שתף קטע נבחר

המקלט הפך למחסן: כמה יעלה לשפץ אותו?

אחרי שהממשלה הסירה מהרשויות המקומיות את החובה לפקח על המקלטים בבתים משותפים, דווקא על רקע החשש מתקיפה באיראן, בדקנו איך נדאג לתקינות המקלט. התשובה פשוטה: שיפוץ נרחב, ריצוף מחדש, סיוד קירות, תיקון נקודות המילוט ואפילו התקנת שירותים כימיים. וכמה כל זה עולה לנו?

רוחות מלחמה באוויר? כנראה שהגיע הזמן להכין כמה אלפי שקלים לשיפוץ המקלט . בהתאחדות קבלני השיפוצים מדווחים השבוע על עלייה דרמטית בביקושים לשיפוץ מקלטים, ונראה כי בעוד שבימים כתיקונם הוצאה על שיפוץ מקלט נחשבת מיותרת - הדיירים שזנחו את המקלטים כל השנים ממהרים לפתוח את הארנק - ולהשמיש אותם.

 

כתבות נוספות על מקלטים בערוץ הנדל"ן :

 

לפני כשבוע הסירה ועדת החוץ והביטחון של הכנסת את האחריות של הרשויות המקומיות ושל פיקוד העורף לבדוק את תקינות המקלטים הפרטיים. כעת נראה כי מוכנותו ומידת מיגונו של המקלט מתורגמים בעיקר לשאלה של יכולת כלכלית.

 

לפי גורמים בענף, מדובר בתחום לא ברור ואפילו פרוץ, ולמרות התקנות המפורטות של פיקוד העורף, אין מי שיאכוף אותם. הרגולטור במדינה לא קבע תקנות המחייבות את האזרח להעביר את המקלט או את הממ"ד "טסט" אחת לשנה, כפי שנהוג בתחום הרכב או המעליות, למשל. לכן, דרישות הבטיחות לא מופנמות דיו אצל האזרחים, שמקשיבים, לא פעם, לעצות לא מדויקות של בעלי מקצוע לא מוסמכים. התוצאה: האזרח נשאר עם מקלט או ממ"ד שלא עומד בתקני הבטיחות.

 

לדברי יו"ר התאחדות המשפצים בישראל, ערן סיב, זה זמן רב שמציעה ההתאחדות לגורמים במדינה להסדיר את הענף על ידי תוכנית הכשרה לתחזוקת מקלטים, שתעביר ההתאחדות בשיתוף פיקוד העורף. זאת במטרה להכשיר משפצים עם התמחות מיוחדת בתחום זה. בנוסף, מציעה ההתאחדות ליצור מנגנון שיאפשר לרשות המקומית לחייב דיירים שעליהם לתחזק מקלט בהוצאת השיפוץ דרך הארנונה. עד כה יוזמה זאת לא הבשילה.

 

מקלט בבית משותף. זה הזמן להתחיל לשפץ ()
מקלט בבית משותף. זה הזמן להתחיל לשפץ

 

הוצאה של עד 1,500 שקל למשפחה

"בשבועות האחרונים מורגשת עלייה דרמטית של התעניינות בנושא המקלטים", אומר ל-ynet דני אברם, מנהל חברת אני מוגן, המספקת פתרונות כוללים לבדיקה ולמיגון מקלטים ומרחבים מוגנים. לדבריו, "הטיפול הוא בעיקר בליקויים שמודעים אליהם, ובמקביל אנשים מתעניינים איך להכשיר את המקלט המשותף, שם זה מורכב יותר".

 

אברם מסביר כי "בדרך כלל, בבניין משותף יש את הדייר האכפתי, ומצד שני יש את ועד הבית שלא מוכן להוצאה ומעדיף להוציא כספים על לובי ועל גינה. המצב במדינה שלנו דומה למשל על הנמלה והחרגול. הבעיה שרובנו הגדול חרגולים ומתעלמים מהמצב בימים רגילים".

 

בהתאחדות קבלני השיפוצים ממפים את המחירים הכלולים בשיפוץ המקלט. כך, שיפוץ מקלט יכול להגיע לעד 18 אלף שקל; צביעה או סיוד של מקלט נע בין 800-100 שקל; התקנת משאבת מים חשמלית (להוצאה ממיכל מים) יכולה לעלות לכם 4,000 שקל; תיקוני חשמל ותאורה בסיסיים יעלו לכם כ-1,500 שקל; ופינוי פסולת (ג'אנק) 2,500 שקל.

 

לדברי אברם, סקירת הליקויים במקלט (כמו טסט לרכב) עולה כ-300 שקל, כאשר לעתים המחיר יקוזז מעבודות השיפוץ והתיקון שיבוצעו במקלט. בסך הכול, מעריך אברהם, "לצורך סידור ושיפוץ מקלט בבניין יש להשקיע בין 500-1,500 שקל למשפחה בבניין עם 10 דירות. זה תלוי במצב המקלט כיום וברמה שרוצים להגיע אליה".

 


מחירון שיפוץ המקלט

מחירון שיפוץ המקלט
שיפוץ המקלט 18,000 שקל
צביעה/סיוד המקלט 800-1,000 שקל
משאבת מים חשמלית 4,000 שקל
תיקוני חשמל ותאורה בסיסיים 1,500 שקל
פינוי פסולת (ג'אנק) 2,500 שקל
סקירת ליקויים במקלט 300 שקל

 

מאיפה מתחילים?

לדברי אברם, מבחינת סדר העבודה ראשית יש לנקות את המקלט ולרוקן אותו מפסולת (ג'אנק). לאחר מכן יש לבדוק אם צריך לתקן את האביזרים הקשורים למיגון - כדוגמת הדלת, חלון ההדף וסולם המילוט. עוד צריך לבדוק אם יש צורך להחליף את גומיות האטם, לשמן את הצירים ועוד.

 

סולם המילוט. צריך לבדוק את תקינותו ()
סולם המילוט. צריך לבדוק את תקינותו

 

שנית יש לסדר את מערכת החשמל במקלט ולהתקין תאורת חירום. התקנות מחייבות במקלטים משותפים גם קיומם של שירותים כימיים. שירותים כימיים זולים יחסית, והדגמים הפשוטים עולים כמה מאות שקלים. מדובר במתקן אסלה מתקפל, שאינו מתבסס על מערכת המים. במקום האסלה מהחרס, קיימת שקית סופחת ריחות ונוזלים הניתנת להחלפה ומגיעה עם המוצר כקיט שניתן לקנות אותו גם בנפרד.

 

שירותים כימיים. מתקן אסלה מתקפל (צילום: באדיבות אני מוגן בע"מ) (צילום: באדיבות אני מוגן בע
שירותים כימיים. מתקן אסלה מתקפל(צילום: באדיבות אני מוגן בע"מ)

 

כמו כן, יש לדאוג למיכל מים שעלותו מתחילה ב-600 שקל. לאחר מכן מומלץ לצבוע את פתחי המילוט ונקודות מרכזיות במקלט בצבע פולט אור, על מנת שבמקרה של עלטה נקודות אלו יבלטו לעין.

 

בנוסף, מזה כשנתיים קיים תקן המחייב מרחבים מוגנים ומקלטים בהתקנת מערכת סינון נגד גזים, בדומה למסכת האב"כ המוכרת - אלא שכאן מסנן הפחם משמש מספר אנשים במקביל. עלות מסנן כזה למקלט משותף נעה בין 15-20 אלף שקל. עלות מסנן לממ"ד פרטי עומדת על כ-6,000 שקל. יצוין כי התקן אינו מחייב מקלטים ישנים שעוברים שיפוץ במערכת הסינון - ואפשר להיעזר במסיכת האב"כ בלבד. 

 

לאחר מכן כדאי לדאוג לריהוט מתאים כמו כסאות מתקפלים, מזרוני גומי, משחקים, תיק עזרה ראשונה, סוללות ועוד.

 

לא רק בגלל איראן: היזהרו מגז הראדון

בשיפוץ כמו בשיפוץ, צריך גם לרצף - ולא דווקא מהסיבות הקוסמטיות. כיום בניגוד לעבר, התקנות מחייבות ריצוף רצפות של מקלטים ומרחבים מוגנים, ובלא מעט מקלטים ישנים רצפת המקלט מורכבת בבטון מיושר. כאשר אין מרצפות, הדבר מביא למפגעי ריח ולאי-יכולת לנקות את המקלט מדי זמן מה, כך שיהיה נעים יותר לשהיה בזמן חרום. עלות ריצוף מקלט בן 30 מ"ר עומדת על כ-7,500 שקל.

 

"ברוב הבתים המשותפים הישנים משפצים את הלובי ומזניחים את המקלטים", אומרת אדריכלית הפנים קארין טפר. לדבריה, אין זה נכון כי הדגש הקוסמטי יהיה בהכרח הדבר העיקרי. "במקלטים ישנים צמודי קרקע יש הצטברות של גז ראדון, שהוא גז רדיואקטיבי חסר צבע, ריח או טעם, הנוצר מהתפרקות ראדיום", היא מסבירה.

 

לדבריה, הראדיום נמצא בכל סוגי הקרקעות בריכוזים שונים, ובאזור רצועת החוף ריכוזי הראדון הם נמוכים ואילו באזור ערד, מעלה אדומים, ירושלים וכרמיאל הריכוזים גבוהים יותר. "ראדון חודר לתוך המבנה דרך סדקים, פתחים לצנרת חשמל ואינסטלציה ודרך נקבוביות של חומרי הבנייה", היא אומרת. "כל חומר בנייה יפלוט תמיד ראדון, מאחר שחומר הגלם העיקרי למוצרי הבנייה השונים הוא הקרקע. מכיוון שבקרקע נמצא ראדיום, גם מוצרי הבנייה מכילים חומר זה".

 

מסתבר שטיוח וצביעה של הקירות מקטינים את הפליטה (עלות סיוד חדר מקלט עומדת על כ-1,000 שקל). בנוסף, מומלץ לרצף רצפת בטון חשופה במקלטים, מאחר ששכבת חול וריצוף מונעות פעפוע של ראדון, שכן הריצוף סותם את מרבית הפליטה מהבטון.

 

לדברי טפר, במקלטים על הקרקע במקומות בהם ריכוז הראדון גבוה יותר, יש לסתום את המרווחים בין האריחים ברובה מיוחד שראדון אינו יכול לבעבע דרכו. משנת 2002 חוקק התקן הישראלי 5098 "תכולת יסודות רדיואקטיביים במוצרי בנייה", שחל על מוצרי בנייה כגון בלוקים ובטון, ומגביל את תכולת הראדיום .

 

חשוב לזכור שפליטת ראדון היא תהליך הקיים גם בקירות וברצפה בחדרים רגילים, אך בחדרים שאין בהם אורור כגון ממ"ד או מקלט, הגז מהווה סכנה בריאותית שעלולה לגרום לסרטן ריאות.

בחדרי ממ"ד בתנאי מחייה רגילים, הכוללים פתיחה וסגירה של חלון או דלת, יש ריכוזים נמוכים מאוד שלא מהווים סיכון בריאותי.

 

רוצים לדעת איך למגן את המקלט? לחצו כאן לתקנות פיקוד העורף

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקלט בבית משותף. האחריות - על הדיירים
מומלצים