שתף קטע נבחר

הצבא בשלו, רבבות בתחריר: "לא נפקיר המדינה"

צבא מצרים ראש בראש עם האחים המוסלמים: בצהריים הוא האשים אותם בהגברת המתח במדינה על-ידי כך שמיהרו לפרסם את תוצאות הבחירות. המונים הגיעו לכיכר המרכזית בקהיר כדי לתמוך במועמד האחים, שלטענתו נבחר לנשיא: "לא נפקיר את עתיד המדינה בידי הצבא". חשש מעימותים אלימים

עשרות אלפי בני אדם הפגינו אחר הצהריים (יום ו') בכיכר תחריר בקהיר לאות תמיכה באחים המוסלמים ובמועמדם לנשיאות, מוחמד מורסי, שלטענתו ניצח ונבחר לנשיא. באותה שעה פרסמה המועצה הצבאית העליונה השולטת במצרים מאז הדחת חוסני מובארק הודעה דרמטית, שבה האשימה את האחים המוסלמים בהגברת המתח במדינה על-ידי הפרסום המוקדם שלהם את התוצאות לכאורה בבחירות לנשיאות.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

האחים המוסלמים הכריזו על ניצחון מועמדם, מוחמד מורסי, שעות אחדות אחרי סגירת הקלפיות בבחירות לנשיאות, בעוד יריבו החילוני - מוחמד שפיק - טען יומיים אחר-כך כי הוא עצמו ניצח. למתח הזה הוסיף הצו של צבא מצרים מתחילת השבוע, המעניק לו עצמו סמכויות נרחבות ושולל סמכויות מהנשיא הנבחר, יהיה אשר יהיה. המועצה הצבאית טענה בהודעתה בצהריים כי הצו הזה נחוץ לצורך ניהול המדינה.

 

מפגינים בכיכר תחריר, היום בצהריים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינים בכיכר תחריר, היום בצהריים(צילום: EPA)

 

"ההכרזה על תוצאות הבחירות לנשיאות לפני הודעה רשמית על כך אינה מוצדקת, והיא אחת הסיבות לפילוג ולבלבול שאופפים את הזירה הפוליטית", נמסר בהצהרת צבא מצרים בצהריים בטלוויזיה הממלכתית. בהודעה לא הוזכרה תנועת האחים המוסלמים בשמה. התוצאות הרשמיות של הבחירות אמורות היו להתפרסם אתמול, אך פרסומן נדחה לשבוע הבא, צעד שהוליד האשמות בדבר מניפולציות וזיופים מצד כל הצדדים, כולל המועצה הצבאית.

 

בהודעתה בצהריים גם דחתה המועצה הצבאית את הקריאות להשיב על כנה את פעילות הפרלמנט, שפוזר בשבוע שעבר. לדבריו, יש לכבד את פסיקת בית המשפט בנושא. הצבא הודיע כי לציבור ניתנת האפשרות למחות באופן שקט על ההתרחשויות, אך הבהיר כי כל ניסיון "לפגוע בסדר הציבורי ובאינטרסים פרטיים" ייתקל בתגובה קשה.

 

בודקים תעודות, למנוע הסתננות לכיכר

אל כיכר תחריר בקהיר, סמל המהפכה המצרית, החלו לזרום עשרות אלפי מפגינים כבר משעות הבוקר המוקדמות. ההמונים באו אליה מכל רחבי מצרים, בעקבות קריאת האחים המוסלמים ושאר התנועות האסלאמיסטיות. אלפים הקדימו והגיעו כבר אתמול לקראת הפגנת הענק, המבקשת למחות על "ההפיכה נגד המהפכה" - כלומר, על מה שנתפס בעיני הקיצונים המוסלמים כניסיון של המועצה הצבאית העליונה לבטל את נצחון מועמד האחים המוסלמים או לצמצם משמעותית את סמכויותיו.

 

תפילת יום שישי בכיכר שהפכה לסמל המהפכה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תפילת יום שישי בכיכר שהפכה לסמל המהפכה(צילום: EPA)

 

אלפים מאלה שבאו אתמול העבירו את הלילה בשינה על מדרכותיה השבורות של הכיכר הגדולה, כשקרעי קרטונים או עיתונים ישנים משמשים להם כמזרונים ארעיים. "הגעתי הנה מפורט סעיד", סיפר לי אחד מהם, בעודו שותה את כוס התה הראשונה שלו ביום הארוך מאוד הממתין לו ולמצרים. "היה לי חשוב מאוד לבוא הנה, כדי להראות שאני לא מוכן להפקיר עוד את עתיד המדינה שלי בידי הצבא. מורסי ניצח בבחירות, והוא צריך להיות הנשיא".

 

בן-שיחי, כרבים מבין הרבבות שהציפו אחר הצהריים את הכיכר, הוא בעל זקן שחור ארוך, וחובש לראשו כיפה לבנה סרוגה ומחוררת, כזו שנוהגים ללבוש לראשם פעילי התנועות הסלפיות, הקיצוניות בגישתן לחוקי האיסלאם עוד יותר מהאחים המוסלמים. נשים העוטות רעלות ושמלות שחורות המכסות את כל גופן הגיעו גם הן בהמוניהן להשתתף במפגן הכוח הגדול, שעורכים היום האיסלאמיסטים מול הצבא המצרי.

 

גם מי שתמכו במועמדים אחרים באו לומר: "מורסי נבחר" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גם מי שתמכו במועמדים אחרים באו לומר: "מורסי נבחר"(צילום: AFP)

 

סדרנים מטעם האחים בודקים את תעודות הזהות של המגיעים לכיכר, כדי למנוע הסתננות של גורמים מתסיסים. למרות החששות הכבדים מהתנגשויות אלימות בין המפגינים לכוחות לשמירה על הסדר או לפעילי המחנה הפוליטי היריב, עושים האחים ככל שביכולתם כדי להבטיח שהפגנת המיליונים המחודשת בכיכר תעבור בשלום. רק כך הם יוכלו לאותת לאוכלוסייה המצרית על נכונותם ויכולתם לקבל לידיהם את השלטון במדינה, מבלי שזו תידרדר למלחמת אחים.

 

הצבא שמר מרחק

בין המפגינים, לצד דגלי אל-קאעידה ותהלוכות של צעירים משולהבים הצועקים ללא הרף "אללהו אכבר", ניתן למצוא גם כמה תומכים של מפלגות חילוניות ודמוקרטיות - אלה שהתחילו את המהפכה בטרם זו "נחטפה" מידיהם עלי-ידי האיסלאמיסטים. "אני תומך מושבע של ד"ר מוחמד אל-בראדעי (בעבר ראש סוכנות האנרגיה הגרעינית של האו"ם ומראשי התנועה הדמוקרטית במצרים)", מתוודה בפניי אחד מהם. "אבל דמוקרטיה זו דמוקרטיה. אם מורסי נבחר, צריך לקבל את זה, ובעוד ארבע שנים, אם הוא לא יצליח בתפקידו, נבחר במישהו אחר".

 

תומכי מוחמד מורסי בקהיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומכי מוחמד מורסי בקהיר(צילום: רויטרס)

 

כוחות המשטרה והצבא המצריים נמנעו נכון לשעות הצהריים מלהפגין נוכחות בכיכר, מחשש שזו תגרום להתלקחות הרוחות. עם זאת, במרחק רחובות ספורים ממנה הם נצפו עומדים בכוננות מלאה כדי להגן על משרדי הממשלה הקרובים לכיכר ובנייני הפרלמנט שפוזר. החשש העיקרי הוא שקבוצות מפגינים ינסו לפרוץ למתחמים של בתי הפרלמנט כדי לפתוח

אותם מחדש בפני הנציגים שנבחרו בבחירות לפני כחצי שנה.

 

בצל דיווחים בתקשורת המצרית על הצורך לערוך בחירות חדשות לנשיאות בכמה מחוזות הצבעה בשל חשיפת זיופים רבים, ישנן גם שמועות רבות על משא ומתן המתנהל מאחורי הקלעים בין האחים המוסלמים לצמרת הצבא, בנוגע להסדר שלפיו תכריז מועצת הבחירות העליונה על זכייתו מורסי בבחירות בתמורה לצמצום סמכויותיו והעברת חלק ניכר מהן לידי הצבא. מקורות המקורבים למטה המועמד החילוני שפיק אמרו ל-ynet כי נצחונו של מורסי ודאי, וכי כעת מתבצעות ההכנות להכרזה על מורסי כנשיא הבא של מצרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנה בכיכר, היום
צילום: AFP
פעילי האחים המוסלמים מתפללים
צילום: AP
מומלצים