שתף קטע נבחר

יותר כסף בכיס למעמד הביניים? "נתניהו מנותק"

נתניהו אמר כי למרות אישור הקיצוצים, החלשים ובני מעמד הביניים יישארו עם יותר כסף בכיס, והסביר זאת ברפורמות האחרונות ובדו"ח טרכטנברג. אבל משפחות צעירות פסימיות: "על איזה חיסכון הוא מדבר? אנחנו בכלל לא מעניינים אותו"

ראש הממשלה בנימין נתניהו הבטיח שמעמד הביניים יישאר עם יותר כסף בכיס למרות אישור תוכנית הקיצוצים והגזירות הכלכליות אמש (יום א') בממשלה, אבל הטענה הזאת לא מנחמת משפחות צעירות החוששות מעליית המחירים והמסים שבפתח. "אין לנו איפה לצמצם הוצאות, אין לנו הוצאות מיותרות", אמרו א' ו-ג', בני זוג מאשדוד המגדלים שני ילדים ומצפים לילד נוסף.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

תוכנית הקיצוצים אושרה ברוב של 20 שרים מול תשעה. נתניהו אמר בעקבות זאת כי מדובר בצעד אחראי שישמור על כלכלת ישראל ועל מקומות העבודה של האזרחים: "גם אחרי אישור חבילת הצעדים הזאת, השכבות החלשות ומעמד הביניים נשארים עם יותר כסף בכיס". שר הרווחה משה כחלון הצביע נגד הקיצוצים, והסביר: "לא יכולתי להצביע בעד הקיצוץ הזה. הלב פשוט לא נתן לי להצביע בעד כשאני יודע שיש אנשים שמרוויחים 2,100 שקל, ומורידים להם 70 שקלים - שהם כסף לירקות ולעוף".

 

א', תושב אשדוד בן 37 העובד במכירות בהיי-טק בטוח שהעלייה במס הכנסה תסב לו נזק. "זה יפגע בי כמו בכולם. זה חונק אותנו לאט-לאט, ואנחו מרגישים את זה - בשכר ובכל הוצאה שאנחנו עושים ברמה החודשית. כל מעמד הביניים מרגיש את זה. עצם העובדה שנוצר חוב שצריך לכסות במסים ממעמד הביניים כואבת. אנחנו משלמים מס ברמה החודשית כמו שעון, והכי קל להטיל עלינו את המסים האלה".

 

ישיבת הממשלה שבה אושרו הקיצוצים (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ישיבת הממשלה שבה אושרו הקיצוצים(צילום: gettyimages)

 

א' ואשתו ג', העובדת כאחות בטיפת חלב, מרוויחים יחד בין 15 ל-20 אלף שקל בחודש. הם הורים לשני ילדים בני 10 ו-6 ומצפים לילד נוסף. "יש לנו משכנתה כמו כולם", אומר א', "חוק חינוך חינם הוא עד גיל שלוש, אז כנראה נהנה ממנו בעתיד הקרוב. אין לנו איפה לצמצם הוצאות, אין לנו הוצאות מיותרות. אנחנו חיים כמו כולם, עם מינוס בבנק שתופח וימשיך לתפוח. חוק חינוך חינם לא עוזר לי כרגע".

 

הוא מספר על הכבדת המסים מצד הממשלה בשנתיים וחצי האחרונות. "אנשים לא שמים לב לזה, אבל כל המסים האלה בשנים האחרונות מכבידים על השכר. מעמד הביניים הופך להיות עני. לא נראה לי שזה ישתנה עם הממשלה הנוכחית.

צריך לבדוק איך הגענו למצב הזה, ולאן הלך הכסף שבגלל חסרונו מטילים עכשיו מסים. אלה שמשתכרים 60 או 80 אלף שקל בחודש הם אלה שצריכים לשלם".

 

"אני לא מבינה על איזה חיסכון ראש הממשלה מדבר", אמרה נועה ביכלר (34), נשואה ואם לתינוק בן שנה. "הוא מנותק ולא מכיר את החיים שלי. המציאות שלנו בשנה האחרונה לא מזכירה את זו שהוא מתאר. אם הוא היה מתעניין בחיים שלנו הוא היה מגלה שההוצאות הם שיטפון בלתי פוסק. לא באמת אכפת לו מאנשים כמוני".

 

ביכלר, שפית, משתכרת כ-6,200 שקלים בחודש. בעלה חנוך (38) עובד כטכנאי בחברת תשתיות ומקבל משכורת דומה. "אנחנו ההגדרה המילונית של זוג צעיר ממוצע", אמרה ביכלר, "שנינו שירתנו בצבא ובעלי ששירת בגולני גם נפצע שם, ובכל זאת החיים הם מלחמת קיום יום-יומית. בתוך כל הלחץ הזה אנחנו מעשנים יותר ועכשיו גם משלמים יותר".

 

"לפני שאנחנו פותחים את החודש, 2,100 שקלים הולכים למעון של הילד, בנוסף על הוצאות דיור, טיטולים ומזון לילד - ההוצאות גבוהות יותר מההכנסות והמינוס בבנק מוכיח את זה. אין כסף למטפלת, אז אני ובעלי מתחלפים בטיפול בילד אחר הצהריים ולא רואים זה את זה ימים כשאנחנו עובדים בערבים".

 

חן דובי, העובד בתעשייה הביטחונית בדרום, מעריך שהמינוס שלו יגדל, אבל נשמע יחסית אופטימי: "אני חי עם זה". אשתו אדית בת ה-35, מעודדת פחות: "זה ישפיע בסופר, בקניית חיתולים, הדלק יעלה. אנחנו מחזיקים רק אוטו אחד כי אנחנו לא מסוגלים להחזיק שני כלי רכב".

 

אדית, רופאה במחלקת האונקולוגיה בבית החולים סורוקה בבאר-שבע, ובעלה הם הורים לשלושה ילדים בני 5 וחצי, שנתיים וחצי וחצי שנה. הם משתכרים יפה מאוד, אך עדיין נלחמים במינוס. בעוד כמה חודשים הם ישלמו על גני ילדים כ-7,000 שקל בחודש, וכשמצרפים לכך את עלויות הדלק, המע"מ ומס ההכנסה, משפחת דובי תוציא עוד אלפי שקלים בשנה. ועוד לא הזכרנו את המשכנתה, התשלומים על מזון ועוד. "ההוצאה על הילדים תהיה משמעותית מאוד", אומרת אדית.

 

"לא גזירות שיגרמו לי להשתולל"

מיכה והילה ליאון, זוג צעיר הממתין לילד ראשון, מתגוררים בשכירות בקיבוץ כפר מכבי הסמוך לקריית-אתא. מיכה הוא מורה לחינוך מיוחד והילה מטפלת בשיאצו. הכנסתם המשותפת היא כ-12 אלף שקל בחודש. בני הזוג מחזיקים רכב פרטי וקטנוע, ומיכה מעיד על עצמו כעל מי שמעשן קופסת סיגריות אחת בשבוע ושותה בירה אחת לחודש.

 

"אולי זה לא פופולרי ולא קונפורמיסטי, אבל אני לא חושב שאלה גזירות מהסוג שיגרום לי להשתולל", אמר אמש מיכה. "אני לא בטוח שנרגיש את עליית המחירים מיד, וגם אם כן - מדובר בכמה מאות שקלים בשנה, ולא במשהו קריטי מבחינתנו".

 

שר הרווחה כחלון. הצביע נגד (צילום: אבי חיון) (צילום: אבי חיון)
שר הרווחה כחלון. הצביע נגד(צילום: אבי חיון)

 

הוא אמר כי גם העלייה במחירי הסיגריות והבירה עברה מבחינתו בשלום, שכן הצורך שלו במוצרים האלה קטן. "אני לא חושב שזו התוכנית הכלכלית הכי מוצלחת בעולם, אני גם לא מהמעריצים של ביבי ושטייניץ, וזה מעצבן שהממשלה מעלה מסים וגוזרת גזירות, זה תמיד מעצבן שמעלים מחירים ולוקחים ממך יותר, אבל במקרה הזה לא מדובר בסכומים משמעותיים".

 

גם עם העובדה שמחירי הדלק עולים יש למיכה ליאון דרך להתמודד. "גם ככה המחירים גבוהים מאוד, אז אני משתמש

בראש ובראשונה בקטנוע, שלא צורך כל-כך הרבה דלק. כאשר צריך לתדלק את הרכב המשפחתי, אני מחפש את התחנה הזולה ביותר שיש באזור. היום תדלקתי ב-6.94 שקלים לליטר", סיפר.

 

במשרד ראש הממשלה טענו הלילה כי אמירתו של נתניהו כי השכבות החלשות ושכבות הביניים יישארו עם יותר כסף בכיס, נשענת על רפורמות שביצעה הממשלה, ובהן יישום המלצות שונות שהופיעו בדו"ח טרכטנברג, שגובש על רקע המחאה החברתית אשתקד. במשרד ראש הממשלה הזכירו הטבה להורים עובדים לילדים בני 5-3 שבמסגרתה אב עובד לילד עד גיל שלוש מקבל 430 ש"ח תוספת לשכר נטו בכל חודש, ואם עובדת לילד עד גיל 5 מקבלת 215 ש"ח תוספת לשכר נטו בכל חודש כנקודות זיכוי במס. לפי משרד ראש הממשלה 380 אלף הורים נהנים מההטבה הזו.

 

אנשי רווחה: הרפורמות עזרו, אבל לא לכולם

במשרד ראש הממשלה הזכירו גם את הרפורמה בסלולר, שלטענתם חוסכת מאות שקלים - כביכול 500 שקל למשפחה ממוצעת - בחודש. לדברי לשכת נתניהו, גם הרחבת הממיר הדיגיטלי לפני שנתיים חוסכת 300 שקל בחודש ל-400 אלף משפחות, וטיפולי השיניים לילדים עד גיל 12 בחינם חוסכים אף הם.

 

אוריאל לדרברג, מנכ"ל עמותת פעמונים המסייעת למשפחות שנקלעו למצוקה כלכלית, טען: "התמונה מורכבת יותר מזו שצייר ראש הממשלה. הרפורמה בסלולרי אכן חסכה לחלק ממשקי הבית מאות שקלים. הרפורמה בחינוך לגיל הרך וטיפולי שניים תרמו גם הם, ואנחנו רואים את זה אצל חלק מהמשפחות. הצרה היא שהרפורמות הללו מסייעות רק לחלק מהמשפחות. יש כאלה שנהנים יותר, ויש כאלה שנהנים פחות או לא נהנים כלל".

 

לדבריו, "יש משפחות רבות במעמד הביניים ובשכבות המוחלשות שנלחמות על כל שקל, והרפורמות הללו לא רלוונטיות

לגביהן כלל. כך למשל משפחה עם ילדים בוגרים שבה ההורים מקבלים כיסוי על הסלולרי ממקום העבודה".

 

לדרברג, שהארגון שאותו הוא מנהל טיפל בשנה האחרונה בכ-4,000 משפחות, הדגיש עוד: "לעומת זאת הגזירות שאושרו היום פוגעות ללא הבחנה. כולם משלמים מע"מ ומס הכנסה, אבל עבור העניים שמתקשים לשרוד ובני מעמד הביניים המידרדר כל שקל חשוב. לפי הלמ"ס משפחה ממוצעת בישראל מוציאה כ-13.5 אלף שקל ומכניסה כ-11.5 אלף שקל בחודש. אנחנו לא רואים שהרפורמות החיוביות לאור הגזירות ישנו את הפער הבלתי נתפס הזה".

 

בהכנת הידיעה השתתפו אילנה קוריאל ואחיה ראב"ד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה נתניהו. טוען שהרפורמות יפצו
צילום: AP
מיכה והילה ליאון. "לא משהו קריטי"
צילום: מיכה והילה ליאון
נועה ביכלר והילד. "אין כסף למטפלת"
מומלצים