שתף קטע נבחר

ייעוץ פילוסופי: לצאת מהדיכאון בעזרת אפלטון

בודדים? חשים תקיעות? לא חייבים לרוץ לפסיכולוג. הייעוץ הפילוסופי היא שיטה חדשה-ישנה, שעוזרת לאנשים רבים לפתור בעיות בחייהם באמצעות אתגרים פילוסופיים, ספרותיים ואינטלקטואלים

בשנות ה-80 של המאה הקודמת צמח במהירות תחום חדש ומסקרן בפילוסופיה: הייעוץ הפילוסופי והפילוסופיה היישומית. ההוגים המרכזיים בתחום, שהחל את דרכו באירופה אך הצליח רק עשור לאחר מכן בארצות-הברית, ביקשו להפוך את הפילוסופיה לכלי עבודה יישומי שתכליתו לסייע לבני-אדם להתמודד עם בעיות, קשיים ואתגרים בחיי היומיום שלהם.

 

עוד בנושא:

דיכאון: כך תזהו אם בן הזוג נפל למרה שחורה

חברה שלי הציעה אורגיה ואני חטפתי דיכאון

שיחות פילוסופיות, ועוד בלילה, ועוד עם בחורה!  

 

בהדרגה צמח התחום והציע שיטות חדשות ומעניינות שמציעות מגוון כלים חדשים-ישנים לבעיות חדשות-ישנות שמאפיינות את העידן המודרני - מקשיים בחיי האהבה והמשפחה, דרך התמודדות עם מצבי משבר ועקה (סטרס) ועד מצבים קליניים דוגמת דיכאון. אחד האתגרים היה להפוך את הפילוסופיה - שנתפסת כמשהו תיאורטי, "גבוה", מנותק מחיי היומיום ואם להיות כנים לגמרי, אפילו מתנשאת ו"פלצנית" - למשהו יעיל ושימושי.

 

 

פילוסופיה להמונים?

נשאלה השאלה איך אפשר לקחת משפטים קשים להבנה, אמירות וחידות מורכבות לתפיסה וניתוח, הוגים קשים לתרגום לשפת היומיום ולדפוסי החשיבה שלנו, ולהפוך אותם למשהו נגיש, יעיל ואפילו שימושי.

 

כל זה לפני שהזכרנו כמה מהעוסקים והחוקרים בתחום הפילוסופיה, שראו בשיטות החדשות האלה לא פחות מחילול הקודש, והפיכת מסורות נעלות לטקסטים לעוסים ורדודים להמונים.

 

אבל המהלך הזה של חלוצי השיטה הצליח למדי, והפילוסופיה היישומית הלכה וגדלה והביאה להופעת תחום עיסוק חדש לגמרי: "יועץ פילוסופי".

 

בניגוד לפסיכולוג המפשפש בנדבכי הנפש של המטופל, בחיפוש אחר גורמים המכשילים את חייו ופוגעים ברגשותיו, ובניגוד לרופא שבוחן את הגוף בחיפוש אחר תחלואים וגורמי חולי, היועץ הפילוסופי מקשיב ועוזר לאדם הנמצא מולו בצורה אסרטיבית ומאוד מעורבת, לגבש תוכנית עבודה פילוסופית ומסגרת התייחסות לחיים.

 

בדיכאון? קח אפלטון

ד"ר לו מרינוף הוא אחד המובילים בתחום הייעוץ הפילוסופי, הוא המייסד של האגודה האמריקנית למטפלים פילוסופיים ובתקופתו כפרופ' לפילוסופיה באוניברסיטת ניו-יורק הוא פרסם את הספר "אפלטון במקום פרוזק", שראה אור גם בעברית והניח את התשתית לעידוד השימוש בפילוסופיה לפתרון בעיות רגשיות, אישיות ובין-אישיות, כמו קשיים ביצירה, תחזוקה ואפילו סיום של מערכות יחסים, לדוגמה.

 

בספר הוא מציג מסגרות פילוסופיות שונות ומתאר כיצד ניתן לרתום אותן לטיפול נקודתי באנשים - כל אחד בהתאם למערכת האמונות והנטיות שלו. מטופל אחד למשל, סיפר למרינוף שהוא מרגיש בודד, ושאינו מצליח למצוא את האשה הנכונה. הוא הרגיש שהוא מחפש משהו שאינו בנמצא, ושאינו מאמין שיוכל למצוא אי-פעם את בת הזוג איתה יירצה לחלוק את חייו.

 

מרינוף הציג בפני המטופל מספר כתבים, ביניהם טקסט של לאו טסה, שאמר שלרצות דבר מתוך אמונה שהוא נמצא מחוץ להישג ידינו הוא מהלך הרסני, המשול למצב שבו אדם עומד תחת עץ תפוחים באביב, וכועס כשהוא לא מצליח להשיג ולו תפוח אחד.

 

גם אם ינער את העץ, יטפס עליו או אפילו יטפל בו וישקה אותו - הפעולות תהיינה חסרות טעם ועקרות, ובסופו של דבר, אפילו תפוח לא ייצא לו מזה. במקרה הזה, אומר טסה, יש להמתין לבוא עונת התפוחים, אז ייפלו לרגליו שפע תפוחים, או - אם אין לו סבלנות להמתין - פשוט לחפש פרי אחר.

 

פילוסופיה יכולה להיות פשוטה כשמתרגמים אותה למעשים: חפש לעצמך אשה מסוג אחר או הפסק לחפש ואז סביר שתמצא, כי באופן מסתורי, בהרבה מקרים דווקא כשאנו מפסיקים לחפש, אנו מוצאים פתאום בדיוק את מה שתמיד רצינו. תמיד זלזלתי בגישה הזו, עד שהחלטתי לנסות ומצאתי בעצמי את הזוגיות שתמיד חיפשתי ושאליה ליבי יצא כל שנות הרווקות שלי.

 

התשובות לניתוח הפסיכולוגי שלך נמצאות בספרי הפילוסופיה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התשובות לניתוח הפסיכולוגי שלך נמצאות בספרי הפילוסופיה(צילום: shutterstock)

 

מחשבה בוראת מציאות

אחד היתרונות היותר משמעותיים בפילוסופיה היישומית נוגע במנעד העצום של טקסטים שעומדים לרשותנו כשאנו משתמשים בה. אפשר להיעזר בכתבים בודהיסטים אך גם בטקסטים מהמסורת היהודית, כתבי הרמב"ם ואפילו תכנים מספרי התנ"ך. ניתן גם להשתמש בטקסטים ספרותיים, בכתיבה פילוסופית פורמלית (כמו מסורות יוון, רומא וכיוצ"ב) או מודרנית.

 

במקרים רבים, אפילו ספרי ניו-אייג' דלוחים יכולים לספק מסגרת עבודה יעילה, כמו למשל "הסוד", שבסך הכל משחזר קולות פילוסופיים קדומים ובהם בודהא, בין היתר, שאמר: "התודעה מקדימה את תופעות הבריאה, היא מנהיגתן העליונה והן עשויות ממנה".

 

הביטוי "מחשבה בוראת מציאות" אמנם גורם אלרגיה קשה לכל בר-דעת, אבל לפעמים הוא בהחלט יכול להיות בעל ערך עבור אנשים הזקוקים לפתרון מפני חוסר אונים פילוסופי, רגשי או פרקטי בחייהם, ומרגישים כלואים בסיטואציות קשות.

 

בפרק אחד בספרו, העוסק בניהול מערכות יחסים ושמירה עליהן, מרינוף מתייחס לשאלות הרות גורל של איפוק ושעמום. כך הוא מביא את המובאה של פיתגורס שאמר: "אדם אינו חופשי אלא אם כן הוא יכול לשלוט בעצמו". כאן הוא עזר לזוג מטופלים שהגיעו אליו בבקשה לשפר את חייהם הזוגיים, ליצור מחויבות הדדית ולהכיר בערכים הבונים והמשחררים הגלומים בבחירה להיות מחוייב, נאמן ובשליטה עצמית.

 

חמישה שלבים פשוטים אך יעילים

שיטתו של מרינוף, האופיינית לעבודה עם יועץ פילוסופי, מורכבת מחמישה שלבים: בעיה, רגש, ניתוח, בחינה והשגת איזון. בשלב הראשון מגדירים יחד עם היועץ את הבעיה ומנקים אותה מרעשי רקע ובעיות אחרות הנוטות להסתבך יחד.

 

למשל, מישהי שמרגישה בודדה כי אין לה זוגיות ומיד מוסיפה שהקריירה שלה מדשדשת, ושהוריה לוחצים עליה להתחתן ושהיא תכף תאבד את הסיכוי להפוך לאמא בגלל אימת השעון הביולוגי - תפיק המון כוח מעצם פירוק הבעיה לתתי-בעיות וניטרול שלהן בנפרד זו מזו. יועץ פילוסופי טוב יאמר לה להתמקד בסוגיה אחת, כמו למשל, ההתמודדות עם הבדידות בחיי היומיום שלה והכמיהה הפנימית (ולא זו שנובעת מפאניקה מפאת הגיל והלחצים ההוריים והחברתיים) לאהבה וזוגיות.

 

בשלב הבא מתמקדים ברגשות שצפים בתהליך, אל נוכח הבעיה. מה הבעיה עמה אנו מתמודדים גורמת לנו לחוש? איך היא מעצבת את המנעד הרגשי שלנו? לאחר מכן אנחנו מנתחים את הבעיה, בשלב השלישי והקריטי, ובוחנים אותה דרך מערכת התבוננויות חברתיות, פילוסופיות ופסיכולוגיות.

 

מדוע המטופלת המדומיינת שהזכרתי קודם מרגישה לבד? מדוע לא טוב לה? מדוע היא נשארת לבד? מדוע לא מזדמן לה להכיר אנשים העונים לצרכים שלה? מדוע היא כל כך כואבת את הלבד הזה? מה גורם לו? האם יכול להיות שהוא מגונן עליה מפני חרדות אחרות, דימוי עצמי נמוך או תחושה של חוסר ערך? שאלות כאלה ואחרות עוזרות לנקות רעשים ולהבין מאיפה הבעיה צומחת ומתפתחת.

 

בשלב הבא אנחנו בוחנים את המסקנות של תהליך הניתוח. לרוב, הניתוח יחשוף שיש לנו סט של אמונות מוטעות לגבי דברים מסוימים (בד"כ כלפי עצמנו), והבחינה תעזור לנו לחפש אלטרנטיבות חשיבה. למשל, משפטים כמו "לא מגיע לי", "לעולם לא אמצא בעיר הזו אהבה" או "כל הרווקים הטובים מעל גיל X כבר תפוסים", בדרך כלל גורמים יותר נזק מאשר תועלת ורק מנציחים מצב של בדידות.

 

תהליך בחינה יכול לעזור לפרק את האמונות האלה, להחליש אותן או לכל הפחות - להציב מולן חלופה. לבסוף, בשלב האחרון, נטמיע את התובנות מכל השלבים ונצמיד אותן לחיי היומיום, או אז נוכל סופסוף לחוות הקלה ושחרור מהקשיים שחווינו.

 

מסע ארוך אל תוך הנפש

העובדה שמדובר בתהליך בעל מבנה מוגדר עוזרת לאנשים רבים למצוא יציבות דווקא בתקופות מבולבלות וסוערות. בניגוד לטיפול פסיכולוגי שמציע לפעמים בלאגן נוסף כחלק מתהליך הפתרון, כאן הגישה מאוד ישירה ומאוד יישומית - אפשר להגיע לתוצאות כבר בטיפולים הראשונים.

 

אמנם יש עדיפות לטיפול עומק בגורמי הבעיה הפסיכולוגיים, אבל כדי להגיע לקרקע יציבה ממנה ניתן להתחיל טיפול פסיכולוגי יעיל, יש לעתים לנקות רעשי רקע, וכאן בדיוק הייעוץ הפילוסופי יכול להניח תשתית לא רעה בכלל לתחילת המסע הטיפולי.

 

 

כך שגם אם נסתפק "רק" בטיפול או ייעוץ פילוסופי, עם מטפל או עם עצמנו בלבד, סביר שהתהליך הזה ייתן לנו כוח רב ויעזור לנו לתרגם את השקפת העולם הקצת-מבולבלת שכבר אימצנו לעצמנו במרוצת חיינו, לכדי פילוסופיה אחידה שאיתה נוכל לנתח סיטואציות, ובעזרתה נוכל להתמודד עם קשיים שהחיים עוד יזמנו לנו.

 

גם אם השיטה לא תבקש לרפא באופן מוחלט את הבעיות שלנו, היא לכל הפחות תתווה לנו כלי עבודה להתמודד איתן בפעם הבאה שהן יצוצו, ותעשה את זה תוך כדי תהליך חווייתי, מעצים ואפילו מהנה - אינטלקטואלית ורגשית.

 

אהבתם את הכתבה? ספרו לנו בפייסבוק של ערוץ יחסים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מה אפלטון היה אומר על הבעיה שלך?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים