שתף קטע נבחר

4 נידונו למוות במעילה הגדולה בתולדות איראן

עוד שני בני אדם נידונו למאסר עולם ו-33 אחרים נידונו לעונשי מאסר ממושכים בפרשה שהביכה את משטר האייתוללות משום שחשפה את השחיתות הרווחת בדרגים הגבוהים שם. בפרשה אבדו כ-6.2 מיליארד דולר כשמיליארדר המקורב לאחמדינג'אד זייף מסמכים לקבלת אשראי כדי לרכוש חברות מהמדינה

בית הדין המהפכני בטהרן גזר עונש מוות על ארבעה בני אדם, ודן שניים נוספים למאסר עולם, בגין מעורבותם בפרשת ההונאה הבנקאית הגדולה בתולדות איראן. כך פורסם אתמול (ב') בתקשורת האיראנית. הפרשה, שבה אבד סכום של כ-6.2 מיליארד דולר בעקבות שימוש במסמכים מזויפים לקבל אשראי באחד מהמוסדות הפיננסיים הגדולים באיראן, בנק Sederat, עוררה שאלות מביכות עבור משטר האייתוללות, לגבי השחיתות הרווחת בדרגים הגבוהים במדינה.

 

עוד חדשות מהעולם:

מחלקת המדינה: עלייה באנטישמיות בעולם

סקס באולימפיאדה: להתנזר או לא להתנזר?

 

התביעה במשפט שנפתח בחודש פברואר התייחסה רק בשם בדוי לאיש העסקים שהואשם בפרשה, ככל הנראה איל ההון אמיר מנסור אריה שהיה בן בריתו של הנשיא אחמדינג'אד, ומסרה רק פרטים כלליים לגבי אימפריית העסקים שלו. האישומים המרכזיים בפרשה היו זיוף המסמכים לקבלת האשראי, שלפי התביעה שימש לרכישת כמה חברות ענק בבעלות המדינה.

 

סוכנות הידיעות הרשמית "אירנא" לא הזכירה את שמות הנאשמים שנידונו למוות ולמאסרי עולם, וגם לא מסרה מתי ניתן גזר הדין. פרקליט המדינה האיראני רולאם חוסיין מוחסני אג'הי אמר לסוכנות כי בפרשה כולה הורשעו 39 בני אדם, כולל אלו שנידונו למוות ולמאסר עולם, וכי יתר המורשעים נידונו לתקופות מאסר ממושכות, עד ל-25 שנה בכלא. לדבריו, במורשעים היו אף סגני שרים בממשלה, אבל הוא לא ציין את שמותיהם או תפקידיהם. לכל המורשעים יש אפשרות לערער על גזר דינם תוך 20 יום.

 

סעיף האישום: אויב האלוהים שדינו מיתה

בפברואר, עם פתיחת המשפט, ציינה התקשורת האיראנית כי הנאשם המרכזי בפרשה, מנסור אריה, הואשם בעבירה המוגדרת כ"מושחת על פני האדמה", מונח במשפט האיראני שפירושו שמי שמורשע בה מוכרז כאויב האלוהים ודינו מוות. המיליארדר טען לחפותו בעבירה זו, אבל לפי התקשורת האיראנית הוא הכיר בכך שעבר על החוק.

 

על פי הדיווחים בתקשורת, ההונאה החלה בשנת 2007, אך הגיעה לשיאה

בחודשים האחרונים לפני שהתפוצצה. מנכ"ל בנק Sederat, מוחמד ג'ארומי, גילה כי הבנק חשף את ההונאה בתחילת חודש אוגוסט בשנה שעברה והודיע לרשויות.

 

בשנה וחצי האחרונות דיווחה התקשורת האיראנית על כמה מקרים של הונאה במערכת הבנקאית במדינה ובסוכנויות הממשלתיות. בשנת 2008 נרשמה במדינה ההונאה הגדולה ביותר עד כה, עם מעצרם של אנשי עסקים איראניים ויועץ לשעבר של הוועדה הכלכלית של הפרלמנט. המעורבים בפרשה נשלחו לתקופות מאסר ממושכות וכמו כן נגזר עליהם לשלם קנס של 145.8 מיליון דולר, בעוון שחיתות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנאשם המרכזי ככל הנראה היה מקורב לאחמדינג'אד
צילום: AP
מומלצים