שתף קטע נבחר

צילום: AP

פאנטה בדרך: "ישראל עוד לא החליטה על איראן"

כשמערכת הבחירות בארה"ב מתחממת, שר ההגנה בא לשכנע את נתניהו וברק לא לתקוף באיראן ומזכיר: "הסנקציות מגיעות לרמה שטרם נראתה". מכון מחקר בריטי: האיראנים לא עוצרים את תוכנית הגרעין, אבל פיתוח הטיל הבליסטי "סג'יל 2" הוקפא

המתח סביב האפשרות שישראל תתקוף את מתקני הגרעין באיראן ממשיך להעסיק את ארצות הברית ברקע מערכת הבחירות המתחממת. מעט אחרי שהמועמד הרפובליקני לנשיאות מיט רומני עוזב היום (ב'), עושה דרכו לירושלים שר ההגנה בממשל הדמוקרטי לאון פאנטה. ערב הביקור הוא אמר את מה שצפויים לשמוע ממנו בנימין נתניהו ואהוד ברק: הסנקציות עובדות, ובגדול. במקביל, פרסום בריטי מעיד על הצלחה חלקית לפחות.

 

איראן על סף פצצה - הפרשנויות של רון בן ישי :

 

פאנטה, שהגיע אתמול לתוניסיה והיום יבקר במצרים, דיבר עם כתבים במטוסו על התיאום בנושא איום הגרעין האיראני והבהיר כי ישראל "לא קיבלה שום החלטה לגבי איראן והיא ממשיכה לתמוך במאמץ הבינלאומי ללחוץ על טהרן לסגת מהמאמץ לפתח יכולת גרעינית".

 

פאנטה עם נתניהו בירושלים, באוקטובר האחרון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
פאנטה עם נתניהו בירושלים, באוקטובר האחרון(צילום: גיל יוחנן)

 

שר ההגנה אמר את מה שהוא צפוי לומר לבכירים הישראלים ביתר פירוט: הסנקציות הקשות ייתנו את אותותיהן באיראן בקרוב. "הסנקציות הכלכליות הקשות יחריפו בהדרגה בשבועות הקרובים, ויגיעו לרמה חדשה לגמרי של השפעה. זה מעביר מסר שהם לא יכולים להמשיך לעשות את מה שהם עושים".

 

עוד דיווחים על המתח בין איראן לארה"ב:

 

בשבועיים האחרונים קדמו לפאנטה בביקורים בישראל כמה בכירי ממשל אחרים, בהם יועץ הנשיא לביטחון לאומי טום דונילון ומזכירת המדינה הילרי קלינטון. שר ההגנה האמריקני אמר לכתבים בביטחון רב ש"השגנו עם ישראל רמת שיתוף פעולה ביטחוני חסרת תקדים בהיסטוריה שלנו, והמטרה שלי היא לחזק את היחסים אפילו יותר". בעוד ארה"ב מכבדת לדבריו את הריבונות של ישראל, ואת זכותה לקבל החלטות עצמאיות הקשורות לביטחונה, "פיתחנו שותפות מאוד הדוקה בכל הקשור לאיומים באזור, לרבות אופן ההתמודדות עם איראן", הדגיש.

 

פאנטה ממריא, אתמול. מכבדים את ריבונות ישראל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פאנטה ממריא, אתמול. מכבדים את ריבונות ישראל(צילום: רויטרס)

 

בביקורו ייפגש פאנטה בפעם התשיעית בשנה האחרונה עם שר הביטחון ברק, ותהיה זו הפגישה השלישית שלו עם ראש הממשלה נתניהו. זהו חלק ממאמץ מתמשך של ארצות הברית לשכנע את ישראל שלא להפתיע ולפעול עצמאית מול איראן.

 

בביקורו היום במצרים אמור שר ההגנה האמריקני להיפגש עם ראש המועצה הצבאית העליונה, הגנרל מוחמד חוסיין טנטאווי, ועם הנשיא איש האחים המוסלמים מוחמד מורסי.

 

עלו על טיל

בעוד נתניהו מדגיש שהסנקציות אינן עובדות, לפי מכון המחקר IISS שבלונדון, "הסנקציות אילצו את איראן להפסיק לפתח טיל בליסטי ארוך טווח". מכון המחקר קובע שהעבודות בתוכנית לייצור טיל "סג'יל 2" - שטווח ראש החץ שלו הוא 1,300-1,500 ק"מ - הופסקו.

 

"אף שגורם חיצוני לא יכול לזהות את הסיבות המדויקות להפסקת התוכנית, הגיוני להניח שהסנקציות על הסחר חיבלו בגישה של איראן לרכיבים מרכזיים ופגעו במאמצי הפיתוח", נכתב במסקנות שפרסם "המכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים". לפי המכון, אם המסקנה שאליה הגיעו אנשיו נכונה, הרי שמדיניות הסנקציות תמנע מאיראן להשיג רכיבים של טכנולוגיית טילים, והיא לא תוכל לאיים על מערב אירופה לפני סוף העשור הנוכחי.

  

ניסוי בטיל "סג'יל 2". התוכנית הופסקה? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ניסוי בטיל "סג'יל 2". התוכנית הופסקה?(צילום: AFP)

 

מכון IISS מדגיש כי בשלב זה מדיניות הסנקציות על איראן לא מנעה ממנה להגדיל את מספר הצנטריפוגות להעשרת אורניום ולהוסיף למאגר החומרים הבקיעים שברשותה, שיכולים לשמש לפצצה גרעינית. אבל האיום על מערב אירופה, ומעבר לה, על ארצות הברית, נבלם בשל אי יכולתה של איראן לייצר מנועים רבי עוצמה המונעים בדלק מוצק. לפי הערכת המכון "הדבר לא ישתנה בעשור הקרוב".

 

איראן לא ערכה מספיק ניסויים בשיגור "סג'יל 2" - 20 או יותר - כדי להוכיח את אמינות טיל ולהכניסו כנשק אסטרטגי למערך של הצבא האיראני. המכון מעריך כי פגמים מרכזיים בעיצוב הטיל החדש יכלו לגרום להפסקת הייצור.

 

מכון המחקר מציין עוד כי הפיצוצים שאירעו ב מתקן הטילים 40 ק"מ דרומית מערבית לטהרן לפני כתשעה חודשים עשויים להצביע על האפשרות שמרכיבים מרכזיים בתוכנית נפגעו.

 

תמונה שצולמה במצלמת חובבים בטהרן זמן קצר לאחר הפיצוץ (צילום: AP) (צילום: AP)
תמונה שצולמה במצלמת חובבים בטהרן זמן קצר לאחר הפיצוץ(צילום: AP)

 

מייג'ור ג'נרל (מקביל לאלוף) חסאן מוקדאם, שכונה "הסנדק של תוכנית הטילים האיראנית", נהרג בפיצוצים יחד עם עשרות מעמיתיו. הפיצוצים אירעו תשעה חודשים לאחר הניסוי האחרון בטיל "סג'יל 2".

 

עם זאת, במכון IISS סבורים כי הסיבה העיקרית לאי יכולתה של איראן לקדם את

תוכנית הטילים ארוכי הטווח היא היעדר קו אמין של אספקת רכיבים באיכות גבוהה, הנדרשים לייצור מנועים המונעים בדלק מוצק.

 

היכולת לייצר איום גרעיני, שבה מעוניינת איראן, נשענת על היכולת להרכיב ראשי קרב על טילים ולשגרם. נכון לימים אלה ידוע כי לאיראן יש טילים בליסטיים המגיעים לטווחים של 2,000 ק"מ המסוגלים להגיע למזרח אירופה. הפנטגון קבע בדו"ח האחרון על איראן שב-2015 יהיו ברשותה טילים בליסטיים לטווח ארוך - כאלו שיהוו איום ישיר על ארה"ב.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פאנטה עם ברק. פגישה תשיעית בשנה
צילום: AP
טיל "סג'יל 2". תוכניות הפיתוח הוקפאו
צילום: AFP
חיילים איראנים צופים בניסוי בטיל "שיהאב"
צילום: AP
מומלצים