שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

חם לבדואים: 17 בתי ספר לא מחוברים לחשמל

אלפי תלמידי המועצה האזורית אבו בסמה בנגב ייאלצו להתמודד בתחילת שנת הלימודים עם יותר מ-40 מעלות בכיתות. הסיבה: מגורים באזור לא מוסדר. ארגון "עדאלה" זועם: "בגלל החום מנהלים מפסיקים את הפעילות החינוכית"

ב-27 באוגוסט יחזרו תלמידי ישראל לספסל הלימודים. חלקם יוכלו ליהנות מהקוּלרים שירוו את צמאונם, חלקם יוכלו להתענג על המזגן שיקרר את גופם - אבל אחרים יצטרכו להתפלל ליום שבו מוסדות החינוך שלהם יתחברו לרשת החשמל הארצית. לפי נתוני ארגון "עדאלה", 17 בתי ספר ב-10 כפרים בדואים בנגב אינם מחוברים לחשמל.

 

חוזרים ללימודים - דיווחים נוספים ב-ynet:

התלמידים יחזרו לחוטי ברזל ובטון רופף?

תקציב החינוך עלה, עדיין חסר כסף: 'מנגנון מסואב'  

המנון, סמל ודגל: חובת לימודי ציונות בבתי הספר

 

קשה להאמין, אבל בישראל של שנת 2012 מחוברים אותם בתי ספר לגנרטורים שעולים למדינה מיליוני שקלים. מדובר בבתי ספר שממוקמים הן בכפרים שנמצאים בהליכי הכרה והן בכפרים בלתי-מוכרים. בסך הכול לומדים במוסדות שאינם מחוברים לחשמל בתחומי המועצה האזורית אבו בסמה יותר מ-9,200 תלמידים, ששוהים ב-332 כיתות רגילות ו-21 כיתות לחינוך מיוחד. החיבור לגנרטורים נאמד בהוצאה של יותר מחמישה מיליון שקלים.

 

בשבעה מתוך 17 בתי הספר אין אפילו מזגנים בכיתות – דבר שמקשה על הפעילות החינוכית. עו"ד סאוסן זהר, מנהלת המחלקה הכלכלית-חברתית ב"עדאלה", פנתה למועצה ולמשרד החינוך בדרישה לחבר את בתי הספר לחשמל. בפנייה נכתב כי "בימי החום והקור הקיצוניים נאלצים מנהלי בתי הספר להפסיק את הפעילות החינוכית ולשלוח את הילדים לבתיהם".

 

זהר הוסיפה כי "בעשרת בתי הספר האחרים שבהם קיימים מזגנים, פעילותם אינה רצופה והיא משתבשת בתדירות גבוהה בהיעדר חשמל מתאים. גם במצבים אלו נאלצים מנהלי בתי הספר להפסיק את הפעילות החינוכית ולשלוח את התלמידים לבתיהם. דברים אלה מקבלים משנה חשיבות עת מדובר בחום המדברי בנגב שבו הטמפרטורות בקיץ עלולות להגיע תכופות מעל ל-40 מעלות".

 

"הם לא מתרכזים בשיעורים" 

איברהים אבו-כף, שמתגורר בכפר המוכר אום בטין, סיפר כי "בית הספר לא מחובר לחשמל. התלמידים סובלים כל הזמן. אין קירור, אין מזגנים והם מזיעים כל היום ולא מתרכזים". שבעת ילדיו של אבו-כף, בני 16-4, לומדים במוסדות חינוך שונים באזור. לדבריו, "הם לא מתרכזים בשיעורים וזה מביא אותם להישגים נמוכים יחסית לשאר הארץ. אפילו בגני ילדים אין חשמל".

 

במועצה האזורית אבו בסמה אמרו כי אנשיה פועלים זה זמן רב בקרב כל הגורמים והרשויות הנוגעות בדבר ובכללם חברת החשמל, על מנת לקדם חיבורם של מבני החינוך לרשת החשמל. "כידוע", נמסר מהמועצה, "תחום החינוך הוא התחום העיקרי שבו עוסקת המועצה ומרבית תקציבה מושקע בו".

 

עוד נמסר מהמועצה כי "כפי שדיווחה המועצה למבקר המדינה, עלות אחזקתם ותפעולם של הגנרטורים במוסדות החינוך של המועצה היא עלות עתק המסתכמת במעל לחמישה מיליון שקל בשנה. עם כל זאת, כידוע, אספקת החשמל בפועל אינה בסמכות המועצה, ואין לנו אלא לקוות שכל הגורמים הנוגעים בדבר יקדמו את הנושא, לרווחת התלמידים ומוריהם".

 

אין הסדרה, אין חיבור 

ממשרד הפנים נמסר כי "בתי הספר ביישובי הקבע במועצה האזורית אבו בסמה הוקמו בהיתר בנייה בהתאם לחוק ורובם מחוברים לחשמל למעט מספר אתרים שחסרה להם תשתית חשמל. יתר המבנים בפזורה הבדואית נבנו בהיתר מכוח חוק חינוך חובה, אולם הם לא מחוברים לחשמל אלא לגנרטור

מכיוון שהיישוב עצמו איננו מוסדר ולכן אין לו תשתית חיבור לחשמל".

 

במשרד הפנים אמרו עוד כי "בהתאם לחוק בישראל לא ניתן לחבר לתשתית חשמל מבנה שלא הוקם בהיתר בהתאם לחוק. בימים אלה פועלת המינהלת להסדרת היישובים בפזורה הבדואית במשרד ראש הממשלה להסדרת ההתיישבות בפזורה והקמת יישובי קבע".

 

ממשרד החינוך נמסר כי "חיבור תשתיות חשמל אינו בתחום האחריות של משרד החינוך. המשרד, באמצעות מינהל הפיתוח, העמיד תקציב ייחודי, בהיקף של כשלושה מיליון שקל לשיפוץ ולמיזוג בתי ספר ביישובי המועצה האזורית אבו בסמה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"התלמידים מזיעים כל היום" (ארכיון)
מומלצים