שתף קטע נבחר

כתמים בעור: למה הם מופיעים ואיך להעלים אותם

השמש, הגיל וההורמונים הם הגורמים העיקריים להופעת פיגמנטציה בפנים. אבל לפני שאתם מרימים ידיים ומתרגלים לחיים עם כתמים על העור, כדאי שתדעו אילו סוגי כתמים קיימים ומה הם הטיפולים המומלצים כדי להעלים אותם לתמיד

כתמים בעור הם בעיה מתסכלת שפוגעת גם בביטחון העצמי שלנו. הבעיה מחמירה כשמדובר בכתמים המופיעים על עור הפנים, המשמשים עבורנו כמעין כרטיס ביקור לעולם - ואנחנו רוצים אותם מושלמים.

 

ד"ר בת-שבע מרקוס, מומחית ברפואת עור, מנהלת המרכז לרפואה אסתטית במרכז הרפואי תל אביב, מגלה כי כתמים בעור, תופעה הידועה כהיפרפיגמנטציה, הם אחת הסיבות השכיחות לפנייה לרופא עור.

 

עוד כתבות בנושא בעיות עור ב-ynet:

 

למה נוצרים כתמים?

לכתמים יש נטייה להופיע על העור פתאום, יום אחד הם אינם ולמחרת מופיעים. לדברי ד"ר אהוד ורנר, מומחה למחלות עור ממרפאת עור קריית אונו ורחובות, יש לכך כמה סיבות: "חשיפה לשמש ללא אמצעי הגנה מתאימים היא הסיבה העיקרית. השמש מצליחה לפגוע בנו גם אם אנחנו נוהגים ברכב או אפילו יושבים במשרד. אנחנו חייבים להגן על עצמנו מפני השמש כל הזמן, ורצוי בקרמים עם מקדם הגנה גבוה.

 

"גם גנטיקה היא סיבה מהותית להופעת כתמים. אנשים בהירים מועדים יותר להופעת כתמים מאשר אנשים שחומי עור. בנוסף לכך, שינויים הורמונליים גם הם גורמים להופעת כתמים.

 

"כל הגורמים הללו משפיעים על דבר אחד - הצטברות המלנין בעור. מלנין סופג אורכי גל קצרים וארוכים, וגורם לעור להתכהות ולהופעת הכתמים".

 

קיימים שלושה סוגי כתמים:

 

  • כתמים מסוג "מלזמה". מדובר בפיגמנטציה המופיעה בדרך כלל על עצמות הלחיים, על המצח ומעל השפה. הכתמים מופיעים בדרך כלל בשל שינויים הורמונליים וגורמים גנטיים.

 

  • כתמים הנוצרים בעקבות תהליך דלקתי. בדרך כלל הכתמים מופיעים בבעלי עור שחום, לאחר תהליך דלקתי כלשהו בעור, כמו אקנה.

 

  • כתמים הנוצרים מחשיפה לשמש. נקראים גם "כתמי שמש". הם מופיעים על הפנים ועל גב הידיים, לעתים גם על הצוואר ועל אזורים החשופים לשמש.

 

יום אחד הם אינם - ולמחרת מופיעים (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
יום אחד הם אינם - ולמחרת מופיעים(צילום: shutterstock )
  

קיימים סוגי טיפולים שונים המיעדים להעלמת הכתמים:

 

1. הידרוקינון

מדובר בחומר שמפריע בייצור המלנין של הפיגמנט, ומוסף לתכשירים שונים המיועדים להבהרת כתמים. התכשירים נבדלים זה מזה במינון ההידרוקינון והחומרים הפעילים הנוספים. בדרך כלל השימוש בחומרים הוא על פי הוראות רופא עור.

 

התרכובת הידועה ביותר נמבוססת על ההידרוקינון היא תרכובת קליגמן. במקור הכילה התרכובת ארבעה מרכיבים: טרטינוין (TRETINOIN), הידרוקינון (HYDROQUINONE), הידרוקורטיזון וקרם בסיס.

 

טרטינוין הוא בעל השפעה מצעירה על תאי העור. השילוב שלו עם ההידרוקינון הוכח בעבודות מדעיות רבות כיעיל במיוחד להבהרת כתמים חומים, להענקת גוון אחיד לעור ולשיפור מראה העור ומרקמו.

 

הידרוקורטיזון הוא סטרואיד חלש שמוסיפים כדי למנוע את תגובת גירוי העור שהשניים הראשונים גורמים, וקרם הבסיס מעניק את מרבית הנפח לתרכובת.

 

לדברי ד"ר מרקוס, רופאים רבים מוסיפים כיום מרכיבים נוספים לתרכובת כמו קואנזים Q10, ויטמין C, וחומצות אלפא ובטא הידרוקסיות. "פעמים רבות התרכובת ניתנת הן לפני והן אחרי טיפולים לקילוף העור וטיפולי אור ולייזר למיניהם, כדי להכין את העור להליך ולמנוע תגובה של פיגמנטצית-יתר לאחריו. בכל מקרה, לא מומלץ להשתמש בתרכובות יותר משלושה חודשים ברציפות".

 

את כל התכשירים מבוססי ההידרוקינון מומלץ למרוח בשעות הלילה, כדי לא לחשוף את העור לשמש.

 

2. אלור

תכשיר חדשני שפותח על ידי חברת סינרון מדיקל ומהווה פריצת דרך בזכות העובדה שדרך הפעולה שלו שונה של התכשירים המבוססים על ההידרוקינון. 

 

ד"ר שלומית הלחמי, מומחית לרפואת עור, מסבירה: "מדובר בתכשיר אנזימטי המפרק ישירות את המלנין בשכבת העור העליונה. זאת בניגוד לטיפולים שהיו מוכרים עד כה. התכשיר מספק מענה לבעיות הטיפולים הקיימים כיום, בהן היפר פיגמנטציה ואיסור חשיפה לשמש וזמן הטיפול.

 

"בנוסף, הוא בטוח לשימוש לכל סוגי העור ולכל הגילים, אינו בעייתי בחשיפה לשמש בשילוב קרם הגנה, ואינו גורם כאמור להיפר-פיגמנטציה".

 

3. טיפולים כימיים

לעתים הכתמים חודרים לשכבה עמוקה ואין ברירה אלא לקלף אותם. ד"ר מרקוס מסבירה כי עומק הקילוף יקבע את עצמת השפעתו על צורות שונות של פיגמנטציה. כלומר, נזקי שמש קשים במטופל בוגר לא ייעלמו באמצעות קילוף שטחי, אלא ידרשו קילוף בינוני או עמוק.

 

גם זמן ההחלמה עומד ביחס ישיר לעומק הקילוף: ככל שהקילוף עמוק יותר תידרש החלמה ממושכת יותר.

 

4. מכשירי לייזר

עקרון הפעולה במכשירי לייזר ובטכנולוגיית IPL דומה. גלי האור מזהים ופוגעים במצבורי פיגמנט, והתוצאה היא כווייה ממוקדת באזורים הכהים, הופעת גלדים ולאחר מכן קילוף והעלמת הכתמים הכהים.  

 

פעמים רבות נדרשים שניים-שלושה טיפולים בהפרש של מספר שבועות כדי להגיע לתוצאות משביעות רצון. בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם רופא לפני הטיפולים, למרות הבטיחות היחסית שלהם. 

 

5. PDT

טיפול שניתן כדי להעלים נגעי עור סרטניים וטרום סרטניים, על ידי "ריגוש" העור באמצעות חומר כימי ולאחר מכן חשיפתו לאור. "תופעת לוואי" של טיפולים יעילים אלה היא גם הבהרה של נגעי העור החומים ואפקט דומה לקילוף העור.

 

השימוש בחומרים הוא על פי הוראות רופא עור (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
השימוש בחומרים הוא על פי הוראות רופא עור(צילום: shutterstock )

  

להתאים את הטיפול לסוג הכתם

לדברי ד"ר ורנר, חשוב להתאים את הטיפול לסוג הכתם. אם ניתן טיפול לא מתאים, עלול להיווצר נזק חמור לעור.

 

כתמים מסוג מלזמה. כתמים כאלה יגיבו טוב לתכשירים המכילים הידרוקינון בהרכבים שונים, שכאמור מפריעים בייצור המלנין של הפיגמנט, כמו איזומד ותרכובת קליגמן. בכתמים כאלה ניתן להשתמש גם בחומצה קוג'ית, שהיא חומצה חלשה יותר.

 

טיפולים נוספים שיכולים לעבוד על כתמי המלזמה הם האלור, שנבדק במחקרים והוכח כי הוא פועל במהירות: ניתן לראות תוצאות יעילות שבעה ימים מתחילת הטיפול ואין חשש מתופעות לוואי של גירוי ואדמומיות.

 

טיפול נוסף שעשוי לעזור לכתמים מסוג מלזמה הוא הקפאה בחנקן נוזלי, אולם לטיפול זה, שהוא זול יותר משאר המשחות, יש תופעות לוואי של כתמי היפו-פיגמנטציה. 

 

כתמים הנוצרים בגלל דלקת. כתמים כאלה מגיבים פחות לתכשירים להבהרה, אולם האלור יכול להיות פתרון יעיל מאוד בשל העובדה שאם מנסים לפרק את הפיגמנט, באמצעות לייזר או אפילו תכשירים המבוססים על ההידרוקינון, הכתמים עלולים לקבל פיגמנטציה נוספת.

 

כתמי שמש. הגנה קפדנית מפני השמש יכולה להגן מפני היווצרות כתמים נוספים ואפילו יכולה להביא להבהרת כתמים קיימים. במקרים כאלה גם טיפוליים בלייזר יכולים להיות יעילים.

 

לפני השימוש בכל התכשירים חשוב להתייעץ עם רופאים בשל איסורים בשימוש בתקופות מסוימות בחיי כמו נשים בהריון ונשים מניקות.

 

ובכל מקרה, מסביר ד"ר ורנר, הפתרון הטוב ביותר הוא הגנה קפדנית מפני השמש, בכל זמן. "רצוי לשים מקדם הגנה מאוד גבוה באזורי העור החשופים לשמש. היא עושה את הנזק הגדול ביותר".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך להעלים את הכתמים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים