שתף קטע נבחר

דו"ח סודי: בתיה"ח בחיפה המזוהמים ביותר בארץ

אחרי שנים ששמר משרד הבריאות את הנושא בסוד - נחשף היום לראשונה בוועדת הבריאות העבודה והרווחה בכנסת דו"ח המגלה אילו בתי חולים הם המזוהמים ביותר בחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה (CRE). בתי החולים בחיפה הם המזוהמים ביותר. הכי פחות: באיזור המרכז והצפון. מש' הבריאות: בשנה הבאה הנושא יתוקצב בעשרות מיליוני שקלים

בתי החולים בחיפה הם בעלי רמת הזיהום הגבוהה ביותר של חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה: כך עולה מדו"ח סודי של משרד הבריאות שהגיע לידי ynet. מדובר על בתי החולים רמב"ם, כרמל ובני ציון. רמת הזיהום הנמוכה ביותר: בבתי החולים בצפון ובמרכז. 

 

עוד על הזיהומים בבתי החולים:

אביו של דני רופ מת באיכילוב: 'יכול היה לחיות היום'

דו"ח: שיעור זיהומים אחרי ניתוחים גבוה בישראל

זהירות: מה אחד המקומות הכי מזוהמים בביה"ח?

 

דרך ההעברה העיקרית: באמצעות הצוות המטפל

כבר חודשים ארוכים עובדים במשרד הבריאות על הכנת דו"ח שבודק את רמת הזיהום מחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה בבתי החולים השונים בארץ. מנהלי בתי החולים ואנשי משרד הבריאות התנגדו נחרצות

במשך תקופה ארוכה לפרסום שמותיהם של בתי החולים שנבדקו.

 

הסיבה, לטענתם, היתה שהדו"ח אמור רק לסייע למקבלי ההחלטות בבתי החולים לתקן את המצב הקיים, אבל המידע לא יועיל לציבור.

 

אך היום (ג') בדיון מיוחד שערכה ועדת הבריאות של הכנסת בנושא נחשף, לבקשת חברי הועדה, הדו"ח הסודי. בדו"ח לא מפורטים שמות בתי החולים ורמת הזיהום שבהם, אך ישנה חלוקה ברורה לאיזורים גיאוגרפיים ולערים. מהדו"ח עולה כי בשנים 2009-2011 בתי חולים בחיפה (רמב"ם, כרמל ובני ציון) היו המזוהמים ביותר בחיידק העמיד לאנטיביוטיקה (CRE).

 

אחריהם נמצאים בתי החולים באיזור הדרום (סורוקה, ברזילי ויוספטל) ובאיזור ירושלים (הדסה עין כרם, שערי צדק, הדסה הר הצופים וביקור חולים). בתי החולים שבהם הכי פחות נפוץ החיידק הם אלו באזור המרכז והצפון.  

 

רמת הזיהום הגבוהה ביותר - בבתי החולים בחיפה ()
רמת הזיהום הגבוהה ביותר - בבתי החולים בחיפה

 

 

עם זאת, במשרד הבריאות מסתייגים מהממצאים ואומרים שהדו"ח בדק את הימצאותו של חיידק ספציפי (CRE) העמיד בפני אנטיביוטיקה כמקרה מבחן, אך שכמוהו ישנם עוד חיידקים רבים עמידים לאנטיביוטיקה, שאינם מפורטים בדו"ח. חשוב להדגיש כי דרך ההעברה העיקרית של החיידק, על פי משרד הבריאות, היא באמצעות הצוות המטפל.

 

"הסיבה העיקרית לזיהומים היא העדר משאבים ותשתיות ראויות", אמרה בעקבות פרסום הדו"ח ממלאת מקום יו"ר הוועדה ח"כ רחל אדטו. "חולים בטיפול נמרץ שוכבים אחד ליד השני כשרק וילון דק מפריד ביניהם. חולים מגיעים מהקהילה ומבתי האבות, שבהם תנאי הסניטציה קשים, ולכן הטיפול בבעיה הוא מורכב וקשה. לעומת זאת, זכותו של הציבור לדעת מהי רמת הזיהום בבתי החולים בטרם הוא בוחר לאיזה מהם לגשת לצורך ניתוח אלקטיבי".

 

לדברי ראש מנהל רפואה במשרד הבריאות, פרופ' ארנון אפק, במשרד הבריאות מודעים לבעיית הזיהומים ההולכת וגדלה בבתי החולים ובדיונים על התקציב הקרוב מתכוון המשרד להעביר את מניעת הזיהומים לראש סדר העדיפויות ולדרוש לשם כך תקצוב של עשרות מיליוני שקלים בכל שנה.

 

"הסיכוי לצאת מטיפול נמרץ בחיים אפסי"

מי שעוד הגיע לדיון הועדה היה דני רופ. רופ, שאביו נפטר לאחרונה בבית החולים איכילוב בתל אביב, האשים בכתבה שפורסמה ב"ידיעות אחרונות" וב-ynet את בית החולים בהיעדר רופאים, מתמחים

חסרי ניסיון, היגיינה לקויה ויחס מחפיר לחולים. הכתבה זכתה להדים רבים, ולכן החליטו חברי הועדה לזמן אותו לדיון בנושא.

 

"מאז הכתבה אנשים מספרים לי את סיפורי הזוועה שלהם, איך אבא או אמא או חבר שלהם מתו גם הם מזיהום בבית החולים", אמר רופ בישיבה. "אני מסתובב בתחושה שכמעט כולם מתים מהדבר הזה. לא ייתכן ששכן שרצה לבקר את אבא שלי בטיפול נמרץ כירורגי נכנס למקום רק באמצעות לחיצה על זמזם, בלי שום כיסוי לידיים או לפה, ועושה זאת בלי ידיעתנו. סתם שכן, לא קרוב משפחה. לא ייתכן שהצוות הרפואי אומר לי שאין מה לעשות ושהחיידקים הם בכל מקום, מחכים ותוקפים.

 

"מי ששוכב בטיפול נמרץ כירורגי – הסיכוי שלו לצאת בחיים הוא אפסי. הצוות הרפואי חסר אונים מול החיידקים האלה. מורדמים ומונשמים סובלים מבעיות במערכת החיסון, ומי שאמור לרפא אותם אומר שאין מה לעשות".

 

רמב"ם: פועלים להקטנת הסיכון

מבית החולים רמב"ם נמסר בתגובה: "כל מערכת הבריאות הישראלית, ובעיקר בתי החולים, מתמודדים עם תופעת החיידקים העמידים מסוגים שונים. התופעה קיימת מזה מספשר שנים ולצערנו עוד עתידה ללוות אותנו בעתיד ומחייבת אותנו להתמודדות יעילה. חיידק הקלאבסיילה (CRE) המדווח בדו"ח הוא אחד מהחיידקים העמידים.

 

"רמב"ם מדווח באופן שיטתי, מלא ושקוף למשרד הבריאות על היקף הזיהומים של החיידק והנתונים המוצגים בדו"ח מבוססים על הדיווחים העצמיים השיטתיים של רמב"ם.

 

"אזור חיפה אכן סובל משכיחות גבוהה יותר של חיידיקים עמידים והסיבה לכך עדיין לא הובררה. ייתכן שיש קשר למספר גדול במיוחד של מוסדות סיעודיים לחולים כרוניים באזור חיפה, אך הדבר דורש מחקר מעמיק.

 

"רמב"ם משקיע משאבים רבים בניסיון להקטין את הסיכון להדבקה מחולה לחולה: אנו משתדלים לבודד חולים שהנם נשאים ולהקצות להם במידת האפשר צוות ייעודי לטיפול. כמו כן, היות שאנו הראשונים לדעת את שיעור הזיהומים (עוד לפני הצגה בכנסת) הקצינו משאבים רבים בביגוד חד-פעמי ותמיסות ניקוי. סגל בית החולים עובר בימים אלו סדנה לשיפור היגיינת הידיים ע"פ טכניקה שונה מזו שהייתה מקובלת עד כה, שפותחה בשוויץ.

 

"גם לציבור יש חלק במאבק למניעת והקטנת שיעור ההדבקות בזיהומים ורמב"ם פועל לחינוך מבקרים ומאושפזים לשטוף ידיים ולהקפיד על היגיינה בשעות הביקור". 

 

מבית החולים "בני ציון" נמסר: "מדובר בדו"ח לא עדכני והדו"ח המוכר לנו שונה בתכלית השינוי ממה שפורסם. אנחנו נבקש ממשרד הבריאות להוציא הודעה בהתאם. אנחנו יכולים להתגאות בדו"ח העדכני והרלוונטי".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית החולים רמב"ם. בין שלושת המזוהמים ביותר
צילום: אבישג שאר-ישוב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים