שתף קטע נבחר
צילום: index open

להכין ולמרוח: ממרחים ביתיים מהטבע

אם תכינו אותם לבד בבית, תדעו בדיוק מה אתם אוכלים. מתכונים ביתיים וקלים לממרח שוקולד, חמאת בוטנים, מיונז וקטשופ - והכל טבעי וטבעוני

כמה פעמים תפסתם את עצמכם רעבים, עומדים מול המקרר, כשהפתרון הקל ביותר הוא לקחת פרוסת לחם ולמרוח עליה ממרח תעשייתי המכיל בדרך כלל חומרים משמרים, שומן צמחי או כמות גבוהה של סוכר?

 

עוד בערוץ האוכל:

 

לעומת מתכונים מסובכים, הכנת ממרחים טבעיים בבית היא משימה פשוטה מאוד ובעלת משמעות בריאותית רבה. בכלל, אם זה קל להכנה, אין שום סיבה לרכוש מוצר מתועש. ניתן להשתמש בממרחים להכנת כריכים (על לחם בריא ובתוספת ירקות ועלים ירוקים), כליווי והעשרת מנות עיקריות או להשתמש בהם כמטבלים. התחילו מכמה מתכונים קלים ופשוטים, נסו להכין אלטרנטיבות למוצרים שבהם אתם משתמשים ושתפו את הילדים בחגיגה. לא רק שתיהנו מחוויית ההכנה ומהטעם אלא שהמחמאות שתקצרו רק ידרבנו אתכם יותר.

 

8 יתרונות בהכנת ממרחים ביתיים: 

  1. בממרח ביתי ניתן לשלוט על כמות וסוג השומן ולקבל ממרח דיאטטי ובריא יותר, בעוד ממרחים קנויים מכילים כמות שומן גדולה. לרוב מדובר בשומן צמחי, הידוע כלא בריא ומעלה סיכון להשמנה ולמחלות לב וכלי דם.
  2. ממרח ביתי אינו מכיל חומרי שימור מסוכנים, כמויות סוכר מיותרות וצבעי טעם וריח שעליהם יש מחלוקת רבה. מקור הצבע האדום יהיה מעגבניות והירוק מבזיליקום טרי, ללא תוספות מלאכותיות.
  3. בממרח ביתי ניתן לשלוט על כמויות המלח בהתאם להעדפה האישית. המלח מדגיש טעמים, ומוצרי מדף רבים מכילים כמות גדולה שלו, העלולה לגרום לעליה בלחץ הדם, לבצקות ולתחושת צמא מוגברת.
  4. מרקם הממרח מהווה יתרון והוא מסייע לעיכול מהיר ומקל על הגוף בפירוק המרכיבים. ממרח ביתי העשוי חומרים טבעיים עשיר בנוגדי חמצון, פחמימות איכותיות, אנזימים, ויטמינים ומינרלים, שייספגו במהירות בגוף.
  5. קטשופ ביתי, שבהכנתו ניתן לשתף את הילדים ואף למלא לתוך הבקבוק המוכר, יהיה בריא הרבה יותר ולא יכיל את כמות הסוכר הגבוהה שבקטשופ התעשייתי.
  6. ממרח שוקולד ביתי, המכיל מינרלים, קקאו עשיר בנוגדי חמצון ושומן בריא (לעומת השומן הצמחי המוקשה בממרחים התעשייתיים) מוכיח כי לא חייבים להימנע מפינוקים מתוקים.
  7. זכרו: מעבר לאורח חיים בריא ייתן לכם את התחושה הברורה "שמה שאני אוכל כך אני מרגיש" ואת היכולות לעשות משהו טוב למען עצמכם.
  8. להכנת ממרחים בבית יתרון כלכלי כפול - חסכון בעלות המוצר וחסכון עקיף בעקבות בריאות טובה יותר ואי הזדקקות לתרופות.

 

אפשר להכין גם בבית - ממרחים טבעיים וטעימים (צילום: שירן כרמל) (צילום: שירן כרמל)
אפשר להכין גם בבית - ממרחים טבעיים וטעימים(צילום: שירן כרמל)

 

מיונז בריאות

מיונז ללא כולסטרול, בלי שום מרכיב מן החייועשיר בפיטוסטרולים אשר בעלי יכולות להפחתת כולסטרול מסוג LDL.

 

המרכיבים:

3/4 כוס אגוזי מקדמיה

1/4 כוס מים

1/4 כוס שמן דלעת כבישה קרה

1/4 כפית מלח

2 כפות מיץ לימון

קורט עלי דפנה טחונים

פלח שום מיובש (או חצי שן שום טרי)

 

אופן ההכנה:

  1. מערבלים בבלנדר עד לקבלת מרקם חלק.

 

קטשופ

העגבניות עשירות בליקופן- פיטוכימיקל טבעי הנמצא יעיל למניעת מחלות רבות בניהם סרטן הערמונית. התהליך המוצא במתכון משמר את רוב הערכים התזונתיים ומבטיח קטצ'ופ בריא, ללא חומרים משמרים, משפרי טעם או ממתיקים. הוא גם דיאטטי יותר כי הוא אינו מכיל סוכר למעט תמר אחד בודד.

 

שימו לב: המתכון מצריך שימוש בבלנדר חזק.  

 

המרכיבים (ל-1 כוס ממרח):

1/2 2 כוסות עגבניות מיובשות, לאחר השריי במים למשך שעתיים

כף חומץ תפוחי עץ

1 תמר

1/2 כפית מלח

2 כפות שמן זית

כף בצל קצוץ

1/2 שן שום

2 שיני שום מיובש או 1/4 כפית אבקת שום

מים מההשריה של העגבניות

 

אופן ההכנה:

  1. מסננים את העגבניות ומעבירים לבלנדר, מוסיפים את שאר המצרכים וטוחנים למשך כחצי דקה.
  2. מוסיפים את הנוזלים שנותרו לאחר סינון העגבניות ע"פ הסמיכות הרצויה.

 

קטשופ ביתי מחומרים טבעיים (צילום: שירן כרמל) (צילום: שירן כרמל)
קטשופ ביתי מחומרים טבעיים(צילום: שירן כרמל)

 

חמאת בוטנים

המתכון מצריך שימוש בבלנדר חזק. יתכן שכדי לצור ערבול יש להשתמש בשמן בוטנים. הממרח טעים יותר מהממרחים הקנויים ואין בו דבר מלבד בוטנים.

 

שימו לב: אנשים רבים אלרגיים או בעלי רגישות לבוטנים עבורכם אפשר להחליף את הבוטנים באגוזי מלך טריים (חשוב לחמם יתר על המידה בזמן הטחינה) או אגוזי ברזיל

 

היתרון של חמאת בוטנים ביתית הוא שמדובר בממרח ללא חומר משמר, ועד כמה שזה נשמע טריוואלי, אין בו הוספת שומנים או ממתיקים כפי שניתן למצוא, בדרך-כלל, בחמאות הבוטנים הקנויות, כך שמרווחים פחות קלוריות ממוצר קנוי.

 

המרכיבים (ל-1 כוס ממרח):

3 כוסות (440 גרם) בוטנים קלויים לא מומלחים

 

אופן ההכנה:

  1. טוחנים כדקה וחצי בבלנדר ודוחסים את התערובת עם מוט הדחיפה כנגד להבי המכשיר.

 

חמאת בוטנים ביתית (צילום: שירן כרמל) (צילום: שירן כרמל)
חמאת בוטנים ביתית(צילום: שירן כרמל)

   

שקדיה

המתכון מצריך שימוש בבלנדר חזק ויתכן שכדי לצור ערבול יהיה צורך בשמן שקדים. המרקם המתקבל הינו פחות נוזלי משקדיה רגילה אך טעים להפליא.

 

יבוש השקדים במייבש מזון ולא בתנור מבטיח שמירה על ערכים תזונתיים גבוהים מאוד בעיקר מינרלים כגון סידן, מגנזיום וברזל.

 

המרכיבים (ל-1 כוס ממרח):

2 כוסות שקדים מקולפים קנויים או 2 כוסות שקדים מושרים ל12 שעות, ומיובשים במייבש מזון

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים את כל המרכיבים בבלנדר לפי הסדר בו הם רשומים, מפעילים את הבלנדר, דוחסים את התערובת עם מוט הדחיפה כנגד להבי המכשיר וממשיכים בערבוב למשך כדקה.

 

ממרח שוקולד ביתי

בניגוד לשוקולד קנוי המכיל המון סוכר ושומנים מוקשים וללא ערך תזונתי ממשי, המתכון הזה מעניק תוספת יפה של סידן לתפריט הודות לכמות השקדייה שכנראה אף ילד לא יחשוד שמדובר בתחליף.

 

המרכיבים (ל-1 כוס ממרח):

3 כפות ממרח שקדיה (ראו מתכון קודם)

2 כפות שמן קוקוס

1 כף סילאן (או יותר לפי הטעם)

2 כפות קקאו אמיתי לא ממותק

 

אופן ההכנה: 

  1. מערבבים יחד את כל החומרים עד לקבלת ממרח במרקם חלק.

 

ממרח שוקולד ביתי (צילום: שירן כרמל) (צילום: שירן כרמל)
ממרח שוקולד ביתי(צילום: שירן כרמל)

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שירן כרמל
אפשר להכין בבית - ממרח שוקולד ביתי
צילום: שירן כרמל
מומלצים