שתף קטע נבחר

הכבאים האשימו את הח"כים במחטף ועזבו הדיון

הכבאים שחרדים כי ייפגעו אם הרפורמה במערך הכבאות תאושר מבלי לעגן כראוי את תנאי עבודתם, עזבו את הדיון במחאה. נציג האוצר לא הסכים להתחייב לתקצב את התוכנית, שעלותה נאמדת במאות מיליונים. השר לביטחון פנים: היינו אמורים לקבל 300 מיליון שקל וקיבלנו 40 מיליון בלבד

דיון סוער בהצעת החוק המסדירה את שירותי הכבאות כרשות ארצית: נציגי הכבאים עזבו הבוקר (יום ד') במחאה את הדיון של ועדת הפנים של הכנסת, לאחר שהטיחו בח"כים כי הרפורמה במערך הכבאות שבכוונתם לאשר, היא לא פחות ממחטף. "אם יקרה משהו, ח"כ אמנון כהן, תבוא עליך האחריות", איים אחד מהם בצאתו מהאולם. נציג הכבאים, אבי אנקורי, אמר: "זו בושה. נמאס מהרפורמה שלכם. שכל הכבאים ייצאו מפה עכשיו החוצה. לא יהיו לכם כבאים בישראל, תראו מה יהיה".

 

מערך הכבאות - דיווחים אחרונים בחדשות ynet:

מחכים לדו"ח הבא? "יש כבאית מלפני 25 שנה"

הכבאים שחזרו: "הלהבות הגיעו לגובה של 15 מ'"

הכתר לא יבער / פרשנות

 

לישיבת הוועדה, שדנה בנושא במטרה לקדם את ההצעה ולהשלים את הנוסח לקראת קריאה שנייה ושלישית, הפריעו והתפרצו הכבאים שביקשו לא להעלות את הרפורמה להצבעה בוועדה ולעצור את החקיקה, עד שיוסדרו בכתב תנאי העבודה שלהם במעברם מאיגודי הערים לעבודה ברשות המדינה.

 

"לא יהיו פה כבאים". פועלים בשטח (צילום: ניב כהן) (צילום: ניב כהן)
"לא יהיו פה כבאים". פועלים בשטח(צילום: ניב כהן)
 

הכבאים הציגו את הרפורמה כמחטף. אחד מהם צעק לעבר מנכ"ל המשרד לביטחון פנים: "אתה מנותק מהמציאות. יש אנשים שלא תהיה להם פרנסה". כבאי אחר הטיח בח"כים: "זו בושה. אל תצביעו היום. תעצרו את החקיקה הזאת", בטענה שתנאי העבודה שלהם טרם הוסדרו.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן (ש"ס) ביקש להרגיע את הכבאים ואמר לאחד מהם: "שב בשקט. עשינו מעל ומעבר בשבילך". 

אך העובדים טענו: "יש עובדים בלי פנסיה, מה אתה רוצה לעשות איתם? להפקיר אותם? אנחנו גם מנסים להגיע להסכמות, וגם מכבים שריפות". 

 

לאחר שיצאו הכבאים במחאה מהדיון, החליטו חברי הוועדה להצביע על הרפורמה בלי הסעיפים שנוגעים לתנאי העובדים. כמו כן לא תיערך הצבעה על הפרק הנוגע לשלטון המקומי ולהסדרים הפיננסיים עם הרשויות המקומיות. אלה צפויות להעביר את נכסי הכבאות שלהן לרשות המדינה במסגרת הרפורמה.

 

האוצר לא מתחייב

השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ, השתתף אף הוא בדיון והתריע: "היינו אמורים השנה לקבל 300 מיליון שקל וקיבלנו 40 מיליון בלבד. בסך הכול מינואר 2011 הושקעו 400 מיליון שקל, והדרך עוד ארוכה". אך בתגובה מסרו גורמים באוצר כי המשרד לבטחון פנים קיבל במלואם 300 מיליון שקל בשנת 2012.

 

לדברי אהרונוביץ, "התחלנו את הרפורמה אחרי האסון הקשה בכרמל. הממשלה העבירה ב-21 במרס את החוק בכנסת ואחרי שהוא אושר זה עבר לוועדת הפנים. אני רוצה לומר - לא אתן ידי לפגיעה בלוחמי האש. לא בזכויות ולא בשכר. רק לשיפור אתן ידי. עשינו מאמצים אדירים להגיע להבנות. המלאכה לא פשוטה וזו אחת הרפורמות החשובות בישראל". השר הבהיר כי "חייבים לעמוד בתוכנית כדי לצמצם פערים. אסור לנו אחרי הדו"ח של אסון הכרמל לחזור למצב שבו היינו".

 

בנוסף על המחלוקות שהתגלעו בנוגע להסדרת מעמדם של הכבאים עם יישומה של הרפורמה, נציגי האוצר נמנעו מלספק תשובות ברורות בדבר מימון העלויות הכרוכות ביישום החוק. לפיכך לא ברור כיצד יבצעו את השינוי המיוחל במערך הכבאות, נוכח המחדלים שנחשפו בניהולו באסון הכרמל.

 

עלות הרפורמה במערך הכבאות עומדת על 250-300 מיליון שקל, כך מסר מנכ"ל המשרד לבטחון פנים, רותם פלג. ח"כ יצחק הרצוג (עבודה) ביקש לדעת אם האוצר אישר את התוכנית, ונציג האוצר השיב תשובה מגומגמת ואמר כי יש מרכיבים נוספים שעלותם נאמדת במיליוני שקלים שלא הוכנסו לתוכנית, ועל כן האוצר והמשרד לביטחון פנים יצטרכו להגיע לתיאומים. "אז מה שכתוב פה זה על הקרח?", שאלו חברי הכנסת, ולא נענו, כיוון שהאוצר לא מוכן להתחייב לתקצב את התוכנית. 

  

בדברי ההסבר להצעת החוק, נכתב כי היא "מביאה שינוי מבני של שירותי הכבאות וההצלה, ממבנה מבוזר למערך חירום ארצי ואחיד. הצעת החוק מבקשת להניח את התשתית החוקית הנדרשת להפעלת רשות לאומית של כבאות והצלה בישראל. בין היתר באמצעות תפקידי הרשות, הסדרת עבודתם של כבאים ועובדים אחרים כעובדי מדינה ברשות וכן באמצעות הסדרת היבטים מקצועיים שונים הנוגעים לפעילות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרפורמה בדרך?
צילום: עופר עמרם
אין תקצוב לתוכנית
צילום: עידו ארז
מומלצים