שתף קטע נבחר

מבוגרים באבטלה: "אחרי גיל 40 אתה לא מעניין"

לפי נתוני לשכת התעסוקה, מספרם של דורשי העבודה בגילים 45 עד 64 עומד על 98,000. "אנחנו 'אוכלים' את החסכונות ובעיקר את עצמנו", מספר בכאב תושב המרכז בן 48 שיושב בבית כבר שנה. "ככל שאתה מבוגר יותר, אתה שווה פחות"

"התחושה היא שמגיל 40 אתה נחשב לפנסיונר ובעיני המעסיק אתה כבר לא מעניין אף אחד". על רקע העלייה שנרשמה במספר המובטלים במדינה, בולט חלקם של אלה שמצאו את עצמם מחוסרי עבודה בגילים המבוגרים יותר. נתוני לשכת התעסוקה הצביעו השבוע על כך שמספרם של המובטלים בחודש יולי הסתכם ב-187,000. פילוח דורשי העבודה בגילים 45 עד 64 הראה כי מספרם עומד על כ-98,000.

 

גל פיטורים במשק - דיווחים קודמים ב-ynet:

תואר יש, עבודה אין: "האבטלה מסרטנת"

דרור (48), נשוי ואב לשניים מהמרכז, פוטר לפני שנה מעבודתו כסמנכ"ל שיווק בחברה בתחום האלקטרוניקה. דרור הוא בוגר מנהל עסקים, עבד מעל 20 שנה בחברות גדולות,

פעמיים קיבל תואר מצטיין מנכ"ל ועכשיו הוא יושב בבית מתוסכל ומיואש. "זוהי שנה מאוד קשה, פניתי לכולם, חיפשתי בכל מקום, אבל יש היצע מטורף ועל כל משרה מתמודדים רבים".

 

על הקשיים שעמם מתמודדת המשפחה המורחבת מספר דרור כי "נוצרה פגיעה אנושה בהכנסה, אני מדבר איתך על למעלה מ-100,000 שקל ומעל לכל זו פגיעה בבריאות הנפשית ובזוגיות. אשתי עובדת אבל זה לא מספיק. מחודש אפריל אני לא מקבל דמי אבטלה, אנחנו מלווים מהמשפחה ו'אוכלים' את החסכונות ובעיקר את עצמנו. אני מת למצוא עבודה ומוכן להשקיע בכל דבר שיכבד את בעליו ולהשקיע את הלב ואת הנשמה".

 

בעמותת "50 פלוס מינוס" מכירים את הבעיה מקרוב. העמותה שמטפלת בהשמת מובטלים מבוגרים מעידים כי מעסיקים רבים יעדיפו לוותר על כוח העובד המבוגר לטובת צעירים דינמיים. "ככל שאתה מבוגר יותר, אתה שווה פחות", אומר עודד הון (70), מזכיר העמותה. גם הון בעצמו חווה אבטלה בגיל מאוחר לאחר שבמשך שנים שימש בתפקידי ניהול בכירים.

 

"שוק קשה ובלתי סלחני" 

לדברי הון, החלק הקשה שעמו נאלצים מחוסרי העבודה המבוגרים להתמודד מגיע מיד לאחר הפיטורים. "אלו אנשים צעירים בני 45 פלוס בעלי משפחות. בהתחלה הם מלאי

תקוות ומרץ לחיפוש עבודה, אבל אחרי שהם מכלים את דמי האבטלה, הם נתקלים במציאות של שוק קשה ובלתי סלחני. ברבים מהמקרים המעסיקים מעדיפים כוח עבודה צעיר וזול יותר ובכל מקום אנחנו רואים אפליה בוטה על רקע של גיל".

 

רבים מהמבוגרים שמגיעים ללשכת העבודה או לראיונות אצל מעסיקים שומעים לרוב ביטויים כמו "הוא אחרי השיא", "הוא לא יודע לעבוד על מחשב" ו"הוא ישתמש בי כתחנת מעבר". לדברי הון, המשמעות של אי קבלה לעבודה הופכת לקריטית בחייהם של המובטלים המבוגרים. "חלקם לא מוצאים עבודה במשך חודשים ואפילו שנים ואז הם 'אוכלים' את החסכונות ולעתים מידרדרים לעוני של ממש. לפעמים האנשים האלה לא יכולים לעמוד בתשלומי המשכנתה, זו נקודת שבר עצומה שרבים מתקשים להתאושש ממנה ומגיעים למשבר נפשי ומשפחתי שמלווה אותם בשארית חייהם".

 

"הפיטורים חוסכים כסף" 

הון שעוסק בנושא של "אבטלה בגילים מאוחרים" זה 15 שנה טוען כי "אנשים בעלי יכולת, בעלי ידע וניסיון נזרקים שוב ושוב מהשוק הציבורי והפרקטי, בעיקר בגלל סיבות כלכליות. אלו

אנשים שצברו זכויות ומעמד ועבור המעסיקים פיטורים שלהם חוסכים כסף באופן ציני".

 

על הנתונים שפרסם שירות התעסוקה אומר הון כי "המספרים משקרים. עם כל הכבוד לנתונים, אלו מספרים מופרכים. בשטח ובכל הקשור לדורשי עבודה בגיל 45 פלוס המצב הרבה יותר גרוע. המדידות של הלמ"ס ושל שירות התעסוקה קובעות שכל אדם שעבד למעלה מיומיים בחודש לא נחשב מובטל. צריך לזכור שיש רבים שהם בתעסוקה חלקית מאוד".

 

"בנוסף", מציין הון, "רבים בגילים הללו אינם מגיעים ללשכות התעסוקה. הם מחפשים עבודה בעצמם לאחר שהתייאשו מהשירותים שמדינה מספקת או שנואשו בכלל למצוא עבודה לאחר שהפכו למובטלים כרונים וחיפשו עבודה ולא מצאו. זאת הסיבה שהמספרים מוטים כלפי מטה".

 

סמנכ"ל עמותת "ידיד", רן מלמד, שלח מכתב לשרי האוצר והתמ"ת, ליו"ר ההסתדרות ולנשיא התאחדות התעשיינים וכתב כי "צריך לעשות הכול כדי למנוע פיטורים של אלפי עובדים מבוגרים במסגרת הצמצומים הצפויים עקב ההאטה במשק". לדברי מלמד, "יש להקים קרן שתסייע למעסיקים שיעסיקו עובדים מבוגרים. זה הזמן לשנות את הגדרת תפקידה של קרן המקצועות השוחקים, שבקופתה יש למעלה מ-300 מאות מיליון שקל ושבימים של שגרה משמשת לטובת קורסים להסבה מקצועית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"בכל מקום אנחנו רואים אפליה בוטה על רקע של גיל"
צילום: הרצל יוסף
מומלצים