שתף קטע נבחר

בג"ץ הכריע: כל תושבי מגרון יפונו עד יום שלישי

שופטי בג"ץ קבעו כי מבני המאחז יוסרו עד 11 בספטמבר, למעט אלה שנמצאים על אחת החלקות שלטענת המתנחלים נרכשו על-ידם. היועמ"ש וינשטיין קרא לתושבי מגרון להתפנות בדרכי שלום, אולם הם החריפו התבטאויות וכינו את המהלך "תג מחיר של הפרקליטות"

כל תושבי מגרון יפונו עד יום שלישי הקרוב - כך קבעו הערב (יום ד') בבג"ץ נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס והשופטות מרים נאור ועדנה ארבל. המבנים יוסרו מהקרקע עד 11 בספטמבר, למעט אלה שנמצאים בחלקה 10, שלטענת המתנחלים נרכשה על-ידם, ופינוים עוכב על ידי בג"ץ בשלושה חודשים, כפי שהציע היועץ המשפטי לממשלה עו"ד יהודה וינשטיין.

 

עוד בערוץ החדשות:

מופז: ביבי בארץ הפלאות; שמחון: נערכים למיתון

ראש ארגון הפשע קראג'ה נעצר: "סחט עסקים"

 

השופטים נענו למעשה לבקשת המדינה מאתמול לקבוע כי יש לפנות את כל תושבי המאחז מגרון תוך ימים ספורים. בקשת המדינה כוללת גם את התושבים שעתרו לבג"ץ בדרישה להותירם במאחז מכיוון שרכשו את הקרקע כדין. זמן קצר לאחר החלטת בג"ץ ביקש היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין מתושבי מגרון, ממנהיגיהם ומכל הגורמים הנוגעים בדבר לנהוג בדרכי שלום ולפנות את המקום כפי שהתחייבו. וינשטיין ציין כי הוא מודע להיבטים הציבוריים ולרגישות הרבה של הפרשה, ולעובדה שהחלטת בג"ץ איננה קלה עבור תושבי המקום.

 

השופטים ציינו בהחלטתם כי לא ראו מקום להיענות לעתירת התושבים, שטענו כי רכשו חלק מהקרקע של המאחז ודרשו את ביטול הפינוי. השופטים ציינו כי הם מניחים שהתושבים אכן רכשו את החלקות, אך ציינו כי בכל מקרה "אין פירוש הדברים שעל המבנים שנבנו להישאר על כנם".

 

מגרון. 50 משפחות יפונו (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
מגרון. 50 משפחות יפונו(צילום: אוהד צויגנברג)
  

השופטים ציינו כי זכות הקניין כפופה לדיני התכנון - ותושבי מגרון לא עמדו בהם. הם פירטו כי השימוש בשטח מגרון לא תואם את התוכניות המקוריות של הקרקע והוסיפו כי נקודת המוצא היא "שאין לאפשר התיישבות על קרקע פרטית ואולם, ופה העיקר: מן האמור אין ללמוד כי בכל מקום בו לא מדובר בקרקע פרטית יש לאפשר התיישבות. בניגוד לטענת העותרים – שאלת הבעלות לא הייתה אבן הנגף היחידה להתיישבות במקום".

 

לדברי השופטים, הדרג המדיני מעולם לא קיבל החלטה להקים את המאחז וכבר בעבר הוצאו לכל המבנים במקום צווי הריסה סופיים. לגבי טענות התושבים כי ניתן להסדיר את דרכי ההגעה למקום ואת ייעוד הקרקע, השיבו השופטים כי המדינה לא חייבת לקבל את עמדתם.

 

עם זאת, השופטים השאירו פתח לתקווה עבור התושבים. לדבריהם, "לאחר שתסתיים החקירה ותיפול הכרעה בטענות הקנייניות, ולאחר שתתברר שאלת ההסדרה התכנונית, בכל השטח שנרכש או בחלקו, לא תהיה מניעה, בכפוף לכל מה שייקבע, לשוב ולבנות, אך זו הפעם - כדין".

 

תושבי מגרון, הערב. "תג מחיר" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
תושבי מגרון, הערב. "תג מחיר"(צילום: אוהד צויגנברג)

 

לדברי היועץ המשפטי לממשלה, עמדתו בעתירה התקבלה במלואה בידי בג"ץ, והיא מבטאת את האיזון הנכון בין פסק הדין הקודם לבין הטענות על רכישת חלק מן המקרקעין במגרון. בג"ץ אף עיכב בשלושה חודשים את פינוי המבנים בחלק המכונה "חלקה 10", כפי שהציע וינשטיין, על מנת לבחון את ההסדרה הקניינית והתכנונית, וזאת אף שניתן היה להורות גם על פינוי מבנים אלה בימים הקרובים, כמו יתר המבנים.

 

אנשי מגרון: יום שחור לדמוקרטיה

תושבי מגרון קיבלו בצורה קשה את החלטת בג"ץ. במסיבת עיתונאים שכינסו הערב כינה איתי הראל את המהלך "תג מחיר בניסיון למחוק את מגרון". דוברים אחרים ציינו כי "את האי השקעת מאמץ לתקן את הטעות, את החרפה שנעשתה בעמדת המדינה על כך שהורתה לפנות את מגרון נזכור לאורך זמן. את נושא ההתיישבות וההתיישבות בכלל אי אפשר למנוע על-ידי פסק דין כזה או אחר. ההתיישבות תלך ותפרח". 

 

אחרים אמרו כי "זהו יום שחור לדמוקרטיה הישראלית. יום שבו ממשלת ישראל רומסת ברגל גסה זכויות יסוד של אזרחיה. ראש הממשלה הצטרף היום לכמה מקודמיו, שהרימו יד על מפעל התיישבות ואנחנו סמוכים ובטוחים שבוחריו יבואו איתו חשבון. תושבי מגרון ימשיכו להניף על נס את ההתיישבות ועל הרכס הזה עוד יקומו שני יישובים. יש מי שרוצים להחליש את רוחנו ואת רוח ההתיישבות. שיידעו שאנחנו לא נחלשים לרגע".

 

אחד התושבים, איתי הראל, אמר כי "זהו יום קשה ועצוב. הגענו למצב שבו כולם יודעים שהקרקע שלנו וכאשר ל'שלום עכשיו' נגמרו הטיעונים ואין עותרים נשאר להם משהו אחד – בית המשפט העליון. כנראה שופטי בג"ץ חושבים כמו אנשי 'שלום עכשיו', אבל מי שקובע באמת אלה האנשים הבריאים, עם ישראל ובורא עולם שרוצה להתיישב פה בכל מחיר. למרות זאת, ביצעה בנו הפרקליטות 'תג מחיר' כדי לפנות ולמחוק את היישוב הזה. אמרנו לבכירי הפרקליטות: אתכם מעניין חוק או מעניין למחוק?".

 

"חוק או למחוק?" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
"חוק או למחוק?"(צילום: אוהד צויגנברג)

 

יש כאלה שרואים במקרה מגרון דרך להמחיש פיצול לכאורה בתוך העם. "יש בעם הזה שני כוחות. אחד שרוצה להרוס ולקלקל והשני כוחות בריאים שעסוקים בבניין, בהתיישבות", אמרו. "ביישוב הזה גר ציבור שעסוק בבניין של יישובים – בצבא, בהתיישבות, בהקמת משפחות גדולות, בגידול ילדים בריאים בנפשם, בהפרחת רוח גדולה בלימוד תורה. הציבור שגר במגרון לא נחלש לרגע. למרות הגזרה שנפלה עלינו היום אנחנו מתחזקים. בעוד עשור נמצא את עצמנו בעיר גדולה שנקראת מגרון שתקום על כל הרכס".

 

שלום עכשיו: שלטון החוק ניצח 

בארגון שלום עכשיו, שהגיש ב-2006 את העתירה לפינוי המאחז, בירכו על ההחלטה ואמרו כי מדובר ב"ניצחון שלטון החוק על שיטת הקמת המאחזים הבלתי חוקיים בשטחים. ההחלטה הופכת את מגרון מסמל של התרסה והפקרות לסמל של כיבוד החלטות בית המשפט ודרישות החוק. ‬‫פסק הדין צריך להיות נקודת אור לחברה הישראלית ולהוכיח כי גם המתנחלים אינם נמצאים מעל לחוק ושטחי הגדה אינם הפקר. שלום עכשיו רואה בפסק הדין הישג משמעותי לכל מי שמאמין בפתרון של שתי מדינות, ובכללי המשחק הדמוקרטיים".

 

במועצת יש"ע אמרו: "אין לנו ספק שגם במגרון עילית וגם בגבעת היקב יתקיימו בסופו של דבר יישובי קבע יהודיים, חוקיים ופורחים. ברור לנו לחלוטין שהמבנים שיישארו על כנם יהיו הגרעין ליישוב גדול בחלקות שרכשנו ועוד היד נטויה. כך היה באלון מורה וכך יהיה במגרון. חבל שבג"ץ לא היה פתוח באמת לשמוע את עמדתנו והורה לפנות את המתיישבים גם מן החלקות שנרכשו. לא נתייאש בגלל זה. להפך: נכפיל את המאמץ להסדיר את הקרקע גם במגרון העילית ולאכלס אותה שוב מהר יותר ממה שאנשים מדמיינים".

 

הדיון בבג"ץ אתמול. כעס גדול (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הדיון בבג"ץ אתמול. כעס גדול(צילום: אוהד צויגנברג)
  

ח"כ דני דנון (ליכוד) קרא לראש הממשלה לכנס ללא דיחוי את ועדת השרים להתיישבות ולאמץ את דו"ח אדמונד לוי. "על ממשלת הליכוד להפסיק להתעלם מאזרחינו החיים ביהודה ושומרון", אמר, "אם היה מדובר בבתי סודנים או ערבים בג"ץ לא היה מפנה אותם מבתיהם".

 

בג"ץ פסק בעבר כי יש לפנות את כל המאחז, הנחשב לגדול ביותר, מכיוון שהוא

נבנה על קרקע פלסטינית. בתחילת השנה ביקשה המדינה ארכה לפינוי עד סוף שנת 2015, בעקבות הסדר שאליו הגיעו הדרג המדיני ומתיישבי המאחז. בג"ץ דחה את ההסדר והורה לפנות את הקרקע עד לאחד באוגוסט השנה.

 

שבועיים לפני פקיעת התוקף עתרו התושבים לבג"ץ וביקשו לדחות את הפינוי בטענה כי רכשו את קרקע המאחז. גם המדינה הצטרפה לבקשה ונימקה את עמדתה בסיבות מבצעיות ולוגיסטיות. בין היתר, הובהר לבית המשפט כי טרם הושלמה בניית האתר הזמני לתושבים שיפונו.

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "אנו ערוכים להציע כל סיוע לתושבים, אם תיווצר הסכמה שבמסגרתה יתפנו בהסכמה. אם לא, העניין יעבור לטיפול הצבא והמשטרה, שיבצעו את הפינוי. אין דד ליין למשא ומתן עם התושבים אך השאלה אם יהיה הסכם תיענה בקרוב". 

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: lowshot.com
המאחז מגרון
צילום: lowshot.com
גרוניס בדיון על מגרון, אתמול
צילום: אוהד צויגנברג
היועמ"ש וינשטיין. עמדתו התקבלה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים