שתף קטע נבחר

יוצאים לרחוב, היום ובמוצ"ש: "נתניהו נלחם בנו"

"אנשים מרגישים מרומים, שיש כסף אבל הוא מושקע בסקטורים ספציפיים", הסבירה אחת ממארגני מחאת ההורים הערב. בסוף השבוע צפויים להתאחד ארגוני המחאה ו"הפראיירים" כדי "לעצור את הגזירות, כמו שהצלחנו לעצור את חוק טל"

"אנחנו חווים זלזול קשה מצד נבחרי הציבור, נותנים לנו פירור אבל לוקחים את השאר בדרך אחרת". כך מתארת ענת רוזיליו את מה שהוביל אותה ליזום הערב (יום ה') הפגנת הורים ברחבת הבימה בתל אביב, תחת הסיסמה "נתניהו יצא למלחמה נגד ההורים בישראל". הצעד מקדים במעט את ההפגנה הגדולה במוצאי שבת, שבה יתאחדו ארגוני המחאה עם אנשי "הפראיירים" ויפגינו ברחבת המוזיאון בעיר. 

 

המחאה מתחממת - חדשות נוספות ב-ynet:

שובת רעב ב-42 מעלות בצל: "חי מ-2,200 שקל"

יותר כסף בכיס למעמד הביניים? "נתניהו מנותק"

 

רוזיליו, אם לשניים שהייתה מעורבת במחאות ההורים גם בשנה שעברה, ששיאן נרשם כש-6,000 הורים-מפגינים צעדו במחאה בתל אביב, סיפרה כי המחאה שבה לרחובות נוכח תחושת חוסר האונים של ציבור ההורים. "למשל, מאשרים חוק חינוך חינם מגיל 3 אבל מקצצים בקצבאות. המהות לא משתנה, הורים צעירים מוציאים 3,000 שקל על פעוטון. יוקר המחייה כל כך גבוה, לכן אנו באים להזכיר שלא נרדמנו".

 

רוזליו קושרת את המחאה להפגנות הצפויות בסוף השבוע: "אנשים מרגישים מרומים, שלא סופרים אותם. מרגישים שיש כסף אבל הוא מושקע בסקטורים ספציפיים ובבעלי ההון. זו כנראה נקודת רתיחה שמובילה להפגנות רבות".

 

מצעד העגלות אשתקד (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מצעד העגלות אשתקד(צילום: ירון ברנר)
 

מוצ"ש: מאחדים כוחות

במוצאי שבת צפויים ארגוני המחאה להתאחד ולהפגין ברחבת מוזיאון תל אביב במטרה "לעצור את הגזירות הכלכליות, כמו שהצלחנו לעצור את חוק טל". המארגנים מצפים לרשום שיא בפעולות המחאה נגד מדיניות ממשלת נתניהו הן בזירה הכלכלית והן בזירה החברתית. לפיכך התאחדו כדי לקרוא "עד כאן! לוקחים את הצדק לידיים", התאחדות הסטודנטים, תנועת "המחנה המשותף" (מאהל הפראיירים), הפורום לשוויון בנטל, התנועה הקיבוצית, עמותת "לתת", "התעוררות", עמותת "יש סיכוי" של מאיר דגן ואוריאל רייכמן, יוזמת "מכתב הרופאים", עמותת "חינוך ישראלי" ונציגי מאהלי מחאה ברחבי הארץ. לצד העצרת יתקיימו אירועי מחאה חברתית עממיים בתל אביב, ירושלים וקריית גת.

 

שני מהלכים סמוכים יחסית חידשו את גלי הביקורת לעבר ראש הממשלה ושר האוצר: תחת חוק טל שפג תוקפו לא נחקק חוק אחר שיביא לחלוקה שוויונית יותר בנטל השירות, ובמקביל הכריזו השניים על גזירות כלכליות שישיתו על ציבור משלמי המסים ויכבידו במיוחד על מעמד הביניים, ביניהן העלאת המע"מ ומחירי הדלק. לפיכך, לראשונה מאז עצרות הענק של הקיץ שעבר, צפויים גופי המחאה החברתית, הסטודנטים ו"הפראיירים" לעלות על במה אחת, כשעל הפרק: יוקר המחייה, צמצום פערים, יצירת שוויון בנושא שירות צבאי-לאומי והנגשת שוק העבודה לחלקי אוכלוסייה רחבים יותר.

 

בועז נול, ממקימי מאהל הפראיירים, אמר ש"עלינו, ראשי ארגוני המחאה, מוטלת אחריות מיוחדת - לשים בצד את המשקעים והמחלוקות ולהתאחד כדי להבהיר שהציבור כולו לא מוכן יותר להשלים עם הבעיטות שכולנו מקבלים מהממשלה. כל מי שנמאס לו מהאטימות ומהפרת ההבטחות, חייב לבוא איתנו ולהגיד - עד כאן".

