שתף קטע נבחר

הקאות ושלשולים בקיץ: דרכי מניעה והטיפול

זה שחם בחוץ וכולם על שפת הים, לא אומר שאנחנו חסינים ממחלות. דווקא לעונה החמה וירוסים משלה, שגורמים לנו לבחילות, שלשולים והקאות. מהם הסימנים הכי בולטים, מתי צריך להתחיל לדאוג ומה הטיפול המומלץ

במשך זמן רב הקיץ נתפס, בניגוד לחורף, כעונה נטולת מחלות. אבל השנים האחרונות מוכיחות כי גם לקיץ יש מחלות משלו, בעיקר וירוסים שעיקרם שלשולים והקאות.

 

לדברי ד"ר גליה גריסרו, מנהלת השרות למחלות זיהומיות ילדים, ביה"ח "דנה-דואק" לילדים, האנטרו וירוסים - וירוסים שאחראים על כל התופעות האלה - פשוט אוהבים יותר מזג אוויר חם. "בניגוד למחוללי וירוסים בדרכי הנשימה שאוהבים מזג אוויר קר, ולכן בחורף נפוצות יותר מחלות שקשורות לדרכי הנשימה".

 

עוד כתבות בנושא מחלות קיץ ב-ynet:

 

הסימנים הכי נפוצים

זה יכול לתפוס אתכם בבריכה, בים ואפילו סתם אחרי יום של טיול בשמש. ההרגשה הכללית מתחלפת בהרגשה של עייפות וחוסר כוחות. יחד עם עוד כמה סימפטומים כמו שלשול פתאומי, חום, כאבי גרון, כפי הנראה מדובר בווירוס.

 

ד"ר גריסרו מסבירה: "רבים מהחולים בקיץ הם בעיקר תינוקות וילדים קטנים שהמערכת החיסונית שלהם עדיין לא מפותחת דיה. אנשים מבוגרים החווים את אותם תסמינים בצורה קלה יותר, ובכל מקרה, רק הרופא יכול לזהות את ההבדל בין וירוס לזיהום חיידקי".

 

 

אחרי הווירוס מומלץ לאכול טוסט מלחם מלא עם דבש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אחרי הווירוס מומלץ לאכול טוסט מלחם מלא עם דבש(צילום: shutterstock)

 

איך נדבקים ומהן דרכי הטיפול

"הנגיף שגורם לכל התופעות האלה, יכול לעבור באמצעות הרוק ובהפרשות של מערכת העיכול", מסבירה ד"ר גריסרו, "לכן באופן עקרוני המניעה הטובה ביותר היא שמירה על היגיינה קפדנית במיוחד דווקא בקיץ, ודווקא בבית שיש בו ילדים קטנים שעלולים להדביק את שאר בני הבית".

 

מאיה כהן, רוקחת סופר-פארם, אומרת כי יש כמה דרכי טיפול לווירוסים הטיפוסיים של הקיץ. "בדרך כלל מדובר בווירוסים שעוברים תוך 24 - 48 שעות, כשכאמור הסימפטומים הכי נפוצים הם הקאות ושלשולים. ואם אין הטבה במשך פרק הזמן הזה, רצוי לפנות לטיפול רפואי".

 

כהן טוענת כי הטעות הנפוצה ביותר של האנשים החולים היא לנסות לעצור את השלשול בתרופות, כמו למשל, אימודיום או לופרמיד. "לא מומלץ לעשות את זה, בעיקר בשל העובדה שבאמצעות השלשול הגוף מנסה לפנות את הווירוס מהגוף. אם עוצרים את התהליך, מאטים את תהליך ההחלמה".

 

במצב של חום פתאומי, כהן מציעה כמה דרכי טיפול. "אם משככי הכאבים והתרופות להורדת חום לא עוזרים, כדאי לנסות אמבטיה פושרת, אבל בכל מקרה אסור לשבת באמבטיה קפואה", מזהירה כהן,  "אלא להקפיד שהמים יהיו פושרים וחמימים. בעיקר חשוב לא להגזים ולא לשבת יותר מ-20 דקות".

 

נטעחן ליבנה, דיאטנית קלינית במרכז הרפואי שניידר לרפואת ילדים, ממליצה כי במהלך ימי הווירוס ואחריו, התזונה תהיה

קלה יחסי "צריך להחזיר לגוף את הנוזלים והמלחים. מה שמומלץ לאכול, זה מים עם מעט סוכר וטוסטים מלחם מלא עם ריבה או דבש".

 

לאזן את הגוף אחרי הווירוס

גם כהן וגם ד"ר גריסרו טוענות כי הטיפול הטוב ביותר בדרך כלל הוא שתיית נוזלים ומנוחה מספקת, כמו גם תרופות משככות כאבים במקרה הצורך.

 

אבל גם אחרי שהסימנים הפעילים של הווירוס מסתיימים, ההרגשה של החולשה והעייפות ממשיכה ללוות אותנו עוד כמה ימים. כהן  מסבירה כי כדאי אחרי הווירוס להקפיד על טיפול תומך כדי להחזיר לגוף את מאזן האלקטרוליטים שהוא איבד. "אמנם שתיית מים היא חשובה, אבל הגוף מאבד בווירוס הרבה יותר מאשר רק נוזלים. חשוב להחזיר לו גם את המינרלים".

 

בין המוצרים המומלצים שיעזרו להחזרת האיזון לגוף:

  • מינרלי  - תרופה נוזלית שמגיעה בכל מיני טעמים, למשל, תות ודובדבן. כהן מסבירה: "צריך לשתות אותו בהדרגה כדי להחזיר לגוף את המאזן המינרלים. טעים מאוד, ולכן מתאים לילדים".

 

  • אלקטרורייז - מוצר טבעי, מומלץ בעיקר למבוגרים. חשוב מאוד לשתות אותו בהדרגה ולא בבת אחת. כהן מסבירה: "בגלל טעמו המר, מאוד קשה לבלוע אותו ולכן מומלץ להשתמש בממתיק כלשהו".

 

  • הידרן – מוצר המגיע בצורת אבקה. בכל פעם שלוקחים אותו צריך להוסיף מים ולשתות. גם את המשקהזה מומלץ לצרוך בהדרגה ולא בבת אחת.  

 

  • מוצרים פרוביוטיים - הפרוביוטיקה מסייעת למאגר של חיידקי עיכול טובים במעיים לחזור לאיתנו כדי "להילחם" בחיידקים הרבים. מוצרים פרוביוטיים מומלצים בעיקר לאחר דלקת בקיבה או וירוס מעיים.בכל מקרה, פרוביוטיקה אינה מזיקה, ואפשר לקחת מוצרים כאלה גם אחרי וירוס.

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בדרך כלל וירוס שעובר תוך 24-48 שעות
צילום: shuttersock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים