שתף קטע נבחר

איך תבחרו את תוסף התזונה הכי טוב? 10 עצות

גם אם אתם יודעים בדיוק איזה תוסף תזונה אתם רוצים לקנות, כדאי לבדוק את מדף תוספי התזונה בזהירות. לפני הכל מומלץ לבדוק את זהות היצרן, המחיר ותוקף המוצרים. המדריך שיעזור לעשות את הבחירה הנכונה

החלטתם לקנות תוספי תזונה או ויטמינים, ואתם יודעים מה אתם רוצים. אבל כשאתם מגיעים לרגע הקנייה, אתם מבולבלים מכל המבחר והשפע שיש לפניכם.

 

כדי לעשות סדר בכל השפע הזה, צריך לדעת מה לחפש ולבדוק לפני הקנייה. בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע שמכיר את שוק תוספי התזונה ויש לו ניסיון קליני שמאפשר לו לדעת אילו תוספי תזונה "עושים את העבודה". קבלו את עשרת כללי הזהב לקנייה נכונה. מה כדאי לכם לבדוק לפני שאתם קונים.

 

רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לפארם נט

 

עוד כתבות על תוספי תזונה ב-ynet:

 

1. מי עומד מאחורי המוצרים?

בדיוק כמו בכל דבר בחיים, גם כאן. אם לא שמעתם אף פעם על היצרן, אם אין כתובת ואמצעי קשר, אם אתם מוצאים רק שם של יבואן או אם פרטי הזיהוי נראים לכם מפוקפקים – תתרחקו מהמוצר מיד.

 

 כדאי לוודא שהיצרן ידוע ושיש מספר טלפון של שירות לקוחות ו/ או מחלקת הדרכה שאפשר לפנות אליהם במקרה של בעיה.

 

2. כמה באמת חומר פעיל יש במוצר?

החוק מחייב את היצרנים לכתוב את שם התוסף, כמות הרכיב הפעיל ורשימת הרכיבים לא פעילים. בנוסף לכך צריך להופיע פירוט תזונתי, הכולל כמויות ורכיבים למנת הגשה  (כמוסה, כפית וכו') יצרן שאין לו מה להסתיר יתאר גם את המקור של הרכיב התזונתי.

 

אם המוצר מיובא, כל המידע צריך להופיע גם בעברית. כמו כן, צריכים להופיע גם תאריך הייצור ותאריך אחרון לשימוש. צריכה גם להופיע הערה לגבי נשים בהריון, אנשים הנוטלים תרופות מרשם וילדים (ולהרחיק מהישג ידם של ילדים). יצרן שלא טורח לסמן את כל הנדרש, לא עומד בדרישות החוק ואולי גם רוצה להסתיר מכם מידע מסוים.

 

3. מה היצרן מבטיח לכם?

צריך לשים לב לגבי מה מותר ליצרן להבטיח. החוק היום לא מאפשר ליצרן לייחס לתוסף תזונה תכונות ריפוי והיצרנים משתמשים לעיתים בניסוחים שונים כדי לעקוף את האיסור הזה.

 

4. מי בדק את המוצר?

בדוחות של גופים בלתי תלויים, שעוסקים בבדיקות מעבדה של תוספי תזונה, בעיקר בארה"ב מתברר שלא תמיד יש הלימה בין מה שמבטיח היצרן לבין התכולה בתוסף עצמו.

 

החברות שעמדו במה שהן עצמן הצהירו היו בעיקר חברות גדולות ולכן מומלץ לבחור בתוספים של חברות כאלה, שלרובן יש גם מנגנון בדיקה וביקורת פנימי על איכות המוצר והתכולה שלו. 

 

5. כמה ויטמינים ומינרלים יש בתוסף?

ויטמינים ומינרלים נמדדים ביחידות משקל (עבור חלק מהם בעבר נהגו למדוד ביחידות בינלאומיות אבל מדד זה כמעט ונעלם). הם דרושים לנו לתפקוד התקין של הגוף בכמויות זעירות של מיליגרם ( אלפית הגרם מסומן מ"ג או m"g) או מיקרוגרם (אלפית של מיליגרם – מסומן מק"ג או mc"g ).

 

בכל מוצר שאתם קונים חייב להופיע סימון של כמות המרכיב הפעיל בכמוסה או בכף או בכל יחידת מדידה אחרת. שימו לב שלעיתים המינון הוא לשתי כמוסות או ל-2 כפות.

 

 

לא לשכוח לבדוק את התוקף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא לשכוח לבדוק את התוקף(צילום: shutterstock)

 

6. כמה כדורים אתם צריכים לקחת ביום?

ההמלצה הטובה ביותר היא של איש מקצוע שיגיד לכם בדיוק מה המינון המתאים לכם. אם אין לכם המלצה כזאת תצטרכו להיעזר בטבלה שנמצאת על המוצר (אם היא איננה, ותרו עליו), שמשווה את הכמות בכמוסה או בכפית לקצובה היומית המומלצת לאוכלוסיות מסוימות.

 

הקצובה קרויה RDA או DRI והיא למעשה מדד מדעי לכמות הדרושה של אותו ויטמין או מינרל ליום לאוכלוסיה מסוימת – מבוגרים, נשים הרות, קשישים, ילדים וכו'.

 

אם אתם בוחרים בעצמכם את התוסף, שימו לב שהכמות שתיטלו אינה עולה על הקצובה היומית המומלצת לגילכם ולקבוצת האוכלוסיה שעליה אתם נמנים, אולם יש להתחשב בהרגלי תזונה ובמצב הבריאותי, כולל בדיקת רמות של ויטמינים ומינרלים בדם ורק אחר כך להבין איזו רמה של ויטמין או מינרל דרושה לכם.

 

שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מסבירה כי יש כמה גישות ללקיחת תוספי תזונה, יש אנשים שמאמינים בנטילת תוספים באופן קבוע, ויש אנשים שמגיעים לכך בגלל חוסרים מסוימים. כך שההחלטה האם לקחת ומה אתם צריכים צריכה להיעשות על פי הצורך.

 

7. רשימת המרכיבים המלאה

הרכיבים רשומים בסדר יורד, מהמרכיב שנמצא בכמות הגדולה ביותר ועד המרכיב בכמות הקטנה ביותר. חוץ מהמרכיב של הוויטמין או המינרל, יש עוד חומרים לא פעילים כמו למשל מרכיבי הקפסולה. שימו לב שאתם לא אלרגיים לאחד המרכיבים.

 

8. האם יש למוצר תו תקן

יצרנים גדולים ואחראים עומדים בתקני בטיחות. חפשו את הסימון על המוצר. רצוי שהמוצר יעמוד בתקן GMP ואם יש עוד תקנים כמו ISO זה כמובן מצוין. התקנים מבטיחים שגם חומרי הגלם נבדקים ושהיצרן נבדק גם מבחינת בטיחות המוצר כדי לוודא שהמוצר לא מכיל חומרים רעילים.

 

לגבי יצרנים מקומיים, בדרך כלל אפשר לבדוק מי מהחברות עומדות בדרישות באתר של משרד הבריאות. לגבי מוצרים מיובאים המצב פשוט הרבה יותר. לא ניתן לייבא תוסף תזונה לישראל אם היצרן לא עומד בדרישות איכות של GMP. זה לא מצוין על גבי האריזות אבל זו הדרישה המרכזית של מחלקת יבוא מזון של משרד הבריאות.

 

9. מה תאריך התפוגה?

חשוב לשים לב לתאריך התפוגה. יש מקרים בהם החנויות עורכות "מכירות חיסול" כלומר מורידות מחירים של מוצרים שתוקפם עומד לפוג בקרוב.

 

אם המבצע אטרקטיבי ואתם יודעים שזה תוסף שאתם צורכים בקביעות, אולי כדאי לכם לקנות, אבל בכל מקרה שימו לב ! בנוסף חשוב לדעת שתאריך התפוגה הוא רלוונטי לתוסף כשהוא באריזה סגורה.

 

מרגע פתיחת הקופסא, המוצר חשוף לחמצון ולעוד חומרים שמקצרים את חייו. ואז יש לשים לב להוראות אחסון ( יש תוספים שיש לשמור בקירור למשל). בכל מקרה לא כדאי לאחסן תוספים במטבח או בחדר האמבטיה. שניהם חדרים חמים ולחים, שתי תכונות שממש לא מועילות לשימור התוספים.

 

לדברי שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, חשוב לבדוק את תוקף התוספים בדיוק כמו שבודקים את תוקף התרופות. "את התרופות שפג תוקפן אסור לזרוק או להדיח בשירותים, שכן הן חודרות למים ומזהמות אותם. ניתן להביא את התרופות לבתי המרקחת של סופר-פארם ומשם הן יועברו להטמנה בהתאם להוראות משרד הבריאות".

 

10. כמה זה עולה לכם?

רוב האנשים עורכים השוואת מחיר בין אריזות או בין כמויות של כמוסות וזו כמובן השוואה לא נכונה, שתגרום לנו לקבל החלטת רכישה מוטעית.

 

החישוב הנכון הוא חישוב לכמות המרכיב הפעיל. כך למשל אם בכמוסה של מוצר אחד יש 300 מ"ג מגנזיום ויש 60 כמוסות בקופסא ובכמוסה של מוצר מתחרה יש 600 מ"ג ויש 30 כמוסות באריזה הרי ששתי האריזות שוות מבחינת התכולה ואפשר להשוות ביניהן את המחיר.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית M.Sc. ומסטר NLP לטיפול להרזיה ולאורח חיים בריא




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להתייעץ עם מומחה לפני הקנייה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים