שתף קטע נבחר

אושר: השחתתם עץ? שלמו 20 אלף שקל קנס

כרתתם עץ ללא היתר? שלמו 7,500 שקל. עקרתם אותו מהאדמה או שרפתם אותו? שלמו 10,000 שקל. חברי הכנסת אישרו שורה של קנסות מנהליים חדשים שיושתו על מי שפגע או השחית עצים. משרד החקלאות: "מעתה יהיה קל ומהיר יותר להעניש את העוברים על פקודת היערות, ללא הליך בבית משפט"

ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת אישרה היום (ד') שורה של קנסות מִנהליים על עבירות על פקודת היערות, שמאפשרות לקנוס את מי שפגע בעץ, השחית אותו או כרת אותו ללא היתר. תאגיד העובר על החוק ישלם כפל קנס לעומת אדם פרטי.

 

 

הקנסות יכנסו לתוקף בתוך כחודש מפרסומם ברשומות. ממשרד החקלאות, שיזם אותן, נמסר כי הם יאפשרו אכיפה מהירה, מרתיעה ויעילה יותר בעברות של כריתת עצים או השחתה שלהם. "מעתה יהיה קל ומהיר יותר להעניש את העוברים על פקודת היערות, ללא הליך בבית משפט" נמסר. בין הקנסות שאושרו בוועדה:

 


קנסות על השחתת עצים

קנסות על השחתת עצים
העברה אדם פרטי תאגיד
כריתת עץ ללא היתר 7,500 שקל 15,000 שקל
העברת עץ ממקומו ללא היתר 1,000 שקל 2,000 שקל
עקירת עץ כולל השורשים או שריפתו 10,000 שקל 20,000 שקל
השחתת עץ ביער 3,500 שקל 7,000 שקל
הבערת אש ביער במנגל או מדורה, בלי לנקוט אמצעי זהירות למניעת התפשטות השריפה 7,500 שקל  
נטילת עצים או ענפים מהיער, למשל לטובת האח הביתי 2,000 שקל לכל טון תוצרת יער  

 

שרת החקלאות אורית נוקד, מסרה כי: "העצים הם נכס של כלל הציבור. שימורם נוגע גם בהיבט האקולוגי וגם בבריאות ואיכות החיים שלנו. הקנסות שאושרו יגנו בצורה טובה יותר על עצי ישראל, וימנעו סחבת בירוקרטית ומשפטית". לדברי פקיד היערות הראשי במשרד, חגי שניר, "הקנסות ירתיעו מביצוע עבירות של כריתה בלתי חוקית ויחליפו את ההליכים המשפטיים הארוכים המתנהלים נגד עבריינים כיום".

 

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 

גיזום או כריתה?

פקודת היערות קובעת הוראות שונות שמטרתן להגן על העצים הצומחים הן ביערות ובשמורות הטבע והן ברחבי הערים ובצידי הדרך ולמנוע פגיעה בהם. תיקון נוסף שבוצע בה לאחרונה הגדיר את המושג "כריתת עץ" מחדש, באופן רחב יותר שכולל גם פעולות גיזום פוגעניות, כך שניתן להעמיד לדין גם את מי שרק גוזם את ענפי העץ לכאורה, אך בפועל גורם לו פגיעה אנושה ואף למותו.

 

בעתירה מינהלית שהוגשה לאחרונה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, נטען כי מצב כזה מתקיים בתל אביב: חבר מועצת העיר, עו"ד ראובן לדיאנסקי, שהגיש את העתירה עם גורמים נוספים, טוען למדיניות גיזום מאסיבית, המובילה להשחתת והמתת אלפי עצים בעיר. העותרים דורשים כי בית המשפט יורה לעירייה ולפקיד היערות העירוני, להפסיק לאלתר את ביצוע טכניקות הגיזום החזק בעצים בשטח העיר – טכניקות הגורמות להמתתם וכריתתם.

 

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה, כי "העתירה טרם התקבלה וכי העירייה תגיב לעתירה לכשתידרש לכך בהחלטת בית המשפט". עוד נמסר, כי "בניגוד לנטען בעתירה, העירייה מודעת לחשיבותם של 120,000 העצים בעיר לאיכות החיים בעיר והעובדה היא שב-13 השנים האחרונות הפכה תל-אביב-יפו לעיר ירוקה ופורחת, עקב שתילת עשרות אלפי עצים חדשים והכפלת השטחים בירוקים בעיר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יורם הופטמן
עץ כרות.
צילום: יורם הופטמן
מומלצים