שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן, דודי ועקנין, אלכס קולומויסקי "ידיעות אחרונות"

רפורמה בכבאות? הבירוקרטיה מעכבת החוק

לפני שלושה חודשים אישרה הכנסת בקריאה ראשונה את הצעת החוק, שאמורה לעשות רפורמה מקיפה בשירותי הכבאות. אבל מאז ההצעה "תקועה" בוועדת הפנים של הכנסת בשל דרישת הרשויות המקומיות להסדר פיננסי והתנגדות הוועד להעברת הכבאים לשירות המדינה

למחוקקים יש זמן - למרות הסכנות: יממה אחרי פרסום דו"ח מבקר המדינה על אסון הכרמל - ההצעה שאמורה להציל את מערך הכבאות עדיין תקועה בבירוקרטיה הישראלית. נכון להיום (ה') הצעת חוק הכבאות וההצלה, שהגישה הממשלה ואמורה לחולל רפורמה מקיפה במערך הכבאות ולשפר אותו באופן משמעותי, עדיין נידונה בוועדת הפנים של הכנסת. כך עולה מבדיקת ynet.

 

דו"ח המבקר - כתבות אחרונות בחדשות ynet:

אבן-חן בכרמל: "למדו קצינים איך לא להתנהג"

ש"ס נגד המבקר: "סבא מיכה יורה לכל כיוון"

במדינת "יהיה בסדר". הכרמל כמשל למלחמה 

 


 

ב-21 במרס עלתה ההצעה בקריאה ראשונה במליאה ועברה בתמיכת הממשלה. מאז, ולמרות דיונים מרתוניים וחמש ישיבות - מתוכן שתיים שהתפרסו על פני יומיים - קיימים עדיין שני "מוקשים בירוקרטיים", שבוועדה מנסים לפרק. המוקשים הם העברת הציוד והמבנים של הכבאות מהרשויות המקומיות למדינה, כיוון שהרשויות דורשות הסדר פיננסי. בנוסף המחלוקת השנייה היא על העברת הכבאים ועובדי המערך מאיגוד ערים להיות עובדי מדינה, דבר שמנוגד לעמדת ועד עובדי הכבאים.

 

עיקרי המסקנות בדו"ח (צילום: גיל יוחנן, דודי ועקנין, אלכס קולומויסקי "ידיעות אחרונות") (צילום: גיל יוחנן, דודי ועקנין, אלכס קולומויסקי
עיקרי המסקנות בדו"ח(צילום: גיל יוחנן, דודי ועקנין, אלכס קולומויסקי "ידיעות אחרונות")

 

מה השתנה מאז האסון בכרמל? דצמבר 2010 (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
מה השתנה מאז האסון בכרמל? דצמבר 2010(צילום: חגי אהרון)
 

"הצעת החוק החדשה מביאה שינוי מבני של שירותי הכבאות וההצלה", נכתב בדברי ההסבר להצעה, "ממבנה מבוזר, למערך חירום ארצי ואחיד. הצעת החוק מבקשת להניח את התשתית החוקית הנדרשת להפעלת רשות לאומית של כבאות והצלה בישראל. בין היתר באמצעות תפקידי הרשות, הסדרת עבודתם של כבאים ועובדים אחרים כעובדי מדינה ברשות וכן באמצעות הסדרת היבטים מקצועיים שונים הנוגעים לפעילות".

 

על המוקד בדו"ח המבקר:

איחרו, שתקו, לא בדקו. המפקדים שכשלו באסון

הודעות האזהרה לא עברו לאוטובוס. כשלי השב"ס

"חיובי. הצירים פתוחים" - ליקויי המשטרה באסון

 

בדברי ההסבר מפורט שההצעה מגדירה את אופייה של הרשות הלאומית לכבאות וההצלה כיחידת סמך בעלת אופי מבצעי. בשבועות האחרונים קיים יו"ר ועדת הפנים והסביבה של הכנסת, ח"כ אמנון כהן (ש"ס), פגישות עם נציגי הרשויות המקומיות ונציגי העובדים בניסיון לגשר על המחלוקות הקיימות שמעכבות את המשך החקיקה. כהן, חבר מפלגתו של שר הפנים אלי ישי, שעליו הוטלה ביקורת חריפה בדו"ח, פעל בתקופה האחרונה באינטנסיביות על מנת לגשר על הפערים הקיימים בשתי הסוגיות העיקריות.

 

בשבוע הבא תקיים הוועדה דיון נוסף בנושא, במטרה לקדם את ההצעה ולהשלים את הנוסח לקראת קריאה שנייה ושלישית. "מיד לאחר תום הפגרה", נמסר מוועדת הפנים, "החליט יו"ר הוועדה ח"כ אמנון כהן לקדם במהירות את הצעת החוק המסדירה את שירותי הכבאות כרשות ארצית".

 

עוד נמסר מהוועדה: "ראוי לציין כי הוועדה לדורותיה הביעה את דאגתה ממצב שירותי הכבאות והיעדר תקציבים ועוד לפני השריפה בכרמל קיימה דיונים רבים בהם התריעה על מצב שירותי הכבאות בישראל. ראוי להסביר כי אישור החוק לקריאה שנייה ושלישית אינה סוגיה פשוטה כלל ועיקר. שתי סוגיות בעייתיות מעכבות את סיום הליך החקיקה. ח"כ כהן פועל גם בעניין זה לסייע כמגשר וולונטרי".

 

יו"ר ארגון הכבאים, יואב גדסי, התייחס לרפורמה הצפוייה, ואמר: "אנחנו

 התנינו את המעבר בחתימה על הסכם קיבוצי לגבי העובדים, כולל שמירה על זכות ההתארגנות. לגבי זכות ההתארגנות הובטח לנו שהיא תישמר לגבי ההסכם הקיבוצי. משרד האוצר אמור להעביר לנו טיוטה של ההסכם ואנחנו צריכים להסכים עליה".

 

הוא אמר כי חשוב לכבאים לשמור על מעמדם וזכויותיהם: "השכר שלנו לא אמור להיפגע, אולי להפך. מבחינתי הרפורמה פירושה שינויים ארגוניים בשירות הכבאות: לדעתי השינוי המבנה יעבוד טוב אם יוסיפו תחנות חדשות, כבאים חדשים ועוד רכבים כמו שמתכננים, אז יהיה טוב לארגון. להעביר את הכבאים מצד לצד - לא יכבה את השריפות".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כבאית ישנה בבאר-שבע
צילום: אליעד לוי
מומלצים