שתף קטע נבחר

מחאה מפולגת: "רפורמיסטים מול מהפכנים"

הדיווחים על שילובו של עיני בגיבוש האמנה החברתית שהוצגה למפגינים עוררו סערה והציתו מאבק פנימי על אופייה הרצוי של מחאת 2012. "יש גורמים אינטרסנטים שלא הייתי חולקת איתם חתימה על טישו", אמרה יועצת משפטית למוחים

אלפי המפגינים שיצאו אמש (שבת) לרחובות הערים בדרישה להחלת צדק חברתי הביעו אולי מחאה אחידה נגד מדיניות הממשלה והעומד בראשה, אולם מתחת לפני השטח - וגם מעליו - הורגש כל העת מאבק על אופי הפעולה הרצוי.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

 

בעוד בחיפה ובירושלים קיימו המפגינים תהלוכת מחאה ראשית, שלא אותגרה על ידי "רעשי משנה", חולקה תל אביב בשטח לשני זרמי התנגדות. אלו יצאו, כאמור, מאותה נקודת פתיחה, אך זמן קצר לאחר שהחלו הצועדים לנוע מכיכר הבימה לעבר רחבת מוזיאון תל אביב, מקום קיום העצרת המרכזית, החלו מאות מפגינים לנסות ולהשפיע על השטח באופן אקטיבי מעט יותר.

 

"ההפגנה האמיתית", כינו אותה משתתפיה, שניסו לחסום כבישים לכל אורך ציר תנועתם, שעה שנואמי העצרת המרכזית קראו לשלב את דרישותיהם בתקציב 2013.

 

מפגינים בתל אביב, אמש. רפורמיסטים או מהפכנים? (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
מפגינים בתל אביב, אמש. רפורמיסטים או מהפכנים?(צילום: בני דויטש)
  

חסימת כביש סמוך למגדלי עזריאלי, אמש (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
חסימת כביש סמוך למגדלי עזריאלי, אמש(צילום: בני דויטש)
 

דבריו של יוסי ברוך, פעיל ב"חזית החברתית", חשפו מעט מהמאבקים הפנימיים במה שבשנה שעברה הובלט כחזית אחידה של מאבק. "הציר עיני-יחימוביץ' הוא ציר של שיתוף פעולה הדוק", טען. "והקיץ הם מרשים לעצמם לעשות את מה שלא העזו לעשות בקיץ שעבר - להצהיר דרך עושי דברם שהאג'נדה שלהם היא המחאה העממית".

 

ברוך תקף את "חבורת הלוויינים החלולים של סתיו שפיר", כהגדרתו, "שמקפידים שיגדירו אותם בתור 'מובילי המחאה'. האנשים האלה הם אופורטוניסטים פוליטיים והם לא מובילים אף אחד חוץ מאת עצמם אל הראיון הבא, או הכנסת. בעצם, הם מוליכים שולל ציבור ישראלי שלם על ידי שימוש ציני בעיתונאים חברים שעושים קופי פייסט ולא מנסים אפילו לברר מהו הסיפור האמיתי". 

 

עו"ד ברק כהן, שעמד במרכזו של עימות אלים בהפגנות האחרונות בתל אביב, הכריז לפני ההפגנה אמש כי "יצאו רפורמיסטים ויצאו מהפכנים. הרפורמיסטים ידברו בעצרת והמהפכנים יצעדו ברחובות. הרפורמיסטים יבקשו להחליף את השלטון. המהפכנים יקראו לכונן משטר חדש. הרפורמיסטים יקריבו את היתר, והמהפכנים יקריבו את עצמם".

 

"האמנה הזאת מתבססת על דו"ח המומחים של הוועדה האלטרנטיבית ועל הדו"ח של הפורום לצדק חברתי", אמר פרופסור יוסי יונה, ממובילי המאבק וחלק מצוות מומחים שפטר את הטענות לפוליטיזיצה של המאבק כלא רלבנטיות. "כל גוף, ארגון או תנועה שסומך את ידיו על תוכני האמנה, פוליטי או לא, מתקבל בזרועות פתוחות".

 

לעומתו, הבהירה עו"ד גליה שמילוביץ', יועצת משפטית לפעילי מחאה כי "ההסתדרות ומפלגת העבודה משתלטות על חלק מגורמי המחאה". לדבריה, "הייתי שמחה לו גורמי מחאה היו בוחנים טוב יותר את השותפים שלהם ליוזמות, עצרות, הצהרות ואמנות. יש גורמים אינטרסנטים שלא הייתי חולקת איתם חתימה אפילו על נייר טישו".

 

סתיו שפיר, שעמדה במוקד חלק מההאשמות, אמרה כי "המחאה החברתית לא קשורה לאף מפלגה פוליטית ולא תהיה קשורה גם באף מפלגה פוליטית. המחאה היא מחאה עממית של העם. כל מי שמסכים עם הדרישות והרעיונות

שלנו, ומבין על מה המחאה מדברת צריך להיות כאן. אסור שהדבר הזה יתחבר לאף מפלגה, זה חייב להישאר נקי מזה, אבל כן צריך לכוון ולהשפיע על המערכת הפוליטית כי זו כוונתנו".

 

מההסתדרות נמסר כי "הפורום החברתי שאנו חלק ממנו גיבש אמנה חברתית שמהווה הצעה קונקרטית מפורטת לחברה ישראלית צודקת וטובה יותר. האמנה הנה ברוח סוציאל-דמוקרטית ומטילה את מרב האחריות על הממשלה. טבעי הדבר שההסתדרות תחתום עליה. אנו גאים להיות חלק ממצע ברוח הזו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאה בתל אביב
צילום: בני דויטש
שוטרים ברחובות תל אביב, אמש
צילום: בני דויטש
מומלצים