שתף קטע נבחר

מיוחד לתשעה באב: שירי הדיכאון הגדולים

מעופר לוי ועד זוהר ארגוב, מזהבה בן ועד לינט: מדור "מביט מזרחה" מזמין אתכם להעביר את צום תשעה באב עם פסקול הולם, על טהרת שירי הדיכאון של המוזיקה המזרחית

יום תשעה באב הוא אחד הקשים ביותר בלוח השנה היהודי: חורבן בית המקדש הראשון והשני, חטא המרגלים וכיבוש העיר ביתר הם הבולטים באסונות שחלו ביום זה. הכאב והאובדן שהיום מסמל באים לידי ביטוי גם במוזיקה שמשמיעות תחנות הרדיו: שירים שקטים, שירי קינה ונשמה, שירים יהודיים והמון בלדות מרגשות, שגורמות לנו להקשיב ללב יותר מבכל יום אחר בשנה.

 

כתבות נוספות על מוזיקה מזרחית ב-ynet:

 

בז'אנר המזרחי, לקחו את זה צעד אחד קדימה: בלי רמזים, מסרים נסתרים ולחנים מלנכולים - פשוט בכי ודיכאון. או כפי שאבי ביטר מנסח את זה - לחתוך את הוורידים. לרגל היום והצום, "מביט מזרחה" שמתענה בבית מציג את שירי הדיכאון הגדולים בכל הזמנים. אזהרה: לא תמצאו כאן את השירים המשתכנזים או אלו שהפכו למיינסטרים, אלא את ההארדקור - ולכן "טיפת מזל" של זהבה בן לדוגמה לא ברשימה. ותודה גדולה לישי ויסמן, תמלילן ומנהל אומנותי בז'אנר המזרחי שעזר בגיבוש הרשימה.

 

מאור אדרי - "לב קבור" / אייל גולן - "מפה לשם"

 

השיר העדכני ביותר ברשימה שמוכר בשתי גירסאות: זו של אייל גולן שיצאה לפני כשנתיים ואף הוכתרה כאן במדור כאחד משירי השנה, וזו של מאור אדרי, שעם אותו הלחן אך עם מילים אחרות, הפך לאמן הצעיר המצליח ביותר השנה בז'אנר. שיר פרידה שמבצעים השניים ושבזכות לחן חד פעמי שובר את הלב בכל האזנה מחדש. ביוטיוב העלו גרסה שמשלבת בין שני הלהיטים. הכינו את הממחטות.

 

לינט - "אתה לא ראוי לאהבה"

 

הזמרת המזרחית עם הקול הכי עוצמתי בז'אנר המזרחי ואחד הפספוסים הגדולים ביותר של התרבות הישראלית. קול מטורף של דיווה גדולה מהחיים, שבעקבות ההתעלמות ממנה בארץ עברה לטורקיה והפכה לאחת הכוכבות הגדולות ביותר במדינה. ג'ולייטה, שרית חדד וזהבה בן הן רק חלק קטן מהזמרות המזרחיות שחידשו את השיר המרגש הזה, אבל כל הזכויות שמורות לאחת והיחידה - בתקווה שיום יבוא והיא תשוב לעשות כאן חיל.

 

חיים משה - "היא לא יודעת" 

 

אין חפלה מזרחית ללא השיר הזה. לא מלהיטיו הגדולים של משה, אבל מספיק מוכר כדי שחובבי הדיכאון יהפכו אותו לפריט חובה בכל אירוע. משה שהקליט מאות שירים לאורך השנים מצטיין גם פה בביצוע מופתי, עם שורות אלמותיות כמו "והשמש לא זורחת מעלי" ו"איני יכול עוד לענות, אני כלוא בין הקירות".

 

עופר לוי - "אין לי יום אין לי לילה" 

 

השיר שעשה את הזמר המשוגע של המוזיקה המזרחית בישראל. שיר דיכאון אסלי, שלמרות שחלפו כבר כעשרים שנה מאז צאתו עדיין נחשב לאחת מאבני היסוד של כל פרח השכונות בן יום, שעושה את צעדיו לעבר הדיכאון. טכניקת הקול האדירה של לוי, האופן שבו הוא מבטא את ה"אין לי" בפזמון, המילים שגורמות לרצות להיכנס מתחת למיטה - כי כמו שאומר השיר, "אין לי שמש אין לי כוכב" - הם בית ספר לדיכאון, שבזכותו לוי מתחזק את אחת הקריירות המפוארות בז'אנר.

 

יוסי עדן - "המכתב"

 

עדן, זמר הדיכאון המצליח ביותר בשנות התשעים, היה לאחת מתופעות התרבות הייחודיות שנראו כאן, ושבוודאי עוד תחקר על-ידי מומחים למוזיקה ולתרבות המזרחית: זמר שמוציא אלבום אחת לכמה חודשים, שמוכר כמו דמעות של מקוננת מקצועית, והמדינה הרוסה עליו - אבל התקשורת אינה מכירה בו. "המכתב" הוא אחד מלהיטיו הגדולים של מי שבראיון פה לפני יותר משלוש שנים סיפר על הקריירה החדשה שלו בתור יועץ השקעות בבורסה ברמת גן. היה טוב, היה יוסי.

 

משה כהן - "סם האהבה" ו"נדרי נדר"

 

כהן, המתחרה הגדול של עדן, שהצליח יותר בקרב הקהל הכבד של הז'אנר - כלומר, לא עינב בובליל-סטייל אלא יותר מעיין חודדה - היה לאחד הזמרים המצליחים ביותר בתחום הדיכאון עד לחזרתו בתשובה. מאז כידוע הוא גם חזר בשאלה, ומנסה בשנה האחרונה לפלס את דרכו חזרה אל הבמות. למרות שהוא כבר שיחרר כמה סינגלים מהאלבום החדש, הקהל דורש ממנו את שני הלהיטים האלו בלבד.

 

מושיק עפיה וקובי פרץ - "כואב לי חבר"

 

אחד הלהיטים הגדולים ביותר בז'אנר המזרחי בשנות התשעים, וזה שהפך את עפיה ופרץ לשני השמות הבולטים בתעשייה. להיט ענק של שני קולות ייחודיים, שבעקבות ההצלחה כמעט והפך אותם לצמד. אחרי שבהופעה האחרונה של פרץ בקיסריה הוא חידש את "אהבת נעורים" - שיר דיכאון מאותה התקופה - המדור קורא לשניים להתאחד מחדש עם דואט נוסף שיחזיר את הדיכאון לחיים של כולנו. שיתוף פעולה מחודש בין השניים ישיב אותם להיות מה שהיו עד לפני חמש שנים - הזמרים המצליחים ביותר בז'אנר, אחרי אייל גולן.

 

זהבה בן - "סלמאת"

 

משיריה הגדולים של בן, מתוך הסרט "טיפת מזל". בן, שחייה הם הטלנובלה הישראלית הגדולה מכולן, מפגינה כאן את כל האיכויות הגדולות שבה: קול חד פעמי שנוגע במיתרי הלב עד כדי דמעות. בשנה שחלפה חזרה בן לבצע את השיר בהופעות והקהל מגיב אליו כפי שמכבדים כל המנון שכזה: חושך באולם, בן עומדת לבדה על הבמה והקהל מאיר את האולם עם הטלפונים הניידים בלבד. בחושך, כשרק קולה של בן נשמע, הדמעות כבר זולגות מעצמן.

 

זוהר ארגוב - "עד מתי אלוהיי"

 

רגע לפני הסוף, נעשה כבוד לזהר ארגוב, המלך הבלתי מעורער של הז'אנר המזרחי בכל הזמנים. האיש עם הגורל אכזר והסוף הטרגי, שצלה ממשיכה לרחף מעל התעשייה כולה. "אח, עד מתי, אלוהי, אהיה לבדי", שר ארגוב - ולמרות שעברו עשר25 שנה מאז מותו, שיריו רלוונטיים עד היום וחלקם עוד יככבו ברשימות דומות גם בעוד 20 ו-30 שנה.

 

שרית חדד ושריף - "שלום חבר"

 

התשובה המזרחית ללהיט של אביב גפן. מלהיטיה הגדולים של חדד בתחילת דרכה המוזיקלית, כששריף היה עדיין ילד הפלא הדרוזי. שיר קינה על אובדן ופרידה שהמדור מוצא בו נחמה, לפחות אחת לחודש. איתו נסגור את הרשימה וניפרד לשלום.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זוהר ארגוב
צילום: מיכאל קרמר
שרית חדד
צילום: חגי דקל
עופר לוי
צילום: עידו ארז
לינט
צילום: Lara Sayılgan
לאתר ההטבות
מומלצים