שתף קטע נבחר

אנרגיה סולארית: ישראל מפתחת, סין מיישמת

בישראל, שמתמודדת גם הקיץ עם חשש כבד ממחסור בחשמל, ראשי רשויות קובלים כי האנרגיה הסולארית מדשדשת. סין לעומת זאת, מובילה את התחום בזכות תמיכה ממשלתית ושיווק אגרסיבי. הבשורות הטובות הן, ששם ישמחו לשים ידיים על החדשנות הישראלית בנושא

"כמות האנרגיה המגיעה מהשמש לכדור הארץ ביממה אחת, שווה לאנרגיה שהמין האנושי כולו צורך במשך 30 שנה". כך אומר ד"ר סטיוארט וונהאם מאוניברסיטת ניו סאות' ווילס, שנחשב כמומחה לנושא ושביקר בישראל החודש.

 

משבר החשמל - הדיווחים האחרונות:

 

למרות זאת, קיים פער עצום בין הפוטנציאל של אנרגיית השמש, לבין מה שאנו מצליחים להפיק ממנה. בפועל , אנחנו אפילו לא קרובים למיצוי היכולת הזאת, וגם אם נצפה את כל הכדור שלנו בקולטי שמש - לא נגיע לכך. נושא זה בדיוק מעניין מאוד את סין ויש בו הזדמנות כלכלית גדולה לחברות הטכנולוגיה הישראליות.

 

 

פיילוט לייצור אנרגיה סולארית בדרום (צילום: חגי דקל) (צילום: חגי דקל)
פיילוט לייצור אנרגיה סולארית בדרום(צילום: חגי דקל)

 

הטכנולוגיה רחוקה ממיצוי

בפני מערכות האנרגיה הסולארית ניצבות בעיות רבות. הקליטה של קרינת השמש והפיכתה לאנרגיית חשמל, מתבצעת בעיקר על גבי פרוסות סיליקון הנמצאות במרכז קולטי השמש. אלה מחוברות אל מערכת הולכה מורכבת, שמעבירה את החשמל הלאה, אך היעילות שלהן תלויה בטכנולוגיה שבה הן בנויות ובעוצמת הקרינה.

 

נכון להיום, הטכנולוגיה הסולארית עדיין רחוקה ממיצוי ומגיעה, במקרה הטוב, לניצולת של 25% מהקרינה הנקלטת. גם קרינה זאת מתקבלת באופן חלקי בגלל עננים, אבק באוויר, אבק על גבי הפאנלים או כל גורם אחר שיכול להסתיר את השמש. גם לאחר שמיוצר החשמל יש עדיין פחת, שכן צריך להעביר אותו למרכזים העירוניים הזקוקים לו וככל שהמרחק אליהם גדול יותר - כך גדל אובדן החשמל בדרך ומתייקרת ההולכה.

 

את האבק שעל גבי הפאנלים ניתן לנקות באמצעות מערכות אוטומטיות, שגם מייקרות כמובן את המערכת. בנוסף, מערכות סולאריות מייצרות חשמל רק ביום - אך חשמל נצרך גם בלילה, ולכן יש להוסיף להן מערכת אגירה של חשמל, דבר המצריך מצברי ענק. לאלה יש מחיר גבוה, שמהווה גם חסם בפני תעשיית המכוניות החשמליות.

 

את הקולטים מומלץ להציב במדבר, שבו הקרינה גבוהה והענננים מועטים. אבל החום במדבר גבוה ומשפיע לרעה על היעילות של פרוסות הסיליקון. החום גם מקצר את חיי המערכת: קולטי שמש, שיכולים לפעול בתנאי מעבדה במשך עשרות שנים ולהחזיר כך את ההשקעה בהם, צפויים לאבד עד מחצית מזמן החיים שלהם עם כל עליה של 8 מעלות חום בסביבתם.

 

נוסף לכל אלה, המדבר גם מרוחק בדרך כלל ממרכזי האוכלוסייה. בישראל לדוגמה, ניתן להציב קולטים בנגב אבל צריך להוליך אחר כך את החשמל כל הדרך עד לגוש דן וירושלים. בסין הבעיה כפולה ומכופלת שכן המרחק שבין מדבר גובי או מחוז שינג'יאנג לבין המרכזים שבדרום ובמזרח המדינה, נמדד באלפים רבים של קילומטרים.

 

ישראל נכנסת לתמונה

כפי שאפשר לראות, הבעיות בתחום רבות אמנם, אבל מאחוריהן ניצבת הזדמנות עסקית בקנה מידה עצום - וסין יודעת זאת. ככלל, העולם צמא לאנרגיה ותחום הקלינטק מצטייר כהזדמנות כלכלית מתפתחת עם מקום מרכזי לאנרגיית השמש. הדלקים הפוסיליים, נפט ופחם בעיקר, הולכים ואוזלים ונתונים לתנודות גיאו-פוליטיות.

 

בנוסף, האוכלוסיה גדלה והולכת, ורמת החיים העולמית עולה: יש יותר ויותר מכשירים חשמליים בכל מדינה, וצריכת החשמל שלהם בכללותה עולה, למרות שהם נהיים יעילים וחסכוניים יותר עם הזמן. ההערכות מדברות על המשך עלייה של תצרוכת החשמל בעולם עד לפי 4 בסוף המאה ה-21. משום כך צריך להביא חשמל שיזין את כל אלה - והשמש היא המקור הזמין ביותר.

 

מדינות העולם קוראות את המפה ומציבות יעדים לאומיים. ישראל למשל, הציבה יעד שעל פיו 10% מתצרוכת החשמל שלה תגיע ממקורות מתחדשים עד שנת 2020. יעדים דומים מוצבים גם באירופה, בצפון אמריקה ובמזרח אסיה.

 

חדשנות ישאלית סולארית - בכלכלה ירוקה :

 

סין, המכוונת על ידי יעדי תוכנית החומש, חותרת להתבסס על טכנולוגיה גבוהה ולהתקיים באופן השומר על הסביבה. למעשה, המדינה חולמת להיות מעצמה של ייצור מערכות אנרגיה סולארית. בינתיים היא מתחילה מלמטה וחברות דוגמת Yingli Solar מייצרות מערכות מהסוג הפשוט יותר. זה מאפשר לחברת לדיקו הישראלית למשל, ליצור חבילות מוצרים משלימים עם מוצרים של חברת הטכנולוגיה העילית הגרמנית Bosch.

 

בדרך למעלה, החברות הסולאריות הסיניות נהנות מתמיכה ממשלתית במתכונת הסינית של "מודל בייג'ינג". הן משווקות באגרסיביות, במחירי רצפה, מתן שירותים נלווים ואפילו הצעת חבילות מימון של בנקים סיניים להשלמת העיסקאות. מי יכול להתחרות בזה? לא רבים. מרבית החברות המערביות שכיכבו בתחום זה נדחקו למטה אל מורד הטבלה, הפסידו עיסקאות וחלקן אף הודיע על פרישה מעיסוק בתחום בגלל היעדר כדאיות כלכלית.

 

הדברים לא עומדים להיעצר פה. סין חותרת להתבסס כמעצמה טכנולוגית ולהחליף את הייצור ההמוני ביצור איכותי. כאן אנחנו נכנסים לתמונה: לישראל יש מוניטין מצויין במזרח מכיוון שהיא מקור לא אכזב לחדשנות טכנולוגית וזה מה שחברות סיניות זקוקות לו על מנת לשחק במגרש האיכותי יותר. 

 

חלונות מצופים פאנלים סולאריים. פיתוח ישראלי ()
חלונות מצופים פאנלים סולאריים. פיתוח ישראלי

 

שליחים של סין סביב העולם

סין שולחת שליחים לחפש טכנולוגיות סביב העולם. באופן זה היא הורידה את עלות ייצור קווט"ש אל מתחת לדולר אחד, הצליחה לעלות ל-25% ניצולת אנרגטית והחליפה את מערכת ההולכה היקרה העשויה מכסף, למערכת יעילה וזולה בהרבה, העשויה נחושת. 

 

כך למשל ד"ר וונהאם, שחתום על המשפט בתחילת הכתבה, הרצה החודש בסמינר מיקצועי שערך איגוד אנרגיות מתחדשות בישראל. וונהאם, שמשמש כסמנכ"ל הטכנולוגיות של חברת Suntech, הגיע לישראל עם הולי וו, סגנית הנשיא בחברה, שהיא יצרנית גדולה מאוד של פאנלים סולאריים.

 

במסגרת ביקורם הם נפגשו עם חברות ישראליות, מדענים, ראשי מכון הייצוא ויושב ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה, פרופ' יוג'ין קנדל. הם שוחחו בין השאר על שיתופי פעולה בתחום המחקרי ועל מדיניות ישראל להפוך למרכז בטא לבחינת טכנולוגיות בתחום האנרגיה המתחדשת.

 

ברור שלא גודל השוק הישראלי למוצרי החברה הוא זה שהביא אותם. החברה מעוניינת ליעל את הנצילות של המערכת - עובדה שמעניינת חברות ישראליות כמו Eternegy, המפתחת מערכת עקיבה המאפשרת לקולטי השמש להיות תמיד מוכוונים לעבר מיקום השמש לאורך תנועתה.

 

היישום של חדשנות טכנולוגית, לצד התמיכה הממשלתית והשיווק האגרסיבי, מציבים את סין בראש התחום הסולארי ויוצרים ביקוש לחדשנות טכנולוגית ישראלית. רשימת קניות חלקית שעשויה לעניין את הסינים:

 

• פיזור חום בתאים פוטו-וולטאיים במדבר.

 

• פיתוח מערכות מבוססות סיליקון שאינן מושפעות מעליית חום.

 

• העלאת הנצילות האנרגטית מעל ל-25%.

 

• פיתוח מערכות אכסון חשמל זולות.

 

• הורדת עלויות בהולכת חשמל למרחקים גדולים.

 

• מערכות זולות למניעת הצטברות אבק על קולטים.

 

• טכנולוגיות יצור שיפחיתו מחיר יצור קולטים.

 

מי שסבור כי סין מתבססת על יצור קלוקל המבוסס על העתקות - אינו מעודכן. Suntech הוגדרה לאחרונה על ידי ה-Technology Review כאחת מ-50 חברות הטכנולוגיה המובילות בעולם. חברה נוספת בשם סאנטק, פועלת בישראל מאז 2008 עם נתח שוק של כ-40% ולראשונה גם מתחילה לבחון אפשרויות לשיתוף פעולה עם ישראל בתחום הטכנולוגי.

 

טל רשף מנהל את פורום אסיה – ישראל לעסקים, יועץ, מרצה ומפתח עסקי לעסקים בסין , מחבר הספר המדריך הישראלי לעסקים בסין. מרצה לתרבויות בחברות ובחוגי בית. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפיקים ארגיה מהשמש
צילום: shutterstock
טל רשף
מומלצים