 

מחאה ברשת: נוי אלוש נגד צעדי נתניהו ושטייניץ

 

 

עו"ד ערן וינטרוב, מנכ"ל "לתת", אמר ל-ynet: "לא נסכים שהממשלה תמשיך לפגוע בשכבות המוחלשות ותשית עליהם את הנטל העיקרי של הגזירות הכלכליות. בשם האנשים השקופים החיים בעוני ובשם כל מי שמאמין בחברה צודקת, אנחנו אומרים - עד כאן". גם סתיו שפיר וחבריה יחברו להפגנה הגדולה.

 

מארגני העצרת המשותפת הסבירו כי "1 באוגוסט ייזכר לדיראון עולם כיום שבו ויתרה הממשלה על אזרחיה. הממשלה נכשלה רשמית גם בהתחייבות להביא בשוויון בנטל וגם בהתחייבות להקל על יוקר המחייה". הם טענו כי נוכח "שבר חסר תקדים באמון הציבור בממשלה, שמבטיחה ולא מקיימת,  העם חייב לקחת את הצדק לידיים ולהצביע ברגליים".

 

אולם לא כולם הסכימו לאחד את המסר. מדובר במארגני העצרות האחרונות לזכרו של משה סילמן, הפגנות מול עיריית תל אביב ומשרדי עמידר וצעדת הלפידים ברוטשילד. אחד מהם, אורי אופיר, הסביר מדוע חשוב לא לחבור לעצרת: "בעיני יש חשיבות גדולה שהמאבק לא יהיה ממומן מבחוץ. רק ככה אפשר לשמור על אותנטיות ולהישאר נאמן לאמת שלך. איציק שמולי לקח כסף מנוחי דנקנר, איך הוא יכול עכשיו לצאת נגד הטייקונים שממנים אותו?". לפיכך יתקיימו אירועי מחאה אחרים תחת הסיסמה: "גם זו לא גזירה משמיים: במוצ"ש נאבקים בתוכנית הצנע של הממשל".

 

שמולי עצמו אמר לקראת העצרת: "במהלך השבועות האחרונים ראינו רצף של החלטות שפגעו קשה מאוד במעמד הביניים בישראל. גם הגזירות הכלכליות וגם העדפה הברורה של ראש הממשלה בסוגיית השוויון בנטל - העדפת המשתמטים על פני המשרתים. זהו מבחן של הציבור הישראלי".

 

מול קריית הממשלה בתל-אביב, בירושלים, בקריית גת, בדליית אל-כרמל ועוד, יפגינו מי שהצהירו כי בכוונתם "לעמת את מוסדות המדינה עם האזרחים שהיא מפקירה". בסיום האירוע בתל אביב מתכוונים המפגינים להישאר ללון בפתח משרדי הממשלה. מארגני הצעדות אמרו כי "אנשי המחנה המשותף והתאחדות הסטודנטים מתיימרים לייצג את קולות העם, אולם קבוצות רבות של סטודנטים כבר הודיעו כי יגיעו לצעדה האזרחית ולא לעצרת הממסדית של ההתאחדות, שלא מייצגת אותם. המחאה החברתית היא מחאת כל העם, על כל מגזריו השונים. ניאבק יחדיו דתיים וחילונים, יהודים וערבים וביחד ננצח".

 

עוד יגיעו: דגן, רייכמן ובן אליהו

בהפגנה תשתתף גם עמותת "יש סיכוי", שבראשה עומד ראש המוסד לשעבר, מאיר דגן, יחד עם קבוצה הכוללת את נשיא המרכז הבינתחומי, פרופ' אוריאל רייכמן, ומפקד חיל האוויר לשעבר,

האלוף (מיל') איתן בן אליהו.

  

"יש פרדוקס מסוים בהפגנה הזאת", אמר בן אליהו ל-ynet. "לכאורה מדובר במצב חדש שנוצר, שיכול היה להיות החלום הרטוב של כולנו, מכיוון שהחוק שתקף כרגע הא שחובת השירות חלה על כולם. אבל זה מחדד את הבעייתיות הקיימת בשני אופנים. הראשון הוא הלקח שכאשר מטפלים בבעיה מאוחר מדי, כמו הרבה דברים שקורים במדינת ישראל, אז גם אם יש כוונות טובות, הביצוע הוא כל כך קשה, שטכנית אי אפשר ליישם את הפתרון. בנוסף, זה גם מעמיד בצורה די נלעגת את המערכת הפוליטית שלנו. 94 חברי כנסת וקואליציה כה רחבה לא הצליחו להסכים על פיתרון, וזה מביא אותנו לסוגיה אחרת: שינוי שיטת הממשל".

 

מה לגבי הקיצוצים וניהול המשק? 

"גם פה מדובר בסוגיה של טיפול מאוחר מדי. זה מה שקורה כשרק דוחים עוד ועוד פתרון למצב מסוים. כך נראה המצב המדיני, הכלכלי והחברתי".

 

בהכנת הידיעה השתתפה שירי הדר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוחים בתל אביב. מאחדים כוחות (ארכיון)
צילום: ירון ברנר
נול. מחלוקות בצד
צילום: בני דויטש
צילום: אורלי דיין
וינטרוב. "עד כאן"
צילום: אורלי דיין
מומלצים