שתף קטע נבחר

נחל שפירים עובר דירה בעלות של 10 מיליון שקל

בפארק אריאל שרון עמלים על הרחקת נחל שפירים מחירייה הצמוד אליו, בגלל זליגת חומרים מהר הפסולת. הסכנה שבפתח זירזה את ביצוע העבודות, המבוצעות מסביב לשעון וצפויות להסתיים עוד לפני עונת הגשמים ולהביא לשלב נוסף ומשמעותי בפיתוח הפארק והנגשתו לציבור

למרות שאתר חירייה  כבר לא משמש כאתר להטמנת פסולת, משאיות רבות עדין יוצאות ונכנסות ממנו ואליו. חלקן מלאות אמנם באשפה שהולכת לאתר מעבר הפסולת בפארק אריאל שרון שבליבו הוא נמצא, אולם חלק גדול מהן עמוסות בציוד בנייה הנדסי. פניהן מיועדות אל צידו הדרומי של ההר, שם מבוצעות בימים אלה עבודות תשתית להזזת נחל שפירים שצמוד למרגלותיו.

 

 

העבודות, שעלותן מוערכת בכ-10 מיליון שקלים, נועדו למנוע זליגת שרידי אשפה וחומרים מסוכנים מהר הזבל המבעבע אל הנחל ומשם אל מי התהום ולים. לשם כך מסיטים 1.7 ק"מ מתוואי הנחל, באזור בו הוא צמוד להר הזבל, כ-200-100 מטרים דרומה.

 

 (צילום: אלבטרוס, אמנון גוטמן) (צילום: אלבטרוס, אמנון גוטמן)
(צילום: אלבטרוס, אמנון גוטמן)

 

החשש: רעלים יחלחלו למי התהום

שטחו של פארק אריאל שרון עצום בגודלו וכולל 8,000 דונם (לשם השוואה - שטחו של פארק הירקון הוא 3,500 דונם, א.ש). האלמנט הכי בולט בו הוא הר הזבל שחולש על 600 דונם במרכזו. ההר נסגר זה מכבר להטמנה וכוסה, אבל מתחתיו יושבת לה האשפה של כל גוש דן, שהצטברה שם עשרות שנים, עד אשר הוחלט על סגירת האתר והעברת הפסולת לאתרי הטמנה בדרום.

 

בהר כבר בוצעו עבודות לייצוב הדפנות, אבל עוטפים אותו שני נחלים, שהפריעו לפיתוח: נחל איילון מצפונו ונחל שפירים מדרומו. העבודות להסטת נחל איילון הסתיימו לפני כשנה והעבודות להסטת נחל שפירים היו אמורות להתבצע בהמשך, אלא שבחורף האחרון נראו סימני התפוררות של ההר וזליגה של חומרים ממנו.  

 

מאחר שהר כולו מורכב מפסולת ותיקה, מתבצע בתוכו הליך ביולוגי של תסיסה. הזבל האורגני מתפרק מהר בעוד שהחומרים המוצקים מתפרקים לאט יותר. בתהליך הפירוק והתסיסה משתחררים חומרים שונים, בהם גז מתאן הנשאב לשמוש תעשייתי ולחשמל.

 

אולם בהר קבורים גם חומרים כמו סוללות ופלסטיקים, שבתהליך הפירוק שלהם משתחררים רעלים ותרכובות רעילות שמזהמות את הקרקע. הזליגה של החומרים הללו מההר אל הנחל, הביאה לחשש בקרב הנהלת הפארק והמשרד להגנת הסביבה, כי החומרים יזהמו את מי הנחל ומשם את מי התהום וכן את מי הים התיכון. 

 

זליגה של חומרים מסוכנים לנחלים ובהמשך לים, פוגעת בדגה בנחלים ובים, ואף יכולה להשמידה לחלוטין. זיהום מי הים אף מהווה הפרה של אמנת ברצלונה עליה חתומה המדינה ושנועדה שתכליתה למנוע את זיהום מי הים התיכון.

 

צילום: אלבטרוס, אמנון גוטמן

 

 

סוף להצפות

גורמים המעורבים בהנעת הפרויקט סיפרו, כי הסטת הנחל גם תשים סוף לסכנת ההצפה שנשקפת לשכונות הדרומיות של דרום תל אביב. הנחל הצמוד אל ההר יצר לא פעם, פקקים של אדמה וחומרים שהאטו את זרימת הנחל והביאו בעבר להצפות הבתים הישנים בשכונות הסמוכות אליו, הזכורות בעיקר מסוף שנות ה-90. 

 

ברוך ובר, מנהל מחוז תל אביב במשרד להגנת הסביבה, מספר כי סימני הקריסה של החורף האחרון האיצו את הזרמת הכפים לביצוע פרויקט ייצוב ההר. במסגרת זו מתוכננים גם לייצר את ההר להפוך אותו למתון יותר וללא שיפועים חדים. לשם כך ידופן ההר בסוללות מאסיביות בגובה של 30 מטר מחצץ ממוחזר.

 

בשלב זה יוצבו הסוללות בחציו הצפוני ובקיץ הבא תושלם הקפת ההר בסוללות גם בצידו הדרומי. כך שבפועל, בעוד שנה מעכשיו, ההר צפוי להראות שונה ומתון יותר בצורתו. ובר הוסיף כי על מנת למנוע את סכנת הצפות הנחלים בהמשך התוואי, יוכן גם אזור הצפות מבוקר עבור ימי החורף הגשומים במיוחד.

 

"יריית הפתיחה" לפיתוח האמיתי

בחברת פארק אריאל שרון מספרים כי עבודות אלו הן למעשה "יריית הפתיחה" של שלב הפיתוח האמיתי של הפארק, שיביא להנגשתו לציבור ופיתוח חלקים נרחבים נוספים בפארק. על פי התוכנית, הסטת הנחל תאפשר אזור נופי מרשים ונגיש למבקרים ומטיילים לאורך התוואי החדש.

 

 (צילום: אלבטרוס, אמנון גוטמן) (צילום: אלבטרוס, אמנון גוטמן)
(צילום: אלבטרוס, אמנון גוטמן)

 

"פארק אריאל שרון מצוי בשנתיים האחרונות בתנופת פיתוח מואצת שכללה בין היתר את פיתוח ראש ההר, פתיחת הפארק לציבור הרחב, והמשך פעולות השיקום וההצלה של הר הפסולת", אומרת יו"ר חברת פארק אריאל שרון, אסתי אפלבאום-פולני.

 

"העבודות להסטת הנחל הן המשך ישיר לפיתוח לב הפארק הכולל גם הקמת מרכז צפרות ומגוון ביולוגי ובניית גשר שיחבר את הר הפסולת לכביש 461 ויהווה למעשה את מתחם הכניסה העתידי של הפארק, כניסה למתחם חוות הזרע והעתקת הכניסה לפארק מכיוון כביש הטייסים", היא מוסיפה. 

 

מנכ"ל חברת פארק אריאל שרון, משה בורוכוב, סיפר כי עלות הפרויקט תוקצבה מרשות נחל הירקון והמשרד להגנת הסביבה. "אני מברך על שיתוף הפעולה עם רשות ניקוז ירקון", אמר. "פרויקט הסטת הנחל הינו פרויקט הנדסי מורכב וייחודי שנעשה בשילוב כוחות".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס, אמנון גוטמן
פארק אריאל שרון
צילום: אלבטרוס, אמנון גוטמן
מומלצים