שתף קטע נבחר

שפעת בקיץ: מה קורה לגוף כשישנים עם מזגן?

החום הגדול של הקיץ גורם לרבים מאיתנו לישון עם מזגן דולק. אך מתברר שהקור בעונה החמה עלול להזיק לגוף, ולהוציא אותו מהאיזון הטבעי שלו. התוצאה: שרירים תפוסים, שפעת באמצע הקיץ ואפילו רגליים נפוחות. קרן בית-און מסבירה מדוע זה קורה

הישראלים של היום, מסתבר, הרבה יותר מפונקים מהישראלים של פעם - גם כשזה מגיע להרגלי השינה שלהם בקיץ. חלון פתוח כבר מזמן לא מספיק לנו כדי להקל על החום בלילה - ויותר מ-50% ישנים באופן קבוע עם מאוורר או מזגן. כדי שלא יהיה להם קר הם מוסיפים מעל גם שמיכת פוך. כך עולה מסקר שנערך עבור חברת המאווררים "אלקטרוסטאר" על ידי מכון "אושיק רושניק" לאסטרטגיה.  

  

עולה השאלה מה נכון יותר לגוף שלנו? האם עדיף להתייסר תחת אדי החום או שהשינה עם מזגן ומאוורר טובה יותר לבריאות? אלו ההמלצות של הרפואה הסינית לעונת השרב.

 

 

למה הגוף מתבלבל?

החום והשרב משפיעים על גופנו קודם כל ברמת רקמת העור, והתגובה הראשונית שבאה לידי ביטוי היא בנקבוביות העור, שנפתחות ומאפשרות את פעולת ההזעה שמקררת את הגוף. אולם אותן נקבוביות עור פעורות אינן מאפשרות רק מעבר של זיעה לאל פני העור, אלא גם מאפשרות לגוף לספוג קור שתופס את המרחב, כלומר את החדר הממוזג שבו אנו נמצאים. כך, מבלי לשים לב, אנחנו גורמים לגוף לתעתע בין תחושות החום לקור ולא מאפשרים לו רצף אקלימי. והגוף שלנו, שלא חובב שינויים קיצוניים, מתחיל לזפזפ ומתעייף.

 

הבעיה מתעצמת בלילה, מאחר שבמהלך היום הגוף שרוי בפעילות ובתנועה – פיזית או מחשבתית. כל אחד מאלו, יחד או לחוד, יוצרים אקלים חם בגופינו מעבר לאקלים שבמרחב, שבחדר. בלילה הגוף "מנמיך הילוך" והמצב הסטטי מאפשר לו להיות חשוף יותר להשפעות הקור. קור המזגן, נטייתו להתיישב על רמת העור ולחלחל פנימה ובהתאם לטבעו ליצור כיווץ, ההאטה והתקיעות - פוגעים בתהליכים הטבעיים של הגוף ומעוררים תסמינים שילוו אותנו ופחות ישרתו אותנו. חשוב לזכור כי שעות הלילה אלו השעות שהקור מנצל את נקודות התורפה שלנו, וזו מלכודת שעלינו להתנהל מולה באופן מושכל.

 

אילו תופעות שליליות עלולה השינה עם המזגן לגרום?

1. שרירים תפוסים

התעוררתם בבוקר והשרירים בגוף תפוסים? אל תתפלאו. הקור שהייתם חשופים אליו במהלך הלילה השפיע על השרירים בגופכם, שחייבים נוכחות ותנועה של אנרגיה ודם דרך ערוצי האנרגיה הפרושים בגוף כדי לשמור על חיוניות. הקור, שיוצר תהליך של האטה וכיווץ, אינו מאפשר לדם לזרום ולהגיע אל שרירי הגוף, וכך מונע הזנה נאותה שלו לרמת השרירים ויוצר תחושה של שרירים תפוסים, שאליה מתלווה כאב מטריד.

 

2. שפעת באמצע הקיץ

כן, יש דבר כזה, והרבה מאתנו פתאום חשים את פתולוגיות החורף פתאום נוחתות עליהם בקיץ. שפעת? הצטננות? אף סתום? נזלת? אלו הם איתותי המצוקה של מערכת החיסון שלנו. הקור מחסל את מערכת החיסון, ובהחלט ניתן להאשים גם את המזגנים. הרפואה הסינית מגדירה את מערכת החיסון שלנו כ"אנרגיה מגנה", שזורמת ונעה ברמת העור ומונעת ממחוללי מחלה לפלוש לגוף. אך במצב שבו הקור "מתיישב" לנו על רקמת העור אנרגית הגוף המגנה "קופאת", כלומר מפסיקה לנוע, נחלשת, ואז מתעוררים תסמיני החולשה של המערכת החיסונית.

 

3. כאבי גב תחתון ועליון

התעוררתם עם כאבי גב? תבינו מה הוא הקש ששבר אותו. הרפואה הסינית מתארת בפשטות את חשיבות וחיוניות האש והחום לגופו של האדם, בעיקר לתהליכים פיסיולוגיים המתחוללים בנו. אזור הגב התחתון הוא מקור האש הפנימית הראשונית של האדם, והוא נשלט על ידי הכליות (סמוך למיקומן הפיסיולוגי). אזור הגב העליון הוא מקור הימצאות האנרגיה המגנה, והוא נשלט על ידי הריאות (סמוך למיקומן הפיסיולוגי). שני חלקים אלו מוזנים האחד מהשני ונמצאים בקשר של זרימת אנרגיה בכל רגע נתון. השפעת הקור החיצוני על הגוף יכולה להיות בכל אחד מהאזורים בנפרד, ולעתים בשניהם. במקרים אקוטיים אנו עלולים למצוא את עצמנו עם כאבי גב לוקאליים, אולם במקרים מורכבים יותר אנו יכולים למצוא שהשפעת הקור חלחלה לעומק הגוף וההשפעה כבר נותנת את אותותיה ברמת האברים החיוניים, אז יופיעו לנו תסמינים נוספים.

 

4. רגליים נפוחות ובצקתיות והשתנה מרובה

אנחנו מאשימים את החום הגדול ששורר בחוץ, שמרחיב לנו את כלי הדם ויוצר נטייה של הנוזלים והדם לשקוע כלפי מטה. אנחנו מתרצים לעצמנו שבגלל החום הכבד אנחנו שותים הרבה יותר, ולכן רצים לשירותים יותר. אך לא תמיד זה מדוייק, וייתכן ונגלה עם בוא הסתיו כי התסמינים האלו נותרו בגופינו. תסמינים אלו, על פי הרפואה הסינית, מעידים על היחלשות האנרגיה והאש הפנימית בגוף. האנרגיה מטרתה לנוע בכל הגוף ולא לאפשר לחוק הגרביטציה להשפיע עלי מטרתהו. במקביל לאחוז בחום ובאש הפנימית שבגופינו ולעשות שימוש בנוזלי הגוף - ולא למהר לסלקם ממנו.

 

5. טבעי שנרגיש חם

הרפואה הסינית מאפשרת קשת של פתרונות טיפוליים לבריאות ותקינות הגוף, ורואה קשר ישיר בין בריאות גופנית ומנטאלית לבין היות האדם מחובר אל הסביבה הטבעית בה הוא חי. לכן, כאשר אנו מאפשרים לגופינו לחוות את האקלים בו אנו חיים אנו מאפשרים חיים הרמוניים בין האדם לסביבתו, ובהתאמה לבריאותו. הלילה הוא הזדמנות חשובה לאדם לאפשר לגוף להזין את עצמו, שהרי הוא פנוי להיבנות ולהירגע. קור לא טבעי אינו מאפשר לגוף לבצע את שיש ביכולתו, ולעיתים אף פוגם. לכן, בלילות שבהם אנחנו מתלבטים האם ללחוץ על כפתור המזגן - שווה לעשות רגע של חושבים ואולי למצוא חלופות נכונות יותר לצינון הגוף, באמצעות מאוורר או חלון פתוח.

 

הכותבת מטפלת ברפואה סינית, מנהלת מסלול לימודי רפואה סינית ב"מזרח מערב" בקבוצת עמל

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ישנים עם מזגן? אל תתפלאו עם תתעוררו עם כאבי גב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים