לאפשר לעצור לנקוט הליכים משפטיים, אלא אם הוא מוותר על כך ומבקש לעזוב את הארץ מייד".

 

זרים בתל אביב, היום (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
זרים בתל אביב, היום(צילום: ירון ברנר)
 

כל מי שהממונה לביקורת הגבולות לא שחרר, מובא בפני בתי דין לביקורת משמורת. "על החלטותיו של בית הדין הזה ניתן להגיש עתירה לבית המשפט המחוזי. כך גם על החלטות הממונה על ביקורת הגבולות", הסביר פלר.

 

מתי כולאים את העצורים לפני גירוש?

"אם העצור לא אמר שאינו רוצה לעזוב את הארץ, אחרי 72 שעות אין מניעה מלגרשו. לא תמיד עושים זאת, כי לא תמיד יש אפשרות מעשית לכך. ואז אותם עצורים אמורים לשהות במתקני מעצר שנקראים גם מתקני משמורת.

 

"באותם מתקני מעצר ניתן להחזיק אדם לפי החוק עד לגירושו, אבל בחוק קבועים סעיפים שמתייחסים למצב שבו נשקפת סכנה לבריאותו, או אם חלפו 60 ימים מאז מעצרו ומתברר שאי אפשר לגרשו, לא בגללו אלא בגלל קשיים מצד המדינה - אז אמורים לשחרר אותו".

 

לדברי פלר, החוק למניעת הסתננות קובע כי צו גירוש יכול להינתן גם על ידי משרד הביטחון, ולפיכך ניתן להחזיקו במעצר שלוש שנים. זאת בשונה מצווים שמנפיקה כעת רשות האוכלוסין וההגירה ששייכת למשרד הפנים.  

 

האם הזרים יכולים להתכונן לגירוש?

אורית רובין מארגון אס"ף, לסיוע לפליטים ולמבקשי מקלט בישראל, הסבירה כי "חלקם רוצים לצאת בצורה מסודרת וחלקם רוצים לקבל הזדמנות להגיש את הבקשה הפרטנית שלהם, מחשש לחייהם. חוץ מאכזריות אין שום סיבה שלא יתנו להם את זה".

 

היא סיפרה כי "עד עכשיו עצרו בצורה חוקית ומסודרת. ניתן לזרים זמן להתארגן או להגיש בקשות פרטניות. עכשיו, במקום לתת להם אפשרות כזו בצורה הוגנת, מחליטים לעצור אותם בפתאומיות". רובין סיפרה: "אנשים מבולבלים, מבוהלים, לא מבינים למה מתנהגים אליהם כפושעים ולא יודעים איך הם יכולים להתארגן או איך אפשר להגיש את הבקשות עכשיו".


פורסם לראשונה 11/06/2012 23:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נעצרו באילת
צילום: באדיבות רשות האוכלוסין וההגירה
מעצרים בתל אביב
צילום: מוטי קמחי
עצורים ממתינים באילת
צילום: באדיבות רשות האוכלוסין וההגירה
מומלצים