שתף קטע נבחר

קסאמים? חקלאי עוטף עזה תחת מתקפת דורבנים

בנוסף לירי מהרצועה והחום הכבד, חקלאי הדרום נאלצים להתמודד עם מכה נוספת - הדורבנים. אל תתנו למראה החמוד להטעות אתכם, מדובר בבעיה. "קמים בבוקר ומגלים נזקים"

יותר מהכול, נראה כי החקלאים בעוטף עזה יזכרו את קיץ 2012 כקיץ של הדורבנים. המכרסמים, שנראים חמודים במבט ראשון, הולכים ומתרבים, גורמים לחקלאים נזקים קשים והפכים לבעיה אמיתית. "יש להם מקום אידיאלי למגורים ואוכל", הסביר גלעד גבאי, סגן מנהל מחוז דרום של רשות הטבע והגנים. "תחשבו שמביאים אתכם למסעדת גורמה עילית בבית מלון ואתם אפילו לא צריכים לקום כדי לגשת לאוכל. זו פחות או יותר הסיטואציה".

 

חקלאות בכותרות - כתבות נוספות

 

דורבנים אוהבים לאכול תוצרת חקלאית תת-קרקעית, כגון שורשים, בצלים ופקעות למיניהן. דורבן מצוי לא יהסס גם לכרסם גזעים ושורשים לצד צינורות השקיה וממטרות מפלסטיק. וזה בזמן שהוא לא עסוק בחפירת מחילות במטע או בפרדס.

 

פועלים בלילה (צילום: עפרי הררי, רשות הטבע והגנים) (צילום: עפרי הררי, רשות הטבע והגנים)
פועלים בלילה(צילום: עפרי הררי, רשות הטבע והגנים)

 

הנזקים שדורבנים גורמים לחקלאים אינם תופעה חדשה, אבל בעוטף עזה המצב קיצוני. "בקיבוץ ניר יצחק הסיטואציה מאוד ייחודית", הסביר גבאי. "דורבנים בחקלאות יש כמעט בכל מקום, אבל לפעמים עוברים איזשהו סף שבו הנזקים גדולים מדי והאוכלוסייה מגיעה להתפוצצות".

 

גבאי מזכיר כי "שטחי החקלאות בניר יצחק מגדלים אוכל שדורבנים מאוד אוהבים, כגון תפוחי אדמה, בוטנים וגזר. לכן, ברגע שיש שפע כזה של אוכל בקרבת המאורות שלהם, עם שטחים גדולים וללא הפרעה, האוכלוסייה גדלה".

 

ציד ולכידת דורבנים הם שיטות יעילות למניעת נזקים בטווח הקצר, אך דרוש לכך היתר בכתב מהפקח האזורי של רשות הטבע והגנים. שימוש ברעל או בחומר הרדמה אסור בהחלט, מכיוון שהדורבן הוא חיית בר מוגנת.

 

מכרסמים גם את הגדרות (צילום: עופר יעקב, רשות הטבע והגנים) (צילום: עופר יעקב, רשות הטבע והגנים)
מכרסמים גם את הגדרות(צילום: עופר יעקב, רשות הטבע והגנים)

 

מצב זה יוצר בעיה עבור החקלאים, שלעתים נאלצים לצפות מהצד כיצד השדות שלהם נהרסים. אז מה אפשר לעשות? ישנם כמה פתרונות חוקיים, כגון ריסוס צינורות בחומרי דחייה, פיזור ריחות טורפים בחלקה, כלבי שמירה, שיטות הפחדה של תותחי גז וסירנות ואורות חזקים מהבהבים ועוד.

 

גדולים ומרחרחים, הדורבנים (צילום: עופר יעקב, רשות הטבע והגנים) (צילום: עופר יעקב, רשות הטבע והגנים)
גדולים ומרחרחים, הדורבנים(צילום: עופר יעקב, רשות הטבע והגנים)

 

לפני כשבוע קיים גבאי סיור באזור יחד עם מדענים מחטיבת המדע של רשות הטבע והגנים. כעת הם פועלים לגיבוש תוכנית מעקב וניטור אחר אוכלוסיית הדורבנים באזור, במטרה לגבש תוכנית טיפול. "אין לנו התנסות בטיפול בהיקף כזה של בעיה", מודה הבכיר מרשות הטבע והגנים.

 

תומר גדשי, חקלאי תושב עוטף עזה המגדל שדות בטטה ברביבים, סיפר על הבעיה. "מדובר בחיות התוקפות בלילה", אמר. "הן עושות לנו נזקים בצינורות שאחראיות על הפיקוד של ההשקיה. אנחנו קמים בבוקר ומגלים את הנזקים.

 

"הן גם חופרות באדמה ואוכלות את הבטטות. בעונה שעברה עשיתי טיפול מונע. יש ריסוס פלפל אורגני, שלא מזיק, ואחרי פעם אחת שהם נוגעים בזה הם לא מגיעים בחזרה. ככה אנחנו גם לא פוגעים בהם".

פורסם לראשונה 24/07/2012 23:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יצאנו לדקור, הקיץ של הדורבנים
צילום: מיטל אהרון, רשות הטבע והגנים
נזקים של לילה
צילום: עופר יעקב, רשות הטבע והגנים
מומלצים