שתף קטע נבחר

האם אחיות יוכשרו למתן ייעוץ פסיכולוגי?

משרד הבריאות מעוניין לאפשר לאחיות בתי החולים להעניק טיפול פסיכולוגי ממוקד למטופלים, כך מדווח "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות", אך פסיכולוגים חוששים מזילות המקצוע. משרד הבריאות: "התוכנית מקצועית וראויה"

קרב מלא בעצבים מתוחים ניטש בימים אלה בין משרד הבריאות לפסיכולוגים. הרקע: משרד הבריאות מעוניין לאפשר לאחיות בבתי החולים להעניק טיפול פסיכולוגי ממוקד למטופלים.

 

טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי-התנהגותי ‭(CBT - Cognitive Behavioral Therapy)‬ הוא טיפול קצר מועד וממוקד, שמבוסס על שילוב שיטות מהטיפול ההתנהגותי ומהטיפול הקוגניטיבי. בשנים האחרונות הפך הטיפול הזה נפוץ מאוד בישראל.

 

כתבות נוספות על בריאות הנפש :

 

מטפלים מסוגים שונים כמו אחיות, עובדים סוציאליים ואף דוקטורים לאמנות וספרות - שרוצים להרחיב את ההשכלה שלהם ולעבוד כמטפלים - לומדים את השיטה. ברחבי הארץ צצו כפטריות לאחר הגשם מוסדות הכשרה רבים המתמקדים בטכניקה הספציפית הזאת. בבתי הספר להכשרת אחיות, למשל, הפך הקורס להכשרה ב‭CBT-‬ לאחד הפופולריים ביותר. אחיות רבות בוחרות בתום לימודיהן לעסוק דווקא בתחום הזה במסגרות פרטיות.

 

מאחר שענף הפסיכותרפיה בישראל אינו מוסדר בחוק, אין כיום מניעה חוקית מכל אדם אשר רוצה לעסוק בתחום להכריז על עצמו כמטפל. עם זאת, עד כה הורשו לעסוק ב‭CBT-‬ בגופים ציבוריים - כמו מרפאות ובתי חולים - רק פסיכולוגים קליניים, פסיכיאטרים, עובדים סוציאליים שסיימו תואר שני בהכשרה קלינית מיוחדת או מטפלים באמנויות (דרמה, אמנות, מוזיקה ותנועה‭.(‬

 

על רקע שחיקת מעמדן של האחיות ומצוקת כוח האדם במקצוע, החליט משרד הבריאות לאפשר לאחיות לתת את הטיפול גם במסגרת בית החולים. איכילוב נבחר להיות הראשון שבו תתקיים היוזמה החדשה, אלא שעובדי בריאות הנפש בבית החולים נעמדו על הרגליים האחוריות, ולאור בקשתה של הפסיכולוגית הראשית של משרד הבריאות המהלך עוכב. בקרוב יתקיים דיון בנושא בהנהלת משרד הבריאות.

 

אחיות רבות בוחרות לעסוק בפסיכותרפיה באופן פרטי (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אחיות רבות בוחרות לעסוק בפסיכותרפיה באופן פרטי(צילום: ירון ברנר)

 

"זה מתחיל באחיות ונגמר בטיפול באבנים חמות"

פסיכולוגים במרכז הרפואי מדגישים כי לא מדובר בהתנכלות אישית לאחיות, אלא בחשש לזילות של המקצוע כולו. לדבריהם, הכשרת האחיות, ארוכה ומכובדת ככל שתהיה, אינה משתווה לזו שעובר פסיכולוג קליני. מתן האפשרות לטיפול גם לאחיות שלא עברו הכשרה מספקת יכול להוביל, לדבריהם, לפגיעה ממשית במטופלים, שיכולים להינזק, למשל, כתוצאה מאבחנה לא נכונה.

 

מנגד, האחיות זועמות וטוענות כי אינן מבינות את התנגדות הפסיכולוגים. לדבריהן, ישנם כיום קורסי הכשרה ברמה גבוהה מאוד, שלא נופלים מההתמחויות שעוברים עובדים סוציאליים או פסיכותרפיסטים. "הפסיכולוגים שוב נופלים לחטא ההיבריס. זה מאבק על האגו, ללא שום היגיון או צדק‭,"‬ אמרה אחות בכירה.

 

פסיכולוגית ותיקה שמטפלת ב‭CBT-‬ יותר מעשור תקפה בחריפות את היוזמה והגדירה אותה כ"מחדל. זה מתחיל באחיות ונגמר בליצנים רפואיים ובמטפלים באבנים חמות. לא יכול להיות שאדם שעבר הכשרה ממוקדת יקבל קיצור דרך לתוצרת שאחרים עמלים עליה שנים ארוכות וקשות.

 

"הרי אם תינתן לאדם הסביר הבחירה בין פסיכולוגית מוסמכת לאחות, במי הוא יבחר? סתם מנסים לקנות את האחיות ולתת להן תחושה טובה על גבנו. אני מציעה שכל אחד יישאר בתחומו, שם הוא הכי טוב‭."‬

 

"לאחיות יש את הרגישות הנדרשת לטיפול"

אך לא כל אנשי בריאות הנפש מתנגדים ליוזמה. לדברי פרופ' משה קוטלר, יו"ר המועצה הלאומית לבריאות הנפש ומנהל המרכז לבריאות הנפש באר יעקב נס-ציונה, הוא עצמו ישמח לאפשר לאחיות להעניק טיפול ב‭CBT-‬ במרכז שאותו הוא מנהל.

 

"עמדתי האישית מאוד ברורה: אחיות בעלות ניסיון שעוברות קורס הכשרה יכולות להיות מטפלות מצוינות ב‭.CBT-‬ הן יודעות מניסיונן מה זה לטפל באנשים ויש להן את הרגישות הנדרשת. אני לא חושב שהטיפול צריך להיות שמור רק לפסיכולוגים ולפסיכיאטרים. טובת הציבור היא שיהיו מטפלים נוספים, על מנת שמטופל יוכל לבחור את הטוב ביותר עבורו.

 

"אני מכיר אישית אחיות שמטפלות ב‭CBT-‬ באופן פרטי. הן מצוינות ואני מפנה אליהן מטופלים. הצרכים בארץ לפסיכותרפיה גדולים ויש כיום בארץ בתי ספר מסודרים, אז אני לא רואה סיבה שהאחיות לא יורשו גם הן לטפל. אני מבין לליבם של המתנגדים, אך הם מסתכלים על התמונה בצורה צרה. אין פה זילות של המקצוע. אם לאדם יש ניסיון של שנים בעבודה עם מטופלים והוא מקבל הכשרה ראויה - אין לנו סיבות לחשוש‭."‬

 

לדבריו האשמה מוטלת על היעדר חוק פסיכותרפיה בישראל. ‭30"‬ שנה זה מונח במגירות, ועד היום לא הצליחו לגבש חוק שיקבע אחת ולתמיד מהי הכשרה מסודרת ומי רשאי לעסוק בתחום‭."‬

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "אכן ישנם גורמים רבים מקרב הפסיכולוגים שמתנגדים להכשרה שכזו לאנשי מקצוע מתוך מערכת הבריאות שאינם פסיכולוגים. בעבר דנה בנושא ועדה של המשרד שלא שללה הכשרה מסוג זה, אך גם לא ראתה לנכון להסדיר זאת. כיום ההכשרה מתקיימת, ונראה שהיא מוסיפה ידע נדרש לבעלי המקצוע.

 

"לאור בקשתה של הפסיכולוגית הראשית יתקיים בהנהלת המשרד דיון בנושא. קורס פסיכותרפיה לאחיות עלה כדרישה מהשטח על מנת לתת לאחיות בכירות כלים מקצועיים בתחום CBT

למתן טיפול כוללני ואיכותי במגוון מצבים. התוכנית הינה עבור אחיות בעלות תואר שני, בהיקף של שנתיים אקדמיות (ולא תשעה חדשים‭,(‬ עם תוכנית קלינית בהיקף גדול מהמקובל בתוכניות אחרות ובסיומה מבחן ממשלתי.

 

"התוכנית נבנתה על ידי מיטב המומחים, אשר גם מלמדים בה, ולדעת כל המומחים היא מקצועית וראויה. קיימות אחיות בעלות תארים שני ושלישי אשר למדו בתוכניות פסיכותרפיה עם מטפלים אחרים, והן עוסקות בתחום‭."‬




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההכשרה לטיפול פסיכולוגי ממוקד תארך כשנתיים
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים