שתף קטע נבחר

צילום: AFP

האיש שכל סוריה פחדה ממנו. שווקאת חוסל

אסף שווקאת שנהרג בפיגוע בדמשק היה הרבה יותר מ"סגן שר ההגנה", התפקיד שבו החזיק ביומו האחרון. הוא נחשב לאיש אכזר שהטיל מורא על אזרחי סוריה, עמד בראש פלוגה שביצעה את טבח חמה בשנות ה-80 ויזם גם פיגועים בחו"ל. דרכו לצמרת נסללה באקדמיה הצבאית - ובנישואים לבושרה, אחותו של בשאר

תפקידו של אסף שווקאת, אחד משלושת ההרוגים בפיגוע שאירע בצהריים (יום ד') בבניין הביטחון הלאומי בדמשק, רחוק מלסמל את מה שהיה באמת עבור אזרחי סוריה. התואר שבו החזיק ביום האחרון בחייו היה אמנם "סגן שר ההגנה", אבל הוא היה הרבה יותר מזה. ידו של שווקאת נשלחה הרבה מעבר לענייני ה"הגנה", ובשנותיו בצמרת השלטון הסורי ובתוככי משפחת אסד שבה קשר את גורלו הוא קנה לעצמו שם של דמות אכזרית ומטילת מורא, כזו שאזרחי סוריה חוששים ממנה.

 

שווקאת נולד ב-1950 בעיר טרטוס שעל החוף הסורי. הוא אחד מאנשי הסתרים של סוריה, וממעט להופיע בפומבי. כמו רוב תושבי הכפר אל-מדחלה שבו התיישבה משפחתו, הוא נמנה עם העדה העלווית, עדת מיעוט השולטת למעשה במדינה ומחזיקה בתפקידי המפתח בצמרת הממשל.

 

בשנת 1968 עבר שווקאת לדמשק לצורך לימודים אקדמיים, והתמסר ללימודי משפטים, אך בהמשך שב לאוניברסיטת דמשק כדי ללמוד היסטוריה. באופן אירוני משהו, אחת מעבודות המחקר שלו בימי לימודיו בחוג להיסטוריה הייתה על המהפכה הסורית הגדולה של 1925.

 

שווקאת התנדב במכללה הצבאית בסוף שנת 1976, התמחה בכל הקשור לחיל הרגלים, וסיים את לימודיו שם בשנת 1979. הוא הצטרף לאחת היחידות המובחרות שנטלו חלק בעימות העקוב מדם בין השלטון בראשותו של חאפז אסד, אביו של הנשיא הנוכחי בשאר, לבין תנועת האחים המוסלמים.

 

שווקאת עמד בראש פלוגת הפלישה של היחידות המובחרות, שהייתה מעורבת בטבח בחמה בתחילת שנות השמונים. בטבח זה נהרגו לפי גורמים בינלאומיים אלפי בני אדם, ולפי מתנגדי אסד - עשרות אלפים. לפי דיווחים, פלוגתו של שווקאת נטלה חלק פעיל בטבח, כשפרצה לבתים בשכונת אל-חאדר, ערכה מעצרים נרחבים וביצעה חיסולים של ילדים, זקנים ונשים.

 

שווקאת הרגיז, אחיו של בשאר ירה בו

שווקאת הואשם גם בפעולות מחוץ לסוריה, בהן ניסיון התנקשות בשגרירי ירדן באיטליה ובהודו, במסגרת התקפה חמושה בשנת 1983. עוד דווח כי הוא היה מעורב בפיצוץ מחוץ למלון עמאן הבינלאומי ב-1984, וכי היה אחראי לניסיונות התנקשות

רבים באישים ירדנים ואחרים. בשל פועלו של שווקאת והנאמנות שהפגין להנהגה, החליט נשיא סוריה דאז חאפז אסד להעביר אותו לכוח האבטחה המיוחד בארמון הנשיאות. בין היתר היה שווקאת אחראי לביטחונה האישי של בושרה אסד, בתו של חאפז אסד ואחותו של בשאר. 

 

בשנות ה-80 החל שווקאת לנהל קשר רומנטי עם אותה בושרה, שנשבתה בקסמיו ועזבה את ארוסה דאז, מוחסין בילאל, שר ההסברה לשעבר. בילאל היה באותה העת בעל מוניטין מוכח, אך היא בחרה בשווקאת שהיה אז קצין זוטר ממשפחה לא ידועה. מי שהתנגד לאותו קשר היה אחיה הקטן של בושרה, באסל, שראה בשווקאת אדם שאינו מתאים לה. שווקאת התעקש, מה שגרם לבאסל לעצור אותו. לאחר מכן הוא שוחרר מהכלא בהתערבות בושרה והנשיא חאפז אסד. הוא נעצר עוד שלוש פעמים. ב-1994 נהרג באסל בתאונת דרכים מפתיעה, ולאחר שנה אחת בלבד נישאו שווקאת ובושרה בחשאי באיטליה.

 

אסף שווקאת. אחיה של בושרה התנגד לקשר (צילום: MCT) (צילום: MCT)
אסף שווקאת. אחיה של בושרה התנגד לקשר(צילום: MCT)

 

לפי דיווחים בכלי תקשורת ערביים, לשווקאת היה חלק גדול בהכשרתו של בשאר אסד לקראת השלב שבו יחליף את אביו חאפז בשלטון, בסיוע הגנרל בהג'ת סלימאן. בשנת 1998 דובר על כך ששווקאת הפך לאיש החזק בסוריה, וכי הוא מתערב בכל דבר - גדול כקטן - ובייחוד במה שקשור לנושאי הצבא. הוא חלש לפי הדיווחים על מעבר של קצינים וחיסול חשבונות, וידו הייתה עמוקה גם בכל הקשור לנושא הביטחוני והפוליטי בלבנון.

 

שווקאת התערב בכל ענייני משפחת אסד. באירוע אחד הוא מתח ביקורת קשה על ריפעאת אסד, אחיו של חאפז אסד ודודו של בשאר, בנוכחות מאהר אסד, אחיו של בשאר. מאהר ביקש משווקאת לא להתערב שכן מדובר בעניינים משפחתיים. שווקאת השיב, על פי אותם דיווחים, כי הוא חלק מהמשפחה. מאהר דבק בעמדתו ושווקאת ענה ככל הנראה באופן שלא השביע את רצונו. על כן שלף מאהר את אקדחו, על פי הדיווחים, ירה לעבר שווקאת ופצע אותו. בעקבות האירוע הזה עזב שווקאת את דמשק, אך בהמשך הוא חזר. לאחר מכן התפייס עם אחיו של בשאר, כשהאחרון מתווך בין הצדדים.

 

שווקאת מונה לסגן ראש המודיעין הצבאי. בראשית ימי שלטונו הסתמך אסד ארוכות על שווקאת כדי לחזק את משטרו ולהגן עליו. בשנת 2005 מונה שווקאת למפקד מנגנון המודיעין הצבאי הסורי, הנחשב למנגנון הביטחון החזק בסוריה. ביולי

2009 מונה לסגן הרמטכ"ל.

 

עם תחילת ההתקוממות בסוריה במרס אשתקד, הפך שווקאת שותף לטבח והיה מהתומכים בהחלטה להשתמש באלימות קשה נגד מתנגדי המשטר כדי לדכא את המחאה. הוא נמנה עם החברים בקבינט שעסק בטיפול במשבר בסוריה יחד עם בכירים ביטחוניים נוספים. בחודשים האחרונים הוא צוטט כמי שמאיים לפלוש לחמה אם תושביה לא יפסיקו את התנגדותם למשטר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסף שווקאת. חיסולים של ילדים, נשים וזקנים
צילום: MCT
שר ההגנה ראג'יחה
צילום: EPA
מומלצים