שתף קטע נבחר

10 כללים לניסוח צוואה ללא עורך דין

על מה חשוב להקפיד בניסוח צוואה ביתית, היכן מומלץ להפקיד אותה ואיך להימנע ממצבים בהם ינסו להטיל ספק בחוקיותה

חוק הירושה מונה מספר צורות לעריכת צוואה, כגון צוואה המאושרת ע"י נוטריון או מובאת בפני רשות אחרת. הצוואה אותה ניתן לכתוב לבד בבית קרויה "צוואה בכתב יד". כיון שלא נחוצים לה אפילו עדים, צוואה כזו מתאימה במיוחד למי שאינו רוצה שתוכן צוואתו ייודע לאיש. איך כותבים אותה? הנה 10 הכללים לניסוח צוואה ללא עורך דין.

 

עוד בנושא:

התחתנת וגם ירשת? צוואה ונישואים שניים 

האם כדאי להכין צוואה כשהנישואים קורסים?

פרגנת לעצמך שוגר דדי? דרשי סכום כסף מראש

 

1. צוואה בכתב יד

הצוואה צריכה להיכתב כולה בכתב ידו של המצווה, קרי האדם המניח את הצוואה. זהו הכלל החשוב ביותר, והוא תנאי לתוקפה של הצוואה. אם כתב ידכם בלתי קריא, יתכן שצוואה כזו אינה מתאימה לכם.

 

 

לא ניתן להדפיס "צוואה בכתב יד". אם מדפיסים את הצוואה, זו כבר "צוואה בעדים" - סוג אחר של צוואה, וצריך להחתים עליה שני עדים. על העדים לחתום על הצהרות בעלות נוסח משפטי מסוים, וזה כבר סיפור משפטי בפני עצמו.

 

2. אל תשכחו לציין תאריך

על המצווה להוסיף תאריך בכתב ידו כמובן, ומומלץ לרשום את התאריך בכל עמוד ועמוד בצוואה. אמנם ישנם פסקי דין שנתנו תוקף לצוואות שלא נשאו תאריך, אבל הכלל בדיני ירושה הוא שהצוואה המאוחרת גוברת על המוקדמת, וכאשר יש יותר מצוואה אחת, בהעדר תאריך - לא נוכל לדעת איזו מהן היא המאוחרת!

 

3. תחתום לי פה, פה ופה

הכלל השלישי הוא חתימת ידו של המצווה. מומלץ לחתום בכל עמוד ועמוד. כמו כן, יש לחתום ליד כל מחיקה, תיקון, שינוי או תוספת, כמו שעושים בעת כתיבת שיק או חוזה, אחרת חלק מהשינויים עשויים שלא להחשב לחלק מן הצוואה. ניתן לרפא פגם של העדר חתימה בצוואה, אך זאת בתנאי שאין לביהמ"ש ספק באמיתותה מתוך ראיות אחרות.

 

4. פקודת הצוואה

הכלל הרביעי הוא נקיטת לשון ציווי. יש לנסח צוואה בלשון של פקודה, לא בקשה או משאלה ולא כל פנייה אחרת, אחרת זו לא צוואה. יש לרשום: "אני מורה או מצווה", ולא "אני מבקש ש". ישנו תקדים בו מנוח רשם את צוואתו בתוך טופס תצהיר שאמור להיחתם בפני עו"ד, וביהמ"ש קבע שאין זו צוואה תקפה.

 

במקרה אחר, אב ל-10 ילדים הניח צוואה בה רשם כי הוא משאיר את הרכוש לבן הבכור, כי הוא מאמין שזה ידע לחלקו בצדק בין אחיו ואחיותיו. הבן הבכור נטל הכול לעצמו. אחיו תבעו אותו - והפסידו. ביהמ"ש קבע כי כיון שהאב לא כתב בלשון ציווי: "אני מצווה עליך לחלק בשווה בין אחיך", החלק הזה אינו הוראת צוואה, והבכור קיבל הכול.

 

5. חובה לכתוב את פרטי היורשים

רצוי לרשום שם, מספר זהות, כתובת, תאריך לידה, מה מהות הקשר או הקרבה בין המוריש ליורש, וכן כל פרט אחר המאפשר לזהות את היורשים בהם בחר המצווה. ניתן לרשום שפלוני לא יירש מאומה (אין צורך לרשום שיקבל שקל אחד), אך אסור להסתפק בציון האנשים שלא יירשו. חובה לכתוב גם מי יירש.

 

מעשה בבעל שהתאבד, והשאיר מכתב הנושא כותרת "צוואה", בו פירט את כל אשר עוללו לו אשתו וילדיו. הבעל כתב כי מעשיהם גרמו לו לשים קץ לחייו, ולכן בחר שלא להשאיר להם ולו פרוטה שחוקה אחת. אלא מה, הוא לא ציין למי הוא כן מעוניין להוריש את נכסיו, ולכן ביהמ"ש קבע כי צוואתו אינה תקפה.

 

בהעדר צוואה, האשה והילדים הם היורשים, אפילו אם הבעל והאשה שרויים בסכסוך גירושין עקוב מדם. בסופו של דבר, האשה והילדים שנואי נפשו זכו בכל רכושו, וזאת בניגוד גמור לרצונו.

 

במקרה אחר, אשה ערירית ציוותה את כל רכושה ל"חייל טוב". בית המשפט קבע כי אין זו צוואה, כיון שלא ניתן לזהות את היורש, אך הצליח להציל את המצב ע"י הגדרת ההענקה כהקדש לפי חוק הנאמנות.

 

כתבו בלשון ציווי, הקפידו על כתב יד קריא וזכרו לרשום תאריך. צוואה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כתבו בלשון ציווי, הקפידו על כתב יד קריא וזכרו לרשום תאריך. צוואה(צילום: shutterstock)

 

6. אל תשכחו לפרט את הנכסים

הכלל השישי הוא פירוט הנכסים הכלולים בעיזבון. לגבי דירה רצוי לרשום כתובת וגם מספרי גוש-חלקה. לגבי חשבון בנק יש לרשום את שם הבנק, מספר הסניף ומספר החשבון. כדאי להוסיף גם "סעיף סל" שדן בכל הנכסים שאולי נצבור לאחר חתימת הצוואה, או שאולי שכחנו לציינם, וזאת בכדי שלא נצטרך לתקן את הצוואה חדשות לבקרים, למשל בכל פעם שנחליף מכונית.

 

7. אל תציבו תנאים

הכלל השביעי הוא שאסור להכניס לצוואה תנאי לקבלת הרכוש ע"י היורשים, שהינו בלתי חוקי, בלתי מוסרי או נוגד לתקנת הציבור. אחרת, הצוואה תישאר תקפה, אבל התנאי יהיה בטל, והיורשים יקבלו את העיזבון מבלי לציית לתנאי.

 

למשל: אב רשם בצוואתו כי בתו תקבל את רכושו בתנאי שתתגרש מבעלה, או תחתים אותו על הסכם ממון שימנע ממנו לקבל חלק מהעיזבון. נפסק כי לא יעלה על הדעת לכפות על אשת איש להתגרש ממנו, ולכן הבת קיבלה את הרכוש מבלי לציית לתנאי.

 

בעניין אחר אושר תנאי שהורה ליורשים תושבי חוץ לעלות ארצה ולגור בישראל, או שלא יירשו דבר. כן אושרו תנאים המונעים מהיורשים למכור את נכסי העיזבון. כתנאי לקבלת הירושה, מותר לחייב את ילדנו ללמוד באוניברסיטה, להוציא את הפירסינג מהלשון או להביא ילד לעולם, אך לא לבצע דבר בלתי חוקי או בלתי מוסרי, כגון עברה פלילית.

 

8. קופות גמל נשארות בחוץ

הכלל השמיני הוא שקופות גמל, פוליסות ביטוח חיים וקופות קצבה (קרנות פנסיה) אינן בכלל העיזבון. לפיכך לא ניתן להסתפק לגביהן בצוואה, אשר אינה ידועה למחזיק בכספים. הפיתרון הנכון הוא לקבל מהקופה או מחברת הביטוח טופס מינוי מוטבים או נהנים, ולרשום בו מי יקבל את הכספים לאחר אריכות ימינו.

 

 

9. הפקדת הצוואה למשמרת

ניתן להפקיד צוואה תמורת תשלום סמלי אצל הרשם לענייני ירושה, הכולל מרשם ארצי ממוחשב, בידי היורשים לפיה - שוודאי ישמרו עליה כעל בבת עינם, בידי עוה"ד שערך אותה או בידי כל אדם מהימן.

 

10. אישור רפואי

ניתן לצרף לצוואה תעודת רופא המעידה על צלילותו של המצווה, כדי למנוע תקיפת הצוואה בטענה שהמנוח לא ידע להבחין בטיבה, כלומר לא היה כשיר לצוות.

 

על האישור להיות מתאריך סמוך ככל האפשר למועד החתימה על הצוואה, וכדאי לשומרו יחד איתה. מוטב לפנות לרופא שמכיר את המצווה, וחיוני שהרופא יפגוש ויבדוק אותו. לגבי מצווה קשיש עדיף אישור פסיכו-גריאטרי.

 

יש לכם טיפים נוספים? ספרו לנו בטוקבקים או בעמוד הפייסבוק של ערוץ יחסים

 

 

הכותבת עוסקת בצוואות וירושות, דיני משפחה וגירושין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חן גלילי
עו"ד אודליה אלטמן
צילום: חן גלילי
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים