שתף קטע נבחר

אלפים מחו: "דורשים דיור ורווחה לכולם"

ברחבת מוזיאון תל-אביב קראו אלפים לשילוב דרישותיהם בתקציב 2013, ולא רחוק משם, חסמו מאות כבישים מרכזיים. גם בחיפה הפגינו, ובירושלים ניסו לחסום את נתיב הרכבת הקלה

המחאה החברתית, שבה השתתפו אלפי בני אדם בתל-אביב, בחיפה, ירושלים ועפולה, נגמרה בשני אוהלים שהוקמו הלילה (יום א') בשדרות רוטשילד בתל-אביב. לפי שעה, אין עצורים ורוב המפגינים התפזרו בשקט מופתי. "הרעיון הוא אוהלים של כולם, אנחנו מקווים להישאר כאן ומקווים שיצטרפו אלינו מאות אוהלים", אמר יוסף למפל, ממקימי האוהלים החדשים.

 

מאות מפגינים למען צדק חברתי חסמו אמש כבישים מרכזיים ונתיבי תנועה במרכז תל אביב והציתו פח בשדרות שאול המלך. הם נפרדו מוקדם יותר מהצועדים שעשו את דרכם לרחבת המוזיאון, ולאחר מכן החלו לעשות את דרכם על רחוב אבן גבירול בדרכם לשדרות רוטשילד. בירושלים ניסו מוחים לחסום גם את נתיב הרכבת הקלה, ולוו כל העת על ידי כוחות משטרה.

 

במקביל, השתתפו אלפים בעצרת המחאה ברחבת המוזיאון. סתיו שפיר, מראשי המאבק החברתי, אמרה ל-ynet: "אלפי אנשים דורשים שהפעם הממשלה שכותבת את התקציב ל-2013 תכיר בדרישות שלנו, ותראה שהיא מבינה מה אנחנו אומרים כאן כבר שנה שלמה".

 

לקראת תקציב 2013. מפגינים בתל אביב, אמש (צילום: אמיר סדן) (צילום: אמיר סדן)
לקראת תקציב 2013. מפגינים בתל אביב, אמש(צילום: אמיר סדן)

 

המפגינים הציתו פח אשפה בדרכם  (צילום: עמיר קורץ, ״כלכליסט״) (צילום: עמיר קורץ, ״כלכליסט״)
המפגינים הציתו פח אשפה בדרכם (צילום: עמיר קורץ, ״כלכליסט״)

 

מוחים ומפגינים, אמש ברחבת מוזיאון תל אביב (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
מוחים ומפגינים, אמש ברחבת מוזיאון תל אביב(צילום: עופר עמרם)

 

אבן-חן, אמש בתל אביב. "יש לנו משטרה בסדר" (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
אבן-חן, אמש בתל אביב. "יש לנו משטרה בסדר"(צילום: עופר עמרם)
 

ניצב בדימוס זאב אבן-חן, שאיבד את בתו, מישר טופז אבן חן-קליין, באסון הכרמל, נשא דברים בעצרת המחאה, וקרא: "אל תתנו לאנשים לגרור אתכם לאלימות. אל תריבו עם המשטרה". לדבריו, "ברק וביבי הם זוג חמקנים, שהיו עסוקים בקומבינה איך לסדר מבקר מדינה ולחסל את יריבם גבי אשכנזי. אותו מחסלים. בושה וחרפה. מדינה של קומבינות. תמשיכו להיות מאוחדים, תתנהגו כמו היום, כל הכבוד לכם", הכריז, תוך שהוא מדגיש כי "יש לנו משטרה בסדר, אבל יש לי בעיה עם מעצר דפני ליף. ראיתי אותו וזה לא התאים לי. לא היה צריך להיות כך".

 

מארגני ההפגנה העריכו כי 10,000 איש הפגינו ברחבת המוזיאון "למען צדק חברתי ולמען עתיד צודק יותר לאזרחי המדינה. המחאה לא מבולבלת, ממוקדת מתמיד, יש לה דרישות ברורות, ואנו מצפים כבר בתקציב הקרוב מראש הממשלה ליישם את עקרונות האמנה החברתית. אנו דורשים צמצום פערים, חינוך, בריאות, דיור ורווחה לכול". במשטרה העריכו את מספרם בכ-6,000.

 

דן, בן 59 מתל אביב, הסביר: "אני תומך בשינוי גדול ויסודי, האלימות שהייתה הרתיעה אותי ואני מתכוון לשוטרים שמכים גם נשים. גם הוונדליזם שהיה הרתיע אותי אבל זו לא אלימות. טשטוש ההבדל ביניהם חמור בפני עצמו".

 

רחל, שהפגינה סמוך לתחנת הרכבת וצעדה עם מפגינים נוספים ברחובות תל אביב, הביעה אמונה "שצריך להיות קול שיבטא בצורה קיצונית יותר את האמירה של המחאה הזאת. המחאה של שנה שעברה לא זיעזעה מספיק את המערכת. אני חלילה לא בעד אלימות או ונדליזם אבל המחאה לדעתי חייבת הקיץ להשתמש בכל כלי ואמצעי שהדמוקרטיה מאפשרת כדי להביא לשינוי אמיתי במדיניות הכלכלית-חברתית בישראל".

 

פרופ' יוסי יונה, מהמומחים המלווים את המחאה החברתית, אמר בנאומו: "אנחנו כועסים כי חלפה שנה ודבר לא השתנה. הממשלה ממשיכה לרצות את העשירים במקום לקדם צדק חברתי לכולם. אנחנו נחושים להמשיך במאבק למען הצדק החברתי. רוב הציבור תומך בנו. אנחנו לא אלימים, מתנגדים לאלימות. העוצמה שלנו אינה בכוח הזרוע אלא בכוחנו המוסרי".

 

חסימת כבישים סמוך למגדלי עזריאלי (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
חסימת כבישים סמוך למגדלי עזריאלי(צילום: בני דויטש)

 

מפגינים מתועדים, אמש בתל אביב (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
מפגינים מתועדים, אמש בתל אביב(צילום: בני דויטש)

 

מוחים ומניפים שלטים בתל אביב (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
מוחים ומניפים שלטים בתל אביב(צילום: עופר עמרם)
 

מאות מפגינים צעדו בירושלים על תוואי הרכבת הקלה ברחוב יפו וניסו לשבש את תנועת הקרונות. המשטרה ליוותה את הפעילים, ופינתה נתיב לרכבות שמגיעות באמצעות אופנועים. בהפגנה לא נרשמו עימותים. המפגינים, שיצאו בצעדה מכיכר ציון, צועקים: "כל העם אופוזיציה" ו"הון, שלטון, עולם תחתון".

 

מעיין, עובדת סוציאלית בת 28, הסבירה כי "המצב כאן הולך ונהיה רע יותר מיום ליום. האלימות, הגזענות, הדיכוי, ההשתקה ובעיקר ההתנערות של המדינה מהמחויבות שלה לאזרחים הביאו אותי לכאן היום". לדבריה, "ישראל הפכה למדינה שבה בכל יום חזקים דורסים חלשים. חשוב שהממשלה תורכב מאנשים מצפוניים שיהיה להם אכפת מהבוחרים שלהם".

 

בחיפה התקבצו מאות ברחבת הסינמטק ויצאו מצוידים בשלטים לצעדה לאורך שדרות הנשיא בעיר. ניצב משנה משה כהן, מפקד משטרת חיפה, אמר: "הצפי היה למשתתפים רבים יותר, הוגשה בקשה להפגנה של 600 איש. אני מעריך שהגיעו 200 איש".

 

חן קרסניצקי, פעילה ב"חזית החיפאית של המאבק החברתי", אמרה כי "המחאה מתמקדת בפערים החברתיים והכלכליים ובנושאי דיור ורווחה". הם קראו "הון שלטון", "התשובה להפרטה - מהפכה", "העם דורש צדק חברתי" וגם "סוף לאוליגרכיה - תחי הטכנוקרטיה". חלק מהמוחים נשאו שלטים של חד"ש ודגלים של העבודה.

 

אייל ארגמן מחיפה אמר: "אני מתלבט מה לרשום על השלט. אנחנו מרגישים שאף אחד לא סופר אותנו. צריכים לפעול לטובת שיקום שכונות בעיר. תמ"א 38 ופינוי-בינוי זה לא נקרא התערבות ממשלתית. הפתרון הוא לא בהכרח הגבלת השלטון, אלא להחליף את השיטה". ולידימיר מחיפה, כמו תושבים אחרים בעיר, בחר בזמן צעדת המחאה לעמוד בצד על המדרכה ולהסתכל על המוחים, מבלי להצטרף אליהם. "אני משלם מסים עבור מי שמשתתף בהפגנה הזאת. 25 שנה שאני בארץ. מי שלא עובד יש לו זמן להפגנות".


פורסם לראשונה 30/06/2012 22:20

 

בהכנת הידיעה השתתפו גלעד מורג, בועז פיילר ועומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצעדה בתל אביב
צילום: עופר עמרם
דורשים צדק חברתי
צילום: בני דויטש
מומלצים