שתף קטע נבחר

מתמחה בפסיכולוגיה? תבחרי: סטאז' או ילדים

משרד הבריאות מאשר למתמחות להסתפק רק בחופשת לידה אחת במהלך 4 שנות ההתמחות. מתמחה: "זה מוזר, הרי זו התמחות שעושים בדיוק בגיל שבו מקימים משפחה"

מתמחה כפסיכולוגית? תוכלי ללדת רק ילד אחד: הנחיה חדשה של משרד הבריאות מאשרת למתמחות בפסיכולוגיה חופשת לידה אחת בלבד במהלך ארבע שנות ההתמחות שלהן.

 

עוד בקריירה:

 

בתחילת מאי הוציא מינהל שירותי רפואה של משרד הבריאות הנחיה לגבי היעדרות בתקופת ההתמחות בפסיכולוגיה. בין השאר נקבע שמתמחות בפסיכולוגיה, שהתמחותן מגיעה לארבע שנים בחצי משרה, או בפסיכולוגיה קלינית, שהתמחותן היא ארבע שנים במשרה מלאה, יוכלו להיעדר למשך 14 שבועות של חופשת לידה, פעם אחת בלבד במהלך התמחותן. על פי ההנחיה, תקופת היעדרות העולה על 30 יום, מכל סיבה, מחייבת הארכת ההתמחות ב‭12-‬ חודשי התמחות מלאים.

 

לאחר פרסום ההנחיה פנו מספר מתמחות בפסיכולוגיה לח"כ זהבה גלאון, וזו פנתה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, וביקשה שיבחן מחדש את ההנחיה המפלה.

 

גלאון כתבה כי "בהנחיה נכתב: 'אין בכך כדי לפגוע בזכויות המתמחה כאישה עובדת, אלא רק להבהיר מהי היעדרות מקסימלית אפשרית ללא צורך בתוכנית התמחות נוספת‭,'‬ אך יש אבסורד בכך שבמהלך תקופת ההתמחות בפסיכולוגיה שאורכה שנתיים במשרה מלאה או ארבע שנים בחצי משרה, ובפסיכולוגיה קלינית ארבע שנים, תהיה הכרה בחופשת לידה אחת בלבד.

 

ההנחיות משוות את ההכרה בחופשת לידה של מתמחות בפסיכולוגיה לזו המוכרת למתמחות בעריכת דין, החייבות בשנת התמחות אחת בלבד, ולמתמחות בראיית חשבון, החייבות בשנתיים. יש היגיון בהכרה בחופשת לידה אחת למתמחות בפרקי זמן אלו, אך כשמדובר בארבע שנים, הדבר משולל היגיון והגינות‭."‬

 


אפליה על רקע הריון

אפליה על רקע הריון
קבלה לעבודה 4%
פיטורים 71%
תנאי עבודה 21%‬
אחר 4%‬

 

"ראש החוג כינס לשיחה"

"כשסיימנו את התואר, כינס אותנו ראש החוג לשיחה על ההתמחות, והבהיר לנו שבארבע השנים הקרובות אנחנו זכאיות לצאת לחופשת לידה אחת בלבד. אם ניכנס להריון שוב בתקופה הזו, לא נהיה זכאיות לחופשה. כשהתרעמנו, הוא הסביר לנו שזה המצב - ואין מה לעשות‭,"‬ מספרת ר‭,29 ,'‬ שסיימה תואר שני בפסיכולוגיה קלינית במוסד אקדמי במרכז הארץ, ועומדת לפני התמחות.

 

"גם כשהתראיינתי להתמחות, שאלו אותי לא פעם אם אני מתכוונת להיכנס להריון. נשים שאני מכירה שסיימו התמחות מספרות שהן עשו ילדים במרווח של חמש שנים כדי לא להיכנס להריון בזמן הסטאז‭.'‬ אני עשיתי ילד עכשיו, כי בוודאות אזדקק לעוד חופשת לידה בארבע השנים הקרובות‭."‬

 

גם לילך, בת 32 מהדרום, המסיימת שנה שלישית להתמחותה, מספרת שהיא וחברותיה נדהמו כשקיבלו את ההנחיה. "זה היה מאוד מפתיע ומוזר‭,"‬ היא אומרת. "זו התמחות שלרוב לא מתחילים לפני גיל ‭,30‬ וזה בדיוק הגיל שבו עושים ילדים, ובתוך ארבע שנים הגיוני שאישה תרצה ללדת פעמיים‭."‬

 

לדבריה, "גם כך המסלול של פסיכולוגיה קלינית ארוך ומאופיין באי ודאות. הקבלה לתואר שני קשה מאוד, ולהשיג התמחות אחרי התואר השני, לוקח בממוצע שנתיים. יש כל כך הרבה שלבים בהם מתמחה צריכה לתכנן אם היא יכולה להרחיב את המשפחה. להגביל את האפשרות שלה ללדת ילדים בתקופת ההתמחות - זה ממש לעג לרש‭."‬

 

חוק עבודת נשים קובע שכל יולדת זכאית לחופשה ולשמירת תפקידה, מסבירה עו"ד נעמי לנדאו, המתמחה בדיני עבודה. לדבריה, גם בתקופת התמחות חלים יחסי עובד-מעביד. לפי תקנות הרופאים, החלות גם על ענף הפסיכולוגיה הקלינית, והנחיות משרד הבריאות, על תקופת ההתמחות להיות רצופה. בעת ההתמחות, רשאית רופאה לצאת לחופשת לידה אחת בלבד, שתוכר כחלק ממנה.

 

בהתאם להנחיה החדשה, חופשת לידה שנייה לא תובא בחשבון כחלק מההתמחות. מטרת ההנחיה, אומרת לנדאו, היא לאזן בין זכותה של המתמחה להיעדרות על רקע לידה לבין שמירה על רמת המקצוע ועל תקופת ההכשרה הנדרשת לכך.

 

לדברי לנדאו, אם משמעות ההנחיה היא שעל המתמחה להשלים את תקופת ההיעדרות בגין חופשת הלידה השנייה כדי שתוכר התמחותה, יש כאן איזון ראוי. עם זאת, אם משמעות ההנחיה היא כי יציאתה לחופשת לידה שנייה תוביל לפסילת ההתמחות כולה ועריכתה מחדש מדובר בפגיעה בלתי מידתית במתמחה, שבסך הכל הרתה בפעם השנייה בארבע שנים.

 

פנייתה של גלאון טרם נענתה. ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "מנכ"ל המשרד הנחה את אנשי המשרד להיצמד לכללי העבודה החלים על נשים בהריון".

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים