שתף קטע נבחר

מחקר ענק הוכיח: למה כדאי שכולם יקחו סטטינים

מיליוני אנשים ברחבי העולם נוטלים סטטינים להורדת כולסטרול. מחקר בריטי אוסטרלי שנערך בקרב 175 אלף איש מצא כי נטילת התרופה גם על ידי אנשים בריאים מנעה התקפי לב ושבץ מוחי. הערכה: אם יתקבלו ההמלצות בישראל 50% מהאוכלוסייה בגיל 40 ומעלה תזדקק לתרופה

כל בני 50 ומעלה, בריאים וחולים, צריכים ליטול סטטינים באופן קבוע. כך עולה ממחקר בריטי אוסטרלי רחב היקף, שכלל 175 אלף איש וסיכם תוצאות 27 מחקרים קודמים בנושא.

 

המחקר נערך על ידי חוקרים מאוניברסיטאות אוקספורד וסידני, ולא מומן על ידי חברות תרופות, אלא על ידי שורת איגודים ובהם המועצה הבריטית לחקר הסרטן, המועצה האוסטרלית למחקר רפואי ואיגוד הלב האוסטרלי.

 

 עוד כתבות בנושאי כולסטרול ב-ynet:

 

מתוצאות המחקר עולה, כי כל הורדה של כולסטרול ברמה של 1 מילימול לליטר, הפחיתה את הסיכון להתקפי לב , שבץ מוחי ומחלות לב וכלי דם אחרים ב-21%, גם בקרב אנשים בריאים שאינם בסיכון ללקות במחלות.

 

במאמר נלווה שפורסם אף הוא ב-Lancet נכתב כי רופאים צריכים לרשום סטטינים - קבוצת תרופות להורדת כולסטרול הפועלות על ידי חסימת האנזים האחראי לייצור הכולסטרול בגוף - לכלל המטופלים מעל גיל 50, במקום לשלוח אותם לסדרה של בדיקות מיותרות ויקרות.

 

הסטטינים - דרך הטיפול המקובלת בכולסטרול

עד כה, דרך הטיפול המקובלת בכולסטרול, שהוא הגורם מספר אחת בגורמי הסיכון הניתנים להשפעה, היא באמצעות סטטינים.

 

אולם ידוע כי אצל אנשים שבדמם יש רמת כולסטרול גבוהה, שינוי הרגלי התזונה וביצוע פעילות גופנית מפחיתים רק באחוזים בודדים את הסיכונים הנגרמים בשל רמת כולסטרול גבוהה.

 

לפני כשנה פורסמו בישראל המלצות חדשות של איגודי רופאים לרמת הכולסטרול "הרע" בדם. על פי ההמלצות, ערכי המטרה עבור אוכלוסייה הנמצאת בסיכון (אנשים שעברו אירוע לבבי או מוחי, חולי סוכרת או מי שסובלים מטרשת עורקים) יעמדו על 80 מיליגרם לדציליטר.

 

ההערכה היא כי בעקבות המלצות אלה, כמחצית מאוכלוסיית ישראל מעל גיל 40 תזדקק לטיפול בסטטינים להורדת כולסטרול.

 

האם הסטטינים יעילים?

אבל הטיפול בסטטינים נותר שנוי במחלוקת. ההנחיות המקובלות כיום היא לרשום סטטינים לאלה שנמצאים בסיכון של 20% לפחות ללקות במחלות לב וכלי דם בטווח של 10 שנים.

 

הרופאים מחשבים את הסיכון הזה באמצעות שילוב נתונים הכוללים את גיל החולה, לחץ דמו, רמות הכולסטרול וגורמי סיכון נוספים כמו עישון, סוכרת והשמנת יתר.

 

אולם חלק טענו כי חברות התרופות הן שדוחפות את הרופאים והאיגודים הרפואיים לרשום סטטינים שלא לצורך. אחרים טענו כנגד תופעת הלוואי המוכרת של הסטטינים – כאבי שרירים, התוקפת לא מעט מטופלים, לעתים באופן כה מטריד את המטופל, עד שיש להפחית את מינון התרופה או להפסיקה כליל.

   



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נטילת הסטטינים יכולה למנוע התקף לב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים