שתף קטע נבחר

פה קבור הכסף: מי צריך רבני ערים ודיוטי פרי?

הממשלה אישרה שורת העלאות מסים וקיצוצים כואבים כדי להקטין את החור בתקציב. אפשר לעשות את זה אחרת. הנה 15 פתרונות יצירתיים וכואבים פחות לשיפור מצב הקופה הציבורית

הממשלה החליטה אתמול (ב') לחתוך את הזנב של הכלב בשיטת הסלאמי. רק בשבוע שעבר הביאה הממשלה לכנסת הצעת חוק לפיה הגירעון הממשלתי בשנה הבאה לא יעלה על ‭3%‬ מההכנסה הלאומית (תמ"ג‭.(‬ אלא שההחלטות מאתמול בענייני המסים והקיצוצים לא יביאו את הגירעון ליעד. לכן יצטרכו עוד מהלכים עד סוף השנה הנוכחית כדי שהממשלה תוכל לעמוד ביעד שהיא הציבה לעצמה.

 

מדינה בקיצוצים - עוד כתבות ב-ynet:

 

הממשלה הלכה בדרך הקלה. היא בחרה במסים קיימים והעלתה את שיעורם. היא קיצצה בתקציבי המשרדים (לא בכולם) בשיעור אחיד. בכך קבעה הממשלה שאין לה סדר עדיפות למעט שימור הקיים. זה הדבר הכי נוח לשימור הקואליציה - אבל לא לפיתוח הכלכלה.

 

אפשר לעשות את זה אחרת. הנה מתכון חלופי, שיכול לתקן את קופת המדינה בכמה עשרות מיליארדי שקלים בשנה:

 

1. להעביר מהביטחון לחינוך 

הממשלה אישרה בזמנו את ההמלצות של ועדת טרכטנברג. אבל היא לא ביצעה אותן במלואן. העיקר: תוספת תקציב החינוך עבור יום לימודים ארוך ועבור חינוך לילדים מגיל ‭4-3‬ הייתה צריכה לבוא מתקציב הביטחון. לא רק שהקיצוץ בתקציב הביטחון לא התבצע (וגם אתמול לא קיצצו בו) אלא הוסיפו לו. אם נחבר את מה שלא עשו עם המיותר שכן עשו - נגיע לכ‭5-‬ מיליארד שקל.

 

2. לגבות שכר לימוד בישיבות 

כיום יש העדפה כלכלית לחרדים על פני חילונים. לא, לא מדובר על גיוס לצבא. הגיוס הוא סיפור נפרד. מדובר על כך שתלמידים חרדים לא משלמים עבור השכלתם הגבוהה. לא בישיבות ולא בכוללים.

 

להשוואת החרדים לחילונים יש שתי משמעויות. האחת, הם ישלמו שכר לימוד עבור רכישת השכלה. השנייה, ביטול תשלום קצבאות לתלמידים. תלמידים במוסדות השכלה חרדית יוכלו לקבל מלגות והלוואות בדומה לסטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה.

 

3. מי צריך רבני ערים 

בנוסף לרבנות הראשית יש היום רבנויות בכל הערים והיישובים וכן יש רבני שכונות. לא צריך את זה. יהיו כאלה שיחשבו שבכלל לא צריך

 

את הרבנות הראשית ואת כל מוסדות הדת. אבל בשלב זה אפשר להסתפק בביטול תפקידם של כל רבני השכונות והערים. מי שיש לו בעיות עם הדת שיפנה לרבנות הראשית.

 

4. לבטל את הדיוטי פרי 

היום כל מי שנוסע לחוץ לארץ יכול לקנות מוצרים פטורים ממס (בעיקר מס ערך מוסף) בדיוטי פרי. אין סיבה לתת את ההטבה הזאת. מה גם שמשתמשים בה רק אלה שנוסעים לחוץ לארץ. אם רוצים לחלק הטבות מס, למשל לתת פטור ממס ערך מוסף על רכישת בושם, למה צריך בשביל זה לנסוע לחוץ לארץ? מדוע מי שנשאר בארץ לא מגיעה לו ההטבה הזאת? לכן צריך לבטל את הדיוטי פרי לחלוטין.

 

 (צילום: גלעד קוולרציק) (צילום: גלעד קוולרציק)
(צילום: גלעד קוולרציק)

 

5. להטיל מע"מ על מניות 

מי שקונה דירה חדשה מקבלן משלם מס ערך מוסף על הדירה. מי שקונה דירה יד שנייה לא משלם מע"מ. כך בדירות וכך במכוניות. אז למה מי שמוכר מניה חדשה לא גובה מע"מ ממי שקונה אותה, מדוע במניות יש יחס מועדף במס ערך מוסף. מהבוקר כל המוצרים מתייקרים בגלל העלאת המע"מ. מי פטור מהעונש הזה? מי שקונים מניות חדשות. לא מגיע להם.

 

6. מע"מ גם על תיירות 

מי שהחליט לנפוש החודש באילת או בגליל והזמין חדר במלון וכרטיס טיסה - שילם מס ערך מוסף גם על כרטיס הטיסה וגם על החדר במלון. אבל מי שהחליט לנפוש החודש בקפריסין לא שילם מע"מ על כרטיס הטיסה ולא שילם מע"מ על המלון שהזמין בקפריסין.  

 

איזה טיפה של היגיון, שלא לדבר על צדק, יש בעידוד הנופש בחוץ לארץ בהטלת מס על מי שנופש בישראל? כמו שיש מע"מ על טיסה לאילת, כך צריך להיות מע"מ על טיסה ללונדון. באופן דומה אין סיבה שתיירים שמגיעים לישראל לא ישלמו מע"מ על בית המלון שבו הם שוהים.

 

7. יותר מס על רווחי בורסה

כיום מי שמשקיע כסף בפיקדון בנקאי או במניה ומרוויח, משלם מס והוא לכל היותר ‭.25%‬ זה לא משנה אם הרווחת 100 שקל או עשרה מיליון שקל. המס הוא אותו מס. מיליונרים משלמים לכל היותר ‭25%‬ מס על רווחי בורסה וריבית בעוד ששיעורי המס על עבודה יכולים להגיע לכדי ‭50%‬ ועם דמי ביטוח לאומי - ליותר מזה.

 

 

מדוע על הכנסה מעבודה משלמים פי שניים ויותר מס מאשר על הכנסה מריבית? רק בגלל שמנסים לתת צ'ופר לבעלי הכנסות גבוהות. לא מגיע להם, וראוי להשוות את המס השולי על רווחים מהון למס השולי על רווחים מעבודה. ובאותו הקשר אין סיבה לתת פטור מדמי ביטוח לאומי על ההכנסות מרווחי הון.

 

8. בלי הטבות לעולים 

עולים חדשים נהנים ממענקים ומהטבות מס. המשימה הציונית הזאת יאה אולי להסתדרות הציונית. אז שההסתדרות הציונית תיתן את ההטבה הזאת ולא הממשלה. וזה נכון גם לגבי ישראלים חוזרים. לא מגיע לישראלי שחוזר הטבה שאין לישראלי שנשאר.

 

9. ביטוח לאומי מכולם 

סטודנט ישראלי שאינו עובד חייב לשלם דמי ביטוח לאומי ומס בריאות. יש בכך היגיון כי גם סטודנט מקבל מהמדינה שירות רפואי. אבל סטודנט שאינו עובד לא שונה מכל אדם אחר שאינו עובד. למשל הוא לא שונה ממי שיושב בביתו ומחליט שלא לעבוד. כמו שסטודנט משלם ביטוח לאומי ומס בריאות, כך כל אדם אחר צריך לשלם את המינימום הזה.

 

10. לא לממן ספורטאים 

אנחנו בימי האולימפיאדה והדברים נכתבים לאו דווקא בגלל ההישגים המרשימים של הספורטאים הישראלים במשחקים בלונדון. אבל ספורט מקצועני אינו שונה מבנקאות מקצוענית ומשרברבות מקצוענית. המדינה צריכה להפסיק לטפח את הספורט המקצועני במידה שעולה על שיעור הטיפוח של פקידות מקצוענית. ובקיצור, צריך להפסיק את כל התקציבים הציבוריים לספורט המקצועני - בין אם זה מידי הממשלה ובין אם זה מידי הטוטו.

 

 (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
(צילום: אורן אהרוני)

 

במקביל, חובה להפסיק את השערורייה שלפיה ספורטאים זרים שמגיעים לעבוד בישראל (בעיקר בכדורגל ובכדורסל) משלמים פחות מס מספורטאים ישראלים. זה בכלל לא תקין שנותנים לספורטאים זרים לעבוד בארץ. אבל אם מתעקשים על זה - לפחות שיגבו מהם מסים כמו מספורטאים ישראלים.

 

11. לגבות מס על עזבונות 

בספרות הכלכלית יש לרוב אי הסכמות שמקורן באידיאולוגיות שונות של הכותבים. יש עניין אחד שהוכח לאורך זמן והוא: לרוב העניים יש הורים עניים. הכלי המרכזי שבאמצעותו ההורים העניים "מצליחים" לגדל ילדים עניים הוא זה העובדה שאין להם הון. המשמעות היא שלא רק עניים מגדלים עניים אלא שעשירים מגדלים עשירים. זה נובע מכך שבארץ אין מס עיזבון. לא פעם העניין הזה עלה וכל פעם הוא נפל. כולם יודעים גם למה. הלובי של בעלי ההון מבקש להעביר את נכסיו לדור הבא בלי מסים. אז אפשר לפעמים ללמוד מהאמריקאים ולהטיל מס על עזבונות כמו שיש במתוקנות שבמדינות העולם.

 

12. לקחת מס על תרומות

העשירים אוהבים לתרום. גם בגלל שיש להם והרבה, אבל בעיקר לפאר ולרומם את שמם. וזה בסדר גמור. מה שלא בסדר הוא שתרומות מקבלות הטבת מס. רוצה עידן עופר לתרום לפרויקט חברתי שמוצא חן בעיניו? בבקשה. אפילו בכיף. אבל בשביל זה הוא לא צריך גם כסף ממשלתי. צריך לבטל את הטבת המס לתרומות.

 

13. להשוות נשים לגברים

הנשים דורשות שוויון - ובצדק. אבל יש נשים שדורשות העדפות, וזה לא בצדק. הגיע הזמן שמערכת הזכויות והמסים של נשים תושווה למערכת ההטבות והמסים של גברים.

 

14. בלי פטורים מארנונה

היום הרשויות המקומיות נמצאות במחסור כספי גדול. חלק מזה נובע מכך שיש הרבה פטורים בתשלומי הארנונה. צריך לבטל את כולם: את הפטור למוסדות חינוך מארנונה, את הפטור לנכים וקשישים מארנונה. את הכל. אם הממשלה חושבת שקשיש צריך לשלם פחות ארנונה, אז שתגדיל לו את קצבת הזקנה ולא תשחק בתקציבים של הרשויות המקומיות.

 

15. מס על ממתקים

ואחרון חביב. הגיע הזמן, ועכשיו זה נהיה יותר ויותר מקובל, להטיל מסים על מזיקים. העלו את המס על סיגריות ועל בירה, וזה בסדר. אבל צריך מסים על מזיקים אחרים כמו דלק למטוסי סילון, פחם וגז טבעי, כולסטרול, סוכר וממתקים.

 

הכתבה התפרסמה היום במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו בדיון על הקיצוצים
צילום: AP
מומלצים