שתף קטע נבחר

עקב החרם: מכליות נפט מאיראן 'שטות במעגלים'

בטהרן מצהירים שהסנקציות החדשות "לא יפגעו בכלכלה", אבל הנתונים מראים אחרת. ב"ניו יורק טיימס" מדווחים על המלאי העצום שנותר ללא דורש, ובינתיים מסתובב במחסנים צפים. המכליות מטשטשות זהות איראנית ומכבות את ה-GPS

איראן נאלצת לאחסן חביות נפט עודפות בכשני שליש מצי המכליות שברשותה, בעקבות החרם העולמי המגביל את הייצוא מהמדינה. לפי דיווח הבוקר (יום ה') ב"ניו יורק טיימס", איראן מאחסנת כ-40 מיליון חביות, תפוקה של כשבועיים, ב-65 מכליות "השטות במעגלים" במפרץ הפרסי.

 

דיווחים אחרונים על איראן :

 

ברקע השיחות הנמשכות בעצלתיים עם המעצמות על תוכנית הגרעין האיראנית, השבוע נכנסו לתוקף הסנקציות החריפות ביותר עד כה מצד המערב - איסור של מדינות האיחוד האירופי לרכוש נפט מהרפובליקה האיסלאמית. המדינה מסרבת לקצץ בתפוקת הנפט, אבל מתקשה לאחסן את הכמות האדירה. מומחי נפט העריכו לפי העיתון האמריקני כי פרט ל"מחסנים הצפים" בים, עוד כ-10 מיליון חביות מאוחסנות ביבשה.

 

הנתונים שקדמו לחרם הנפט (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הנתונים שקדמו לחרם הנפט(צילום: shutterstock)

 

"מעולם לא ראינו כל כך הרבה ספינות פשוט מחכות פה", צוטט רוסטאם, דייג ומבריח בנמל בנדר עבאס שבמפרץ הפרסי. מומחים בינלאומיים מדווחים על קיצוץ של לפחות ברבע בייצוא האיראני מתחילת השנה, שגובה ממנה כ-10 מיליארד דולר במטבע חוץ.

 אולם לפי ההערכות זו רק ההתחלה, מאחר שמחירי הנפט יורדים - בשל ביקוש פוחת לצד הגברת הייצור במדינות אחרות - והחרם האירופי טרם השפיע על הנתונים.

 

איראן היא יצרנית הנפט השנייה בגודלה ביותר באופ"ק (ארגון המדינות המייצאות נפט), ו-80 אחוזים מרווחי הייצוא שלה מגיעים ממכירת נפט גולמי. חרם הנפט הנוכחי מצטרף לשורה של סנקציות שהוטלו בשנים האחרונות על הרפובליקה האיסלאמית ופגעו בכלכלתה.

 

נגיד הבנק המרכזי של איראן, מחמוד בהמני, אמר כי ארצו לא תישאר "פסיבית" בתגובתה לאמברגו הנפט החדש. בהמני הזהיר כי טהרן "תתעמת" עם מדיניות עוינת כלפיה, והצהיר כי בידי המדינה מספיק עתודות מטבע-חוץ כדי לעמוד בדרישות הייבוא. גם שר הנפט רוסתם כאזמי טען שהסקנציות אינן בעיה "משום שהממשלה קיבלה החלטות הכרחיות ומוכנה להתמודד עם העיצומים".

 

אז מה עושים? בכתבה יש גם סיפור על אחת מהמכליות האיראניות שהשתמשה בשם בדוי "נפטון",

 וניסתה למכור בשבוע האחרון נפט - שרכישתו אסורה תחת שורת עיצומים אירופיים ואמריקניים - בעזרת שינוי הגדרות נמל הבית. במקום בושהר, הנמל המקורי, היא הפכה משויכת למלטה, ובהמשך לאיי טובאלו הקטנים שבאוקיינוס השקט.

 

בנוסף, מסבירים ב"ניו יורק טיימס" בהתבסס על מרכז לונדוני לאיתור נתוני ספנות, מכליות הנפט לעתים תכופות גם מכבות את מכשירי ה-GPS הלווייניים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא איראן אחמדינג'אד. אין בעיה?
צילום: AP
שדה נפט באיראן
צילום: MCT
מומלצים