שתף קטע נבחר

רוצה לעבוד בעירייה? ספר לנו איך קוראים לילדך

מכרזים רבים למשרות ברשויות מקומיות כוללים שאלות שאינן רלוונטיות לתפקיד ומנוגדות לחוק האוסר אפליה על רקע מעמד אישי, הריון ושירות צבאי. בעיריית רמת השרון טוענים, כי זהו טופס סטנדרטי שמקורו במרכז לשלטון מקומי. במרכז, לעומת זאת, מכחישים: הרשויות אחראיות על מכרזי עבודה

כמה ילדים יש לך ומה תאריך הלידה שלהם, מהו מקום העבודה ומספר הטלפון של בעלך ומה שם המשפחה הקודם של אשתך? - האם הייתם רוצים לענות על שאלות אלו בראיון עבודה? ספק רב. 

 

 

מתברר כי המכרזים למציאת עבודה ברשויות המקומיות אינם תמיד עולים בקנה אחד עם החוק לשוויון הזדמנויות בעבודה.

 

על פי חוק שיוויון הזדמנויות בעבודה, התשמ"ח 1988, "לא יפלה מעביד בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, הריון, טיפולי פוריות, טיפולי הפריה חוץ-גופית היותם הורים, גילם, גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם, השקפתם, מפלגתם או שירותם במילואים, קריאתם לשירות מילואים או שירותם הצפוי בשירות מילואים כהגדרתו בחוק שירות ביטחון (נוסח משולב), התשמ"ו-1986, לרבות מחמת תדירותו או משכו".

 

עד כאן החוק, אבל הלכה למעשה, במכרזים רבים לעיריות המציאות שונה. השאלות אותן נשאלים המועמדים הן: מצב משפחתי, מקום עבודת בן הזוג, פירוט השירות צבאי, הסיבה לאי שירות צבאי, דרגה סופית לפני השחרור, שם לפני נישואין וכדומה.

 

כל השאלות הללו מנוגדות לחוק שיוויון הזדמנויות בעבודה. בהתאם להוראות חוק השיוויון, חלה על המעסיק החובה לדרוש ממועמדים לעבודה בשירותו אך את המידע העונה לדרישות מקצועיות ורלוונטיות לתפקיד.

 

תיקון לחוק אף קובע כי יש להימנע מדרישת מידע הנוגעת לאחת מעילות האפליה לחוק השיוויון, כגון מעמד אישי, שירות צבאי, הריון והורות, וכי דרישה כזו מצביעה על קיומם של שיקולים מפלים, לכאורה. במידה שמישהו לא התקבל לעבודה עקב שאלות מפלות, חובת ההוכחה היא על המעסיק, מדוע לא קיבל את העובד והאם יש קשר לשאלות אלו.

 

בנציבות שירות המדינה מוסיפים כוכבית

נציבות שיוויון הזדמנויות מצאה שאלות שאינן עולות בקנה אחד עם החוק בעיריית לוד, עיריית אשדוד, עיריית יבנה ועיריית חיפה. גם בעיריית תל אביב וירושלים ישנן שאלות שאין צורך לשאול. יש לציין, אגב, כי גם במכרזים לנציבות שירות המדינה שואלים שאלות בנוגע למצב משפחתי וכדומה, אבל הדברים מסוייגים עם כוכבית באם תרצה לענות על השאלות או לא.

 

המכרזים של עיריות רמת השרון ורעננה בולטים בשאלות הבעייתיות במסמכים, אותם נדרש למלא כל מי שרוצה לגשת למכרז לעבודה באחת העיריות.

 

בנציבות לשוויון הזדמנויות אומרים, כי על כל מעסיק לפעול בהתאם לחוק שיוויון הזדמנויות (התשי"ח 1988) וכל עוד הפרטים הנשאלים אינם מתחייבים מאופי ומהות התפקיד, לא ניתן לבקש אותם - בין אם בכתב ובין אם בעל פה.

 

נציין שהנציבות יכולה לתבוע גופים, אבל אם מדובר בגוף כמו רשות מקומית הדבר יידון במשרד המשפטים. כרגע הדבר ממתין להחלטה. בתקנות העיריות של מרכז השלטון המקומי (תקנות העיריות - מכרזים לקבלת עובדים, תש"ם-1979, סעיף 4 הנוגע לשאלון אישי), רשום כי השאלון מבוטל.

 

עו"ד אינה סולטנוביץ'-דוד, המכהנת כנציבת שיוויון הזדמנויות בעבודה, אמרה היום ל-ynet: "מוטב שמעסיקים יבינו שכדי למצוא את המועסקים הטובים ביותר עליהם להתמקד בבחינת הכישורים המקצועיים שלהם והפרטים הנדרשים צריכים בהתאם".

 

בעיריית רעננה מבקשים בדיקה גרפולוגית

במכרז של עיריית רעננה (עליו יש לוגו של העירייה) נשאלות אותן שאלות - מצב משפחתי, מיהו בן הזוג, היכן הוא עובד, שמות הילדים וגילם, שם קודם של בן/בת הזוג, שירות צבאי וסיבה לאי שירות ובקשה לצירוף תעודת השחרור מצה"ל.

 

בסוף השאלון, אגב, מתבקש המועמד לרשום מספרים שונים, לכתוב באיזו יד הוא כותב, האם יש לו משקפיים ומהי ארץ מוצאו. בנוסף,  עליו לאשר שהדף אותו מילא יועבר לגרפולוג - נציין כי לא מדובר בעברה על החוק.

 

מעיריית רעננה נמסר: "אנו מודים לאתר ynet על שהפנו את תשומת ליבנו לעניין ובודקים את הנושא".

 

בטופס של עיריית רמת השרון (עליו אין חותמת של העירייה) נשאל המועמד על מצבו המשפחתי, שם אשתו, תאריך הלידה, ומקום עבודתה של האישה. עוד נשאלים על שמות הילדים ותאריכי הלידה שלהם. 

 

עוד מתבקשים המועמדים לכתוב אודות שירותם הצבאי, ואם לא שירתו - מדוע לא שירתו בצבא תוך ציון אסמכתא ותאריך.

 

הנציבות פנתה בעבר לעיריית רמת השרון, שם טענו כי מקור הטופס הוא בשלטון המקומי וזה ישונה רק אם יקבלו הנחיה שכזו מהשלטון המקומי.  

 

דובר עיריית רמת-השרון, גונן אליאסי, מסר ל-ynet: הטופס האמור הינו טופס סטנדרטי מהמרכז לשלטון מקומי, אשר הונפק לכלל הרשויות המקומיות. לפיכך, באם יש טענות אודות אותו טופס, הרי שיש להפנותן למרכז לשלטון מקומי.

 

עוד מדגישים מעיריית רמת השרון: "במסגרת הליך קבלת עובדים למערכת העירונית, הנתונים שעל המועמד למלא בטופס (כגון דת, תאריך לידה, ארץ מוצא, שירות צבאי וכד') - נשמרים חסויים. עיריית רמת-השרון בוחנת כל מועמד באופן ענייני ומקצועי ללא כל הפליה כאשר הנתונים בטופס האמור אינם משפיעים על החלטת ועדת המכרזים - מאחר והקבלה לעבודה נעשית על סמך כישורים ויכולות המועמדים למשרה.

 

"לא זאת בלבד, אלא שבמכרזים השונים לקבלת עובדים למערכת העירונית, נוכחים בין היתר גם מבקר העירייה והיועץ המשפטי וחזקה עליהם שלא יאפשרו הפליה כזו או אחרת. העירייה הפנתה בעבר את הנושא לידיעת המרכז לשלטון מקומי וזה פועל בתקופה האחרונה על מנת להביא את משרד הפנים לערוך רביזיה בתקנות הנ"ל".

  

ממרכז השלטון המקומי נמסר: "הרשויות אחראיות על ניהול תקין של מכרזי עבודה למועמדים פוטנציאליים עבור עבודה ברשות, והגורם המפקח הוא משרד הפנים ומשרד התמ"ת או הנציבות לשיוויון הזדמנויות בעבודה.

 

"למען הסר ספק, במרכז השלטון המקומי לא מכירים את הטופס המצורף, איננו משתמשים בו למועמדים למשרות במרכז ובוודאי שלא בתחום אחריותנו להעביר שאלונים כאלה ואחרים לרשויות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עשה ואל תעשה
צילום: shutterstock
צילום: רן דוד
אינה סולטנוביץ' דוד
צילום: רן דוד
מומלצים