שתף קטע נבחר

הצפיפות בבתיה"ח בישראל - מהגבוהות במערב

דו"ח חדש של ה-OECD חושף את מצבם העגום של בתי החולים בישראל: צפיפות אדירה, חולים שמשתחררים מוקדם מדי מאשפוז ומספר נמוך ב-50% של אחיות, לעומת הממוצע בארגון. הבשורות הטובות: ישראל בין המובילות בתוחלת החיים

מצוקת אשפוז, שחרור מהיר מדי של חולים והתפוסה הגבוהה ביותר של מיטות: אלו הנתונים הקשים שעולים מדו"ח הבריאות השנתי של ה-OECD, שיתפרסם בסוף השבוע. מהדו"ח עולה כי בהשוואה למדינות החברות באירגון, תשתיות מערכת הבריאות בישראל הן מהגרועות ביותר. עם זאת תוחלת החיים של הגברים והנשים בישראל – נותרה מעל הממוצע, ושיעור תמותת התינוקות נמוך גם הוא.

 

החדשות הטובות: תוחלת החיים גבוהה 

ישראל הצטרפה כחברה מן המניין בארגון ה- OECD (הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי) לפני מספר שנים ומאז נכללת המדינה בפרסומי הארגון, המשווה נתונים שונים גם בתחום הבריאות. הדו"ח המלא, שיפרסם משרד הבריאות בשבוע הבא, מתייחס לסדרה של מדדי בריאות ומדדים חברתיים נוספים אותם הכינו ניר קידר, מנהל תחום כלכלת בריאות, דניאלה אריאלי וד"ר טוביה חורב, סמנכ"ל לכלכלה וביטוח בריאות במשרד הבריאות.

  

מהדו"ח עולה כי אוכלוסיית ישראל הינה צעירה בהשוואה למדינות אחרות החברות ב-OECD. אחוז בני 65 ומעלה באוכלוסייה עומד בישראל על 10% לעומת 15.3%, שהוא הממוצע במדינות ה-OECD. תוחלת החיים בישראל גבוהה מהממוצע במדינות ה-OECD. תוחלת החיים הממוצעת של גבר ישראלי גבוהה בכמעט 3 שנים בהשוואה לממוצע בקרב גברים במדינות החברות בארגון (79.7 בישראל לעומת ממוצע של 76.9) והיא השנייה בגובהה בכל מדינות הארגון. במקום הראשון בתוחלת החיים של הגברים נמצאת שוויץ, עם ממוצע של 80.3 שנים. תוחלת החיים של נשים בישראל היא במקום השמיני בקרב מדינות הארגון ועומדת על 83.6 שנים, אחרי יפן (86.4) הניצבת במקום הראשון, אוסטרליה, צרפת ושוויץ.

 

שיעור תמותת תינוקות בישראל נמוך מהממוצע הקיים במדינות החברות בארגון ועמד בישראל בשנת 2010 על 3.7 מיתות לאלף לידות חי, לעומת 4.3 בקרב מדינות ה- OECD. שיעור התמותה בישראל נמוך יותר מאשר ארצות הברית ובריטניה, אך גבוה בהשוואה לספרד, יוון ומדינות סקנדינביה.

 

הארגון ציין כי שיעורי ההשמנה בקרב מדינות ה-OECD עולים בשנים האחרונות. בישראל, הם מציינים, שיעור ההשמנה בקרב מבוגרים עומד על 16%, והוא נמוך משמעותית מהשיעור בארצות הברית (28.1%), אך גבוה מזה של איטליה (10.3%) וצרפת (12.9%).

 

החדשות הרעות: מצוקת מיטות ומשך אשפוז קצר 

עם זאת, מצב בתי החולים בישראל נותר בכי רע. שיעור המיטות לאשפוז כללי בישראל נמוך יחסית למדינות אחרות החברות בארגון והיא נמצאת במקום השלישי מהסוף. שיעור המיטות עומד בישראל על 1.9 מיטות לאלף נפש, לעומת ממוצע של 3.4 מיטות לאלף נפש בשאר המדינות.

 

כתוצאה ממצוקת האשפוז, ניצול המיטות גבוה ביותר, והחולים משתחררים מהר מדי מאשפוז. משך האשפוז הממוצע עומד בישראל על ארבעה ימים בלבד, בהשוואה לממוצע בארגון העומד על 6.3 ימים. שיעור תפוסת המיטות בישראל הוא הגבוה ביותר בין המדינות ועומד על 96.3%, לעומת 75.9% בממוצע.

 

גם שיעור האחיות לאלף נפש בישראל נמוך מאוד בהשוואה למדינות החברות ב-OECD והוא עמד בשנת 2010 על 4.8 בהשוואה לממוצע של 8.7 בקרב מדינות ה- OECD.

 

ההוצאה הלאומית על בריאות בישראל היא כאחוז מהתוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) והינה נמוכה ביחס למדינות ה-OECD, ועומדת על 7.9% לעומת ממוצע של 9.6% במדינות החברות בארגון. גם אחוז ההוצאה הציבורית (במימון ציבורי) מתוך כלל ההוצאה על בריאות נמוך בהשוואה למדינות החברות בארגון. בשנת 2009 הוא עמד בישראל על 58.5% בלבד לעומת 71.7% במדינות החברות ב-OECD.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיטות במסדרונות. תפוסה גבוהה בכ-20% מהמערב
צילום: אילנה קוריאל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